Pretraga

Revolucionarno otkriće: Znanstvenici pronašli ocean u središtu Zemlje

A- A+

Naš planet Zemlja prepun je svakojakih tajni koje još uvijek nismo otkrili. To znamo jer čovjek gotovo svakodnevno, osobito u novije doba, otkriva kakva su nam sve čuda pred nosom, a da niti ne pojmimo njihovo postojanje. Uvijek težimo znati više te se nerijetko otisnemo u istraživanje svjetova koji su svjetlosnim godinama daleko od nas. Unatoč tome, još uvijek nismo vlastiti planet u potpunosti upoznali.

www.gorgview.com

Pionir znanstvene fantastike, Jules Verne napisao je avanturistički roman za djecu ‘Put u središte Zemlje’ davne 1864. godine. Većina vas čitala ga je za lektiru ili iz razonode, a za one koji nisu treba reći da je to priča u kojoj dječak Axel i njegov stric Otto kroz islandski vulkan pronađu put u središte Zemlje gdje nailaze na podzemno more gdje preživljavaju hraneći se ribama koje ulove. I bio bi to još uvijek izvanredan znastveno – fantastični roman da nije postao dijelom stvarnosti zadnjih dana.

Izdvojeni članak

Genijalni tinejdžer osmislio plutajući mehanizam za čišćenje oceana

Masivan spremnik vode

Naime, istraživači sa sveučilišta Northwest, na čelu sa Stevenom Jacobsenom pronašli su dokaze o postojanju masivnog spremnika vode u zemljinom plaštu na dubini od oko 650 kilometara ispod sjevernoameričkog kontinenta.

Spremnik vode toliko je masivan da je nazvan ‘skrivenim podzemnim oceanom’, a istraživači tvrde da je zaključan u plavom kristalnom mineralu te može sadržavati tri puta više vode, nego što je ima u sva tri oceana na površini Zemlje.

Ovo revolucionarno otkriće moglo bi znanstvenicima objasniti odakle i kako je voda stigla na površinu planeta te kako ona utječe na pomicanje stijena u zemljinoj vanjskoj kori, na aktivnost vulkana i na ostale geološke procese.

Izdvojeni članak

Naša najmlađa olimpijka utrkom u ledenom oceanu do Olimpijskih igara

Tragaju već desetljećima za dubokom vodom

– Geološki procesi na zemljinoj površini kao što su potresi i izbijanja vulkana, izraz su onoga što se događa unutar Zemlje. Mislim da napokon vidimo dokaze za cijeli zemljin ciklus vode što može pomoći objasniti goleme količine tekuće vode na površini našeg nastanjivog planeta. Znanstvenici su u potrazi za ovom nestalom, dubokom vodom već desetljećima, istaknuo je Jacobsen za Huffington Post.

Moderna tehnologija te istraživanja koja nam omogućuju da idemo i dalje u razumijevanju nas samih i planeta na kojemu živimo pokazuju da je čovjek uvijek promišljao o onome što bi sve moglo postojati, a Jules Verne i njegov ‘Put u središte Zemlje’ su dokaz u ovom slučaju da je granica između mašte i stvarnosti na nekim mjestima toliko tanka, da je u biti niti nema.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap