Pretraga

Za pijanu vožnju biciklom platit ćete 500 kuna

A- A+

Ponekad nesvjesno kretanje prometom može dovesti do automobilske ili biciklističke nesreće. Kako bi se to spriječilo, postoji Zakon o sigurnosti prometa na cestama, a da svi sudionici poštuju zakon, propisane su kazne. Provjerili smo koliko ćete platiti za pijanu vožnju biciklom ili prelazak na crvenom svjetlu na semaforu ako ste pješak.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama pokriva bicikliste, ali i sudionike u prometu. Sami biciklisti trebali bi se držati niza pravila, poput obveznih svjetala, zaštitne kacige ukoliko su mlađi od 16 godina, ali i zabrane vožnje drugih osoba na biciklu, osim ako nemaju posebne pedale ili sjedalicu. Ukoliko je nekako drugačije, policija koja vas zaustavi mogla bi vam naplatiti kaznu. Uz bicikliste, na svoje ponašanje u prometu moraju paziti i pješaci.

Izdvojeni članak

Kazne za švercanje u ZET-u među najvišima izvan EU


Ispod 14, biciklirati samo uz starije

Biciklom na cesti ne smije upravljati osoba mlađa od 14 godina, a ako će voziti bicikl u gradu – to mora biti u pratnji osobe koja je navršila 16 godina.

Za pijanog biciklista kazna 500 kuna

Zaštitnu kacigu morate nositi cijelo vrijeme za vožnje biciklom na cesti, no samo ukoliko ste mlađi od 16 godina. Također, nije dozvoljeno nositi naprimjer police za sobu na biciklu, jer ukoliko imate predmete šire od 50 cm sa svake strane vozila – to je kršenje zakona.

Čak i kao punoljetna osoba na biciklu možete prevoziti osobe starije od osam godina samo ako imaju posebno sjedalo, držač za ruke i noge, to jest pedale.

Za navedene obveze nisu propisane točne financijske kazne.

No Zakon propisuje točne kazne za pijane bicikliste.

– Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač bicikla ako u krvi ima alkohola iznad 0,50 g/kg ili ako u organizmu ima droga ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti, kazali su nam iz Sindikata biciklista i dodali da pijani biciklist ne smije prevoziti niti drugu osobu koja ne zadovoljava iste kriterije.

Pješaci za svaki prekršaj plaćaju isti iznos

Kazne koje su predviđene za sve pješake koji se ne ponašaju u skladu spomenutog Zakona iznose 300 kuna. Radi se o cifri koju ćete morati platiti ukoliko prijeđete cestu za vrijeme crvenog svjetla na semaforu ili ako prije stupanja na zebru ne obratite pažnju na udaljenost i brzinu vozila koja vam se približavaju. Zakonom je propisana i zabrana zadržavanja pješaka na kolniku te se zbog toga pješaci ne smiju zadržavati ni na biciklističkoj stazi ili traci.

U prošloj godini je kaznu za prelazak ceste za vrijeme crvenog svjetla platilo oko 3 400 pješaka, dok ih je oko 5 000 prelazilo cestu na mjestu gdje nije naznačen pješački prijelaz. Broj onih koji su se pak zadržavali na biciklističkoj stazi i za to platili kaznu je u 2012. godini iznosio 196.