Pretraga

Preko 11 tisuća čitatelja ocijenilo online nastavu: Evo kakav je dojam bio u prvom tjednu

A- A+

Po prvi puta u Hrvatskoj od prošloga se tjedna nastava izvodi online putem. Virtualne učionice u Istri su otvorene u ponedjeljak, a u ostatku Hrvatske. Iako su od prvoga dana iz Ministarstva obrazovanja isticali da je ‘sustav stabilan’ iskustva učenika i nastavnika govorila su drugačije. Na portalu srednja.hr proveli smo anketu u kojoj smo čitatelje pozvali da ocijene tehničko funkcioniranje online nastave u svojoj školi.

nastava online, škola kod kuće

foto: Valentina Gaščić|srednja.hr

– Danas je stanje stvarno dobro. Krenuli smo punom parom. Sustav je stabilan, izjavila je prošlog utorka ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak.

Tog istog dana razgovarali smo sa šestero učenika iz različitih krajeva Hrvatske. Njihova i iskustva njihovih učitelja ipak su bila drugačija.

Izdvojeni članak

Učenici nam otkrili kako funkcionira online nastava: ‘Čitava situacija je jedna velika katastrofa’

– Ideja generalna mi je sasvim okej, osmišljenost cijelog programa je genijalna i u teoriji bi sve trebalo teći savršeno. Međutim, niti Microsoft niti CARNET nisu pripremljeni na ovoliko ljudi koji bi koristili njihove servere (a mogli su to vrlo lako pretpostaviti, s obzirom na situaciju). Dokumenti se na stranicama ne učitavaju, ne mogu se otvoriti ili se pojavljuje neki problem slične prirode. Učenici su pod stresom jer im dolazi hrpa stvari za napraviti, a nemaju uvijete za rad zbog gore navedenih problema s dokumentima. Ako ih i uspijemo otvoriti i riješiti, ne možemo ih poslati jer se na ekranu prikazuje ona klasična ‘sorry, something went wrong’ obavijest. Trebali bismo zadaće poslati profesorima u postavljenom roku, ali ne možemo zbog toga što aplikacija jednostavno ne radi i preopterećena je. Profesori su pod stresom, jer kao što rekoh, ne mogu postavljati dokumente i čitava situacija je jedna velika katastrofa, rekao nam je tako Dorian iz Škole za medicinske sestre Vinogradska.

Zato smo na portalu srednja.hr prošloga tjedna otvorili anketu u kojoj smo vas zamolili da školskom ocjenom od jedan do pet ocijenite tehničko funkcioniranje online nastave u vašoj školi. Pritom ocjena jedan označava da ne funkcionira uopće, a najviša, ocjena pet, da funkcionira odlično.

Do trenutka pisanja ovog teksta, 23. ožujka u 14:13 sati, u anketi je sudjelovalo 11.227 osoba.

Najveći postotak sudionika, njih 29,41% tehničko funkcioniranje online nastave u svojoj školi ocijenio je trojkom, što znači da ona funkcionira osrednje. Druga najčešća ocjena funkcioniranja online nastave je dvojka – 27,23% čitatelja kaže da ona funkcionira loše. Da online nastava u njihovoj školi funkcionira vrlo dobro, kaže 19,02% sudionika naše ankete. S obzirom na to da bi nastava trebala biti dostupna svima, svakako zabrinjava činjenica da se 13,96% naših čitatelja u anketi izjasnilo da u njihovoj školi online nastava ne funkcionira uopće. Najmanje sudionika ankete tehničko funkcioniranje online nastave ocijenilo je čistom peticom – njih 10,55%.

Podsjetimo za kraj, online nastava u Hrvatskoj održavat će se najmanje do 19. travnja. Osim putem virtualnih učionica, učenici od 1. do 4. razreda OŠ mogu ju pratiti na Trećem programu HRT-a, učenici viših razreda osnovne na Sportskoj televiziji, a srednjoškolci na RTL2. Videomaterijali dostupni su i na YouTube kanalu Škola za život.


Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj preplatite se na naš YouTube kanal.

U našem prvom podcastu ugostili smo profesoricu Natašu Jokić-Begić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Tema je bila psihičko zdravlje u doba korone.

Pojasnila je i zašto je važno da vas roditelji puste spavati:

… kao i zašto je važno održavati rutinu za vrijeme samoizolacije!

Preko 11 tisuća čitatelja ocijenilo online nastavu: Evo kakav je dojam bio u prvom tjednu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap