Iako nam se čini da tijekom menge gubimo litre krvi, to nije ni približno točno

‘Oni dani u mjesecu’ niti jednoj djevojci nisu baš dragi, većinom zbog promjena koje tijelo u vrijeme mjesečnice prolazi. Taj višednevni period različit je od osobe do osobe, ali većini nam se čini kako za vrijeme menstruacije gubimo na litre krvi. No, to nije ni približno točno, a gubitak krvi veći od 80 mililitara smatra se poremećajem u ciklusu koji se naziva menoragija.

Djevojke se na simptom obilne mjesečnice često znaju žaliti, no u 50 posto tih slučajeva zapravo se radi o količini krvi manjoj od 80 ml, što se smatra potpuno normalnim i spada u prosjek. Trajanje menstruacije, stoji u istraživanju provedenom 2000. godine, kao i količina potrošenih higijenskih uložaka ili tampona nije dobar pokazatelj količine izgubljene krvi, već je to više stvar higijene. Uostalom, samo je dio menstrualne tekućine krv, a ostatak je cervikalna sluz, endometrijsko tkivo i vaginalni sekret.

Znanstvenici razbili jedan od najpopularnijih mitova o menstruaciji

Prosječno, pokazala su razna istraživanja putem provjerenih metoda, djevojke tijekom jedne mjesečnice gube između 35 i 50 ml krvi. Optimalna količina kreće se od 10 do 80 ml (devet od deset žena gubi manje od 80 ml tijekom jednog ciklusa), dakle otprilike između jedne i šest žlica.

Ukoliko sumnjate da gubite veću količinu krvi, svakako se valja obratiti liječniku jer gubitak veći od 80 ml tijekom ciklusa znak je obilne menstruacije, odnosno poremećaja koji se naziva menoragija. Inače, menoragija se očituje i u obliku produženog krvarenja, kada menstruacija traje dulje od sedam dana.

Još nekoliko činjenica o menstruaciji koje niste znali:

  1. U prosijeku žena ima menstruaciju 37 godina, a ako je regularna, tijekom života ‘pretrpimo’ oko 440 mjesečnica.
  2. U godinu dana menstruacijom izgubimo oko 450 ml krvi, malo manje od boce Cole.
  3. Tijekom života kroz menstruaciju izgubimo oko 16 litara krvi, što je otprilike tri puta više no što imamo u tijelu.

Odgovori