Pretraga

Znanstvenici proizveli posebne ‘cigle’ s kojima će se moći graditi na Mjesecu

A- A+

Znanstvenici iz Indije došli su do spektakularnog otkrića. Uspjeli su razviti proces za proizvodnju cigli s kojima bi se moglo graditi na Mjesecu i tako čovječanstvo doveli malen, ali značajan korak dalje u nastojanju za kolonizaciju svemira u budućnosti.

Foto: Pixabay

Znanstvenici s Instituta za znanost i Organizacije za istraživanje svemira uspjeli su razviti proces pomoću kojeg će omogućiti proizvodnju posebnih cigli. Te cigle moći će se, nekad u daljoj budućnosti, koristiti za gradnju na Mjesecu, piše Vice.

Ideja je da se proces odvija na samom Mjesecu jer je slanje gradivnih materijala na Zemljin prirodni satelit nevjerojatno skupo – za tek oko pola kilograma materijala potrošilo bi se oko 10.000 američkih dolara. U skladu sa svojim ekonomičnim razmišljanjem glede istraživanja svemira, indijski znanstvenici došli su do oktrića koje će pomoći gradnju u svemiru.

Ovo istraživanje kombinira saznanja iz dva polja biologije i strojarstva. Znanstvenici su koristili bakterije koje proizvode kalcijev karbonat kroz metaboličke procese u kombinaciji sa stimulansom izvučenim iz tla na Mjesecu. U to se dodaje urea, kalcij te guar guma, a konačni proizvod nakon nekoliko dana inkubacije pokazuje pozitivna svojstva. Nastale cigle jako su čvrste, ali i obradive budući da ih se može proizvesti u bilo kojem obliku pomoću tokarskog stroja.

Istraživanje indijskih znanstvenika predstavlja značajan korak ka gradnji u svemiru. No, znanstvenici ipak kaću da su daleko od konkretnog razmatranja gradnje stambenih objekata na Mjesecu.

– Naš sljedeći korak je proizvodnja većih ‘cigli’ u automitizranoj paralenoj proizvodnji. Istovremeno, htjeli bismo dodatno pojačati čvrstoću spomenutih cigli te ih testirati u raznim uvjetima poput sudara i ‘moonquakea’, rekao je profesor i znanstvenik Aloke Kumar.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap