Pretraga

Čelnik školskog sindikata: ‘Ne bojimo se ni prosvjeda ni štrajkova, pokazali smo da to znamo raditi’

A- A+

U tjednu nakon Uskrsa započeli su novi pregovori oko drugog dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru u javnim službama, što obuhvaća i zaposlenike škola. On se mora uskladiti s novim Zakonom o radu, a reprezentativni sindikati mogu dogovoriti i neka prava u većem iznosu samo za svoje članove. No, pregovori oko novog povećanja osnovice trebali bi biti tek najesen. Predsjednik Sindikata Preporod, Željko Stipić, ističe kako postotak povećanja osnovice treba biti dvoznamenkast kao i da se sindikati ne boje ni prosvjeda niti štrajkova.

foto: srednja.hr

Protekli petak sindikati javnih službi započeli su nove pregovore s Vladom oko drugog dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama. Glavna tema bilo je ugovaranje novog materijalnog prava – uskrsnice. Sindikati su tražili da je svi zaposlenici javne službe dobivaju u iznosu od 100 eura, a da za članove ona bude 200 eura i da se isplati retroaktivno već za ovu godinu.

Tom prigodom predsjednik Sindikata Preporod, Željko Stipić, gostovao je na N1 televiziji. Ističe da pregovori kasne i da su sindikati zahtjev za njihovim početkom vladajućima poslali još u siječnju.

Sindikati neće pristati na duge pregovore

– Pitanja je jako puno, a ključno je pitanje smanjenje cijene našega rada. Drugo je usklađivanje temeljnog kolektivnog ugovora s promjenama koje su se dogodile u Zakonu o radu, a na to se naslanja i pitanje ugovaranja nekog prava u većem iznosu za članove sindikata, rekao je Stipić za N1 televiziju.

Ističe i da će sindikati napraviti sve da se ne ponovi špranca prema kojoj pregovori traju tjednima, a onda dogovor padne tek kada se premijer pojavi na sastanku.

–  To jest jedna matrica da ministri pregovaraju i onda kad se vidi da oni nešto ne mogu do kraja dogovoriti sa sindikatima, onda tu uskače veliki šef i onda on to riješi. To je jedna matrica, je li to dobro – nisam siguran. Niti je dobro za sam institut kolektivnog pregovaranja, niti je dobro za ugled ministara koji pregovaraju, ali neka se time bave u Vladi, to je njihov problem, rekao je Stipić za N1 televiziju.

Izdvojeni članak

Sindikati od Vlade traže uskrsnice: Za sve u javnom sektoru žele 100, a za članove 200 eura

Ponuda Vlade sastoji se od dva dijela

Rekao je da su 2019., dobili gotovo sve što su tražili, ali su trebali tjednima štrajkati da bi došli do sastanka s premijerom, nakon čega se u relativno kratkom roku situacija razriješila. Kada je riječ o uskrsnici koju su prošlog tjedna, dakle nakon Uskrsa zatražili sindikati, Stipić ponavlja da je zahtjev za pregovorima bio upućen u siječnju, ali ne vidi zašto se to pravo ne bi moglo primijeniti retroaktivno.

– Ono što je sindikatima važno je da, ako se ide na novo materijalno pravo, da ga dobiju svi radnici. Sindikati već u svome zahtjevu nisu inzistirali na tome da ga dobiju samo članovi sindikata nego svi radnici, a članovi sindikata koji su pregovarali o kolektivnom ugovoru u nešto većem iznosu. To je naš zahtjev, Vlada je na taj zahtjev odgovorila svojom ponudom. Mene je osobno ta ponuda u nekoj mjeri iznenadila. Ponuda Vlade ima dva dijela – jedan je da oni nemaju ništa protiv da uđe novo materijalno pravo, dakle uskrsnica, međutim njihov je prijedlog da to bude od 2024. godine, dakle da za ovu godinu ne bude ništa, da nema retroaktivne isplate, nego tek za iduću godinu. Oni se nisu očitovali o ovoj visini i rekli su da su spremni već sada pregovarati za neko drugo materijalno pravo koje se ostvaruje već od ove godine, a to su dva materijalna prava u pitanju – jedan je regres, a drugi božićnica. Da već regres bude u različitim iznosima isplaćen, dakle članovima reprezentativnih sindikata i ostalim radnicima, kazao je Stipić za N1.

Izdvojeni članak

Vlada i sindikati potpisali sporazum o povećanju plaća, Šprem: Rast osnovice u 12 mjeseci je 12,44 posto

‘Ne bih isključio čak ni mogućnost ozbiljnih akcija’

Rekao je da je Vlada uzela ‘timeout’ i mora se očitovati do 24. travnja o zahtjevu sindikata, o čemu će ovisiti daljnje djelovanje sindikata. Dodaje kako on pripada strani sindikata koja smatra da bi se ovo pitanje trebalo riješiti vrlo brzo i da se ne bi trebala raditi stanka do listopada jer su tek u rujnu dogovoreni pregovori o osnovici.

– Da biste vi sada mogli riješiti ovu godinu da to zaostajanje dalje ne produbljujete, onda to sigurno mora biti dvoznamenkasto povećanje osnovice i još uvijek bi tu vjerojatno ostalo za nadoknađivanje. Sve ono što smo mi uspjeli riješiti, jer ova Vlada je, tu moramo biti pošteni, nekoliko godina povećavala tu cijenu rada u javnom sektoru. Međutim, u svemu što se dogodilo u zadnjih godinu i pol dana, to je poništeno. Konkretno, oni koji rade u školama trenutno su u ljetu 2019., kao da nismo ništa radili unatrag tri godine, a znamo kako su cijene otišle, to će sigurno uvjetovati to da će pritisak prema nama biti sve veći i veći i ja ne bih isključio čak ni mogućnost ozbiljnih akcija jer mislim da je listopad jako, jako daleko. Sindikati javnih službi, a osobito sindikati školstva, su unatrag tri desetljeća bili vrlo inovativni i vrlo radišni kada su u pitanju sindikalne akcije. Tako da se ne bojimo niti prosvjeda, ne bojimo se štrajkova, pokazali smo da to znamo raditi i mislim da Vlada RH s time vrlo ozbiljno računa, istaknuo je Stipić, prenosi N1 televizija.

Copy link
Powered by Social Snap