Pretraga

Život predan Bogu: Mladić koji sanja o službi u Baptističkoj crkvi

A- A+

U današnjem svijetu sve se manje ljudi odlučuje za studij teologije, a među njima još je manji broj onih koji su spremni posvetiti cijeli svoj život službi u crkvi. Pričali smo s jednim mladićem koji je prije par godina odlučio upisati Biblijski institut u Zagrebu i vjeruje da ga je Bog pozvao da jednog dana postane protestantski pastor.

Filip Grujić ima 24 godine, rođen je i odrastao u Zagrebu, voli igrati nogomet, te je zaručen. Sve ovo nikako ne otkriva ovo što se skriva u njegovom srcu i što mu je glavna životna vodilja. Filip trenutno studira na Biblijskom institutu u Zagrebu, te se nada da će jednog dana postati pastor u Baptističkoj crkvi.


Tko su baptisti?

Ova duhovna zajednica, koja je dio obitelji evanđeoskih protestanskih crkava izuzetno je brojna u SAD-u. U Hrvatskoj je ova zajednica doživjela značajni rast 20-tih i 30-tih godina prošlog stoljeća. Danas u Hrvatskoj ima oko 2000 pripadnika ove protestantske denominacije.

Naš sugovornik je još prije konačne odluke bio aktivan u organizaciji mnogih duhovnih seminara, konferencija i kampova, te u radu Baptističke crkve u Zagrebu. 

Bog ima odgovore na probleme oko nas

– Uživao sam radeći sve od najmanjih zadataka do onih konkretnijih i težih. U tim trenucima osjetio sam da me Bog poziva da krenem studirati teologiju kako bi se bolje pripremio na to da moj posao postane služenje Njemu. Jednostavno ima nešto posebno u tome kad čovjek svoje ruke preda Bogu da ih On iskoristi, rekao je Filip, te dodao kako je jedna od glavnih motivacija i činjenica da u društvu oko njega vidi mnogo problema i smatra da je Bog taj koji ima odgovore.

Iako mnogi asociraju život duhovnih radnika s samoćom, pokorom i tišinom Filip nas je uvjeravao kako njegov život nikako nije takav, usprkos činjenici da je izrazito ozbiljan što se tiče svoje odluke.

– Često se ideja života onih koji služe Bogu čini dosadnom, međutim, kršćanstvo nikako nije dosadno. Ako zaista želimo pravu avanturu, Bog je onaj koji ju nudi onima koji mu odluče vjerovati i krenuti na put s Njim, rekao je naš sugovornik.

Izdvojeni članak

Deseci tisuća mladih iz cijelog svijeta pohodilo Hercegovinu

Pastori ne žive u celibatu

Usprkos radosti koju osjeća zbog svojeg izbora, njegov životni put uključuje neka odricanja. Ipak, najčešće pitanje koje mu postavljaju, vezano uz ženidbu, Filip može odgovoriti drugačije od kolega iz Katoličke crkve.

– Celibat nije obavezan za pastore i duhovne službenike u baptističkim crkvama tako da u tom smislu nije potrebno odricanje po pitanju ženidbe. Naravno da postoje odricanja i da je potrebno konkretno živjeti principe koji se nalaze u Bibliji i to je svakodnevni izazov za svakoga, a ponajviše nekoga tko se priprema za službu u crkvi jer je važno da vodimo primjerom, rekao je Filip.

Jedna od stvari koju je naš sugovornik istaknuo kao izuzetno važnu je
činjenica da ima podršku od svoje obitelji, prijatelja, te svoje
zaručnice. Iako se mnogima njegov životni put čini kao pomalo ekstreman
on ne sumnja da je ispravan.

Život predan Bogu: Mladić koji sanja o službi u Baptističkoj crkvi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap