Pretraga

Zbog greške ju prozvala i ministrica: Lidija Kralj više neće biti pomoćnica Blaženke Divjak

A- A+

Bliska suradnica ministrice znanosti i obrazovanja, Lidija Kralj, odlazi s pozicije pomoćnice Blaženke Divjak. Kralj je bila jedna od ključnih suradnika ministrice na projektu ‘Škola za život’, a posljednji se put njeno ime u javnosti spominjalo nakon propusta u nabavi udžbenika za taj program, a zbog kojega iz proračuna gubimo 6,4 milijuna kuna.

Ministrica Divjak i njezina pomoćnica Lidija Kralj | Foto: Dora Kršul

Večernji list doznaje da Lidija Kralj odlazi s mjesta pomoćnice ministrice obrazovanja tako što se neće javiti na natječaj za ravnateljicu uprave Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Neće se prijaviti na natječaj za ravnateljicu uprave

Izdvojeni članak
blaženka divjak i lidija kralj

Kakva blamaža: Iz proračuna gubimo 6,4 milijuna kuna jer je MZO ‘zbrljao’ kod nabave udžbenika

Zbog izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima, to bi joj s prvim danom siječnja bio jedini način da ostane na trenutačnoj poziciji na koju ju je imenovala i izabrala upravo ministrica Divjak.

Naime, izmjenom zakona svi pomoćnici ministara moraju se javiti na natječaj za ravnatelje uprava i  istodobno moraju dati formalni otkaz na mjesta s kojih su došli na pozicije pomoćnika. Jave li se na taj natječaj, više se ne mogu vratiti na svoja radna mjesta koja bi ih inače čekala nakon isteka političkog angažmana, već ostaju u upravama. Dođe li do smjene vlasti, ostaju u istom sustavu, no tada ih novi ministri mogu ‘spustiti’ na niža radna mjesta, piše Večernji.

– Ne planiram se javiti na natječaj za ravnateljicu uprave u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Razlozi su obiteljski, vraćam se kući, kazala je za Večernji list Lidija Kralj.

Kralj danas nije bila na predstavljanju tableta za ‘Školu za život’

Izdvojeni članak

Nastavnici pozor! Na fejsu Lidije Kralj možete krojiti novi pravilnik, ali samo ako ste joj frendovi

U posljednje vrijeme Kralj se sve manje moglo vidjeti ‘rame uz rame’ s ministricom, što nije bio slučaj na samom početku mandata Blaženke Divjak. Štoviše, jedna od ključnih suradnica ministrice Divjak na projektu ‘Škola za život’ ovoga se utorka nije pojavila ni na predstavljanju tableta koji stižu u škole u sklopu tog programa.

Posljednji puta ime Lidije Kralj u javnosti se spominjalo prošloga tjedna, ne baš u pozitivnom kontekstu. Naime, zbog nepravilnosti u procesu javne nabave udžbenika za program ‘Škola za život’ te spornih troškova metodičkih priručnika i virtualnih učionica, Europska unija neće refundirati dio iznosa utrošenog na te stavke ‘Škole za život’. Točnije 6,4 milijuna kuna morat će se isplatiti iz državnog proračuna. Divjak je, nakon što je vijest o tom propustu izašla u javnost, poručila da traži očitavanje od nadležnih i voditelja projekta. A odgovorna osoba za projekt upravo je Lidija Kralj.

– Prioritet Ministarstva je razjasniti činjenice zbog kojih su određeni troškovi proglašeni neprihvatljivima te je od odgovorne osobe za projekt pomoćnice ministrice Lidije Kralj zatraženo da navedeno i obrazloži te prevenira, kazali su i iz MZO-a.

Copy link
Powered by Social Snap