Pretraga

Dva zadatka na maturi iz Matematike lani uzdrmala pristupnike: Pokušajte ih riješiti

A- A+

Posljednji ispiti ljetnog roka državne mature pišu se ovoga tjedna, a od obaveznih maturantima je preostalo polagati još samo ispite iz Matematike. Ovaj predmet piše se na osnovnoj i višoj razini, a i ove je godine veći broj pristupnika odabrao pisati osnovnu – njih 21.128 naspram 10.853. Nakon prošlogodišnjeg ispita B razine dva su zadatka među maturantima izazvala najviše bure pa ih izdvajamo u našoj rubrici Zadatak dana.

foto: pixabay

Nakon pisanja osnovne razine prošlogodišnjeg ispita mature iz Matematike najviše žalopojki maturanata bilo je vezano uz dva zadatka – onaj s limunima i s pacijentom.

Izdvojeni članak

Dok jedni tvrde da se na B razini Matematike uz kalkulator može dobiti trojka, drugi će sanjati limune i pacijente

Iako našim sugovornicima koji su nam otkrili svoje dojmove s ispita ovi zadaci nisu zadavali previše muke, mi smo ih odlučili izdvojiti u našoj rubrici Zadatak dana.

U prvom zadatku, onom ‘s pacijentom’ maturanti su temeljem vrijednosti prikazanih na grafikonu morali odgovoriti na tri vezana pitanja.

Drugi zadatak, onaj ‘s limunima’, bio je vezan uz razlomke i računanje udjela u cjelini. Oba zadatka nalaze se u nastavku, a nakon što se u njima okušate odgovor možete pronaći na sljedećoj stranici.

Zadatak 1

a) Kojega je datuma pacijent otpušten iz bolnice?

b) Pacijent je popio 5 mL sirupa nakon svakoga mjerenja pri kojemu je tjelesna temperatura bila viša od 37.2 °C. Koliko je mL sirupa pacijent popio tijekom boravka u bolnici?

c) Koliki je prosjek svih pet vrijednosti temperatura izmjerenih tomu pacijentu 14. siječnja?

Zadatak 2

U košari je 48 komada voća (jabuke, kruške i limuni). Pet osmina su jabuke, a trećina ostaloga voća su kruške. Koliko je komada limuna u košari?

Za otkrivanje točnih odgovora kliknite ikonu ‘Nastavak teksta’.

Copy link
Powered by Social Snap