Pretraga

Veliki odmor od dva sata i jedinice umjesto petica: Kako je biti učenik u drugim državama?

A- A+

Od dobi u kojoj postajemo učenici do ocjena koje dobivamo na testovima, iskustvo obrazovanja dosta se razlikuje u pojedinim zemljama Europe. Donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o tome kako bi izgledala škola da ne živimo u Hrvatskoj. Postoji i način da osobno upoznate školske sustave drugih zemalja, bilo da ste učenik ili student – riječ je o programima poput Erasmus+ ili Europskih snaga solidarnosti.

Istražili smo kako je ići u školu u zemaljama poput Njemačke i Francuske | Foto: Pexels

Svi učenici svijeta pišu zadaće, dobivaju ocjene i dijele neka druga zajednička iskustva, no školstvo se ipak dosta razlikuje od zemlje do zemlje. Pogledamo li samo zemlje u Europi, vidjet ćemo da se obrazovni sustavi pojedinih zemalja razlikuju, između ostalog, po dobi u kojoj u djeca kreću u prvi razred, načinu ocjenjivanja, rasporedu nastave.

Da ste tako umjesto u Hrvatskoj rođeni u, primjerice, Francuskoj, imali biste nastavu u jednoj smjeni, a u vašem školskom rasporedu bila bi velika pauza za ručak. U školskoj kantini bio bi vam poslužen slijed od predjela ili deserta, glavnog jela, priloga i mliječnog proizvoda. Od pića, mogli biste konzumirati samo vodu. Francuski obrazovni sustav velik naglasak stavlja na zdravu prehranu, a to uključuje i dovoljno vremena da se hrana pojede. Tako biste imali i do dva sata vremena za ručak i veliki odmor.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Ghostanje, flexanje, ide gas: Umirovljenici pogađali što znače ovi popularni izrazi

Iako smo u Hrvatskoj naviknuli na ocjene od 1 do 5, sigurno znate da to nije tako u svim dijelovima svijeta. Primjerice, sustav ocjenjivanja u Njemačkoj obrnut je od našeg. Ako tamo dobijete 1 iz testa, znači da ste točno riješili više od 90% ispita. U Njemačkoj, ocjene idu od 1 do 5 ili 6, gdje 1 označava najvišu ocjenu, a 5 ili 6 najnižu.

Učenici i studenti u Hrvatskoj mogu i osobno upoznati neki od obrazovnih sustava država u Europi. Europska unija provodi nekoliko projekata koji mladima olakšavaju putovanja i razmjenu. To su, primjerice, Erasmus+ koji omogućuje učeničku ili studentsku razmjenu, ili pak Europske snage solidarnosti preko kojeg možete volontirati u drugim zemljama. Više o obrazovnim politikama Europske unije pronađite ovdje.

Više zanimljivosti o obrazovanju u drugim državama možete doznati u videu ispod.

@srednja_hr Što kažete na veliki odmor od dva sata? 🙃 Više zanimljivih činjenica o obrazovanju u Europi pronađite na linku u opisu profila! #srednjahr #justsrednjathings #skola #velikiodmor #obrazovanje #zanimljivosti #hrvatska #europa #europskiparlament #eu ♬ Chill Vibes – Tollan Kim


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Pogledajte i kako su se građani snašli u našim kvizovima s drugim temama:

[VIDEO] Provjerili smo koliko su studenti spremni za prelazak na euro

[VIDEO] Studenti pokušali prepoznati europske gradove s fotki, evo kako im je išlo

Što više zagađuje, pranje rublja ili vožnja autom? Studente iznenadio točan odgovor

[VIDEO] Provjerili smo znate li odvajati otpad: Mnoge zbunili tetrapak i kuhinjski ručnici

[VIDEO] Umirovljenici o novim zanimanjima: ‘Stručnjak za oblake? To bi bio astronaut’

[VIDEO] Ghostanje, flexanje, ide gas: Umirovljenici pogađali što znače ovi popularni izrazi

Share via
Copy link
Powered by Social Snap