Pretraga

Oproštaj od prerano preminule profesorice: ‘Pusta nam je zemlja bez tebe, Nina, od danas još pustija’

A- A+

Tužna vijest stigla je ovih dana iz Koprivnice – u 58. godini života preminula je profesorica Gimnazije Fran Galović. Od nje su se dirljivim riječima oprostile kolegice iz Aktiva profesorica hrvatskog jezika, a u školi je jutros održana i minuta šutnje kojom su počast profesorici odali i učenici i nastavnici.

Foto: Pixabay

Nakon teške bolesti preminula je profesorica Gimnazije Fran Galović u Koprivnici, Nina Tadić. Bit će sahranjena danas, a u školi je njoj u čast točno u 10 sati održana minuta šutnje, najavljena preko školskog razglasa i znakom školskog zvona. Škola je prekinula i nastavu u 12:20 za sve razredne odjele te su učenici i nastavnici samostalno po mogućnosti i želji išli na sahranu.

Dirljivim riječima od profesorice koja je odgojila i obrazovala niz uspješnih generacija gimnazijalaca i u 27 godina predanog rada u značajno pridonijela napretku Gimnazije Fran Galović, oprostili su se i njeni kolege iz škole.

– Nina Tadić, profesorica književnosti i jezika, naša kolegica i prijateljica, jedna od nas iz kolektiva GFG, osjećala bi, vjerujemo jer smo je poznavali, kao i mi koji ovo pišemo, jednak otpor prema nabrajanju činjenica u ovakvoj prigodi. Szymborska bi rekla da pri pisanju biografije ‘obavezuje sažetost i selekcija činjenica’, a kako sažeti sve ono što smo s Ninom podijelili u ovih otprilike četvrt stoljeća našeg poslovnog i prijateljskog suživota?, pitaju se profesorice hrvatskog jezika.

Izdvojeni članak

U 58. godini preminula profesorica iz Koprivnice: ‘Teško je vjerovati da netko tako mlad može postati uspomena’

Iz njene biografije ističu kako je 1988. godine završila je na Pedagoškom fakultetu u Osijeku program studija Hrvatskog ili srpskog jezika i književnosti te stekla stručni naziv prof. hrvatskog ili srpskog jezika i književnosti. Prvih pete godina nakon fakulteta radila je u OŠ Legrad, zatim u Centru za odgoj i usmjereno obrazovanje ‘Ivo Marinković’ Koprivnica, a u Gimnaziji ‘Fran Galović’ zaposlena je 1995. godine.

– Kad umre profesorica književnosti pa ‘zapanjeni stanemo’ zanijemivši pred konačnošću smrti, ostaje književnost. Književnost čijem je tumačenju Nina bila posvetila svoj život. Pusta nam je zemlja bez tebe, Nina, od danas još pustija, pišu iz Aktiva profesorica hrvatskog jezika te su profesorici posvetili stihove pjesme Pusta zemlja T.S. Eliota:

Travanj je najokrutniji mjesec koji rađa

jorgovane iz mrtve zemlje, i miješa

sjećanje i želju, uznemiruje

zamrlo korijenje proljetnom kišom.

Zima nas je grijala, pokrivajući

zemlju snijegom zaborava, hranila je

suhima gomoljima iskricu života.

Oproštaj od prerano preminule profesorice: ‘Pusta nam je zemlja bez tebe, Nina, od danas još pustija’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap