Pretraga

Komentar: Svrha žene nije i nikad neće biti svidjeti se muškarcu

A- A+

Prije nekoliko dana sam naišla na još jedan od onih ‘XY stvari koje muškarci ne vole na ženama’ članaka, uglavnom varijacija na temu kako ti, ženska osoba, jednostavno nisi dovoljno dobra i trebaš se popraviti, kako bi se svidjela njemu, muškoj osobi. Otvorila sam ga, vjerojatno iz istog razloga kao i većina žena, iz čiste radoznalosti. I dobro da jesam, jer je funkcionirao kao prirodni laksativ. Jer od takvih članaka mi se sve više i više sere.

Foto: pixabay.com

Svako malo mi na naslovnici Facebooka iskoči neka stranica čija su ciljana skupina žene i djevojke. Najčešće se radi o novom načinu ‘blendanja’ šminke, na koja mjesta treba nanijeti parfem ili koje čizme obavezno trebate baciti iz ormara jer više nisu ‘in’. I takvi su kvazi-članci odlična mjesta za traženje inspiracije po pitanju mode, namještanja stana ili kuhanja. Ali ono što je strašno na takvim stranicama jesu tekstovi koji redom govore ženama da ne valjaju.

Govorim o tekstovima naslova ‘7 stvari koje dečki ne vole da radiš’, ‘Iznenađujuće: 5 odjevnih predmeta koje on nikako ne želi da nosiš’ ili nešto treće što već ne valja na meni, tebi ili ijednoj drugoj ženskoj osobi.

Kog boli briga?

Izdvojeni članak

Komentar: Problem nije odjeća, već činjenica da djevojčice gledate kao seksualne objekte

Popisi, sugestije i prijedlozi su lako čitljivi tekstovi i zanimljivi, bilo da se radi o pet knjiga koje treba ponijeti na plažu ili deset super kafića u Zagrebu. Iako legitimnosti takvog teksta može doprinijeti stručnost autora u tom polju, jer nije isto ako vam knjige preporuči Zoran Ferić ili moj tata naftaš, oni su svejedno subjektivni i toga treba biti svjestan. No, to je manji problem ako se radi o knjigama, a poprilično veliki problem kada se radi o osobnim navikama ili karakteristikama koje se pripisuju ženama.

I to je jedan od najvećih problema članaka ‘za žene’, činjenica da nekoliko nasumičnih frajera može dati vlastitu izjavu što ne vole vidjeti na djevojci, i to je onda formula što sve žene trebaju izbjegavati kako bi se svidjele svim frajerima svijeta. A zapravo tekst ne donosi pet odjevnih predmeta koji se muškarcima ne sviđaju na ženama, već to da se jednom od njih ne sviđaju balerinke, drugome štikle, trećem trenirka, i tako redom.

Dok takvi tekstovi ne postanu utemeljeni na istraživanju ili anketi, reakcija na svaki od takvih naslova bi trebala biti ‘Kog boli briga jer mene ne’.

Svi smo tu kako bi nas voljeli muškarci

Osim tog potpuno osobnog, subjektivnog i neargumentiranog načina pisanja tekstova, drugi izvor frustracije se nalazi u samoj pretpostavci da krajnji cilj svake žene treba biti svidjeti se nekom muškarcu. Sadržaji portala poput miss7 ili Index Rouge koji se obraćaju direktno čitateljici osobno su usmjereni na polja u kojima se ona treba poboljšati i načine na koji to može ostvariti, ali ne zato da ta čitateljica bude snažna, samostalna, pametna žena i djevojka, već kako bi eventualno ‘upecala’ nekog frajera te kako da ga ne otjera.

Izdvojeni članak

Komentar: ‘Sluškinjina priča’ – Nekada SF, danas vrlo bliska budućnost

Usporedimo li sadržaj ‘portala za žene’ sa sadržajem ‘portala za muškarce’, razlika je ogromna. Osim što se portali čija je ciljana publika muška više bave kulinarstvom, tjelovježbom i zdravljem, a manje modom i tračevima, vidno se razlikuju i u načinu na koji obrađuju jednake teme, kao što su ljubav, seks i samopoboljšanje.

Pa ako odete na, na primjer, stranicu Men’s Health, vidjet ćete da pitanja ljubavi i seksa nisu ograničena na tehniku i užitak, već se obrađuju teme poput poligamije i poliamorije, a povod ‘radu na sebi’ nije osvajanje ženke iz krda, već činjenica da muškarac treba pokušati biti svoja najbolja verzija sebe i treba raditi na tome dok to ne ostvari. Ono što žena treba poboljšati na sebi je najčešće kontekstualizirano načinom na koji se treba ponašati kako bi se svidjela osobi suprotnoga spola.

Budi ti, radi sebe same

Da, postoje stvari koje neke osobe, bilo kojeg spola, neće voljeti na tebi, bio ti muško, žensko ili nešto treće. Ali postoje i osobe koje će te voljeti baš zbog tih stvari. Postoje dečki koji ne vole balerinke, isto kao što postoje dečki kojima su one slatke. Postoje oni kojima ćeš biti ljepša našminkana i s frizurom iz salona, a postoje oni kojima ćeš biti ljepša čupava kada se tek probudiš.

Ono što takvi tekstovi ne govore i ne uče žene i djevojke, jest to da ako se poboljšavaš, trebaš se poboljšati da sebi budeš draža i da sebe više voliš. Trebaš učiti da proširiš horizonte, a ne jer dečki vole inteligentne cure. Jer ako će te netko voljeti, voljet će te i u haljini i u trenirci. A ako te netko ne voli, neće te voljeti ni da se pospeš šećerom i umočiš u zlato.