Pretraga

Ravnateljica splitskog MIOC-a: ‘Nisam za revolucionarne promjene, radije idem korak po korak’

A- A+

Bivša profesorica matematike Mirjana Matijević već je 13 godina ravnateljica III. gimnazije, poznatije kao splitski MIOC. Jednu on najpopularnijih srednjih škola u Splitu u kojoj se nastava odvija u dvije smjene trenutno pohađa oko 700 učenika. Međutim ravnateljica Matijević upravo dvosmjenski program smatra izvjesnim hendikepom svoje škole. Tvrdi da nije od onih koji vole revolucionarne promjene u inače tromijem sustavu školstva te da se njen način rada može poistovjetiti s onim ‘korak po korak’. Ravnateljica kod koje se ne trebate najaviti za razgovor istaknula je kako su svi maturanti njene škole položili maturu na ljetnom roku, te da najčešće upisuju zagrebački FER, strojarstvo, medicinu ili PMF.

Foto: privatna arhiva

Na čelu jedne od najpopularnijih škola u Splitu, III.gimnazije poznatije kao MIOC, nalazi se već 13 godina Mirjana Matijević. Prije nego što je zasjela u ravnateljsku fotelju, u isto je školi predavala 21 godinu matematiku. S obzirom da upravlja školom čiji su učenici iznimno uspješni, otkrila nam je u čemi je njena tajna te što je sve poboljšala u splitskom MIOC-u.

Izdvojeni članak

Prva gimnazija Varaždin: Škola koja svojim naporima uspješno suzbija instrukcije

Hendikep škole je rad u dvije smjene

U III. gimnaziji u Splitu trenutno 52 profesora obučavaju 696 srednjoškolaca, a nastava je raspoređena u dvije smjene. Po tri odjeljenja svake generacije odlaze u školu u jutarnjoj smjeni, dok popodnevnu nastavu pohađaju ostala tri odjeljenja po razredima. Prema ravnateljici upravo je rad u dvije smjene izvjestan hendikep škole, zbog čega se sve izvannastavne aktivnosti moraju povoditi subotama.

Na ravnateljsku poziciji Mirjana Matijević je došla u lipnju 2000. godine od kada se kvaliteta nastave znatno poboljšala, precizirao kućni red te se škola bolje opremila. – Nisam od onih koji vole revolucionarne promjene. Sustav školstva je malo tromiji sustav u koji se uvode promjene vrlo postupno i dozirano. Moj način je korak po korak, ali uvijek ponešto, izjavila je ravnateljica Matijević.

Izdvojeni članak

Intervju s novim ravnateljem MIOC-a: ‘Školi treba cijeli ravnatelj no želim i dalje predavati’


Važna su jasna pravila, jasne upute i dosljednost u primjeni

Učenici III. gimnazije se u uređenijim prostorijama ponašaju puno primjerenije i kulturnije te se bolje osjećaju i više su motivirani za učenje. Tehnička poboljšanja u spomenutoj školi dovela su do povećanja kvalitete nastave, a ravnateljica Matijević je paralelno s tim uvela preciznija pravila u funkcioniranju MIOC-a, od kućnog reda pa sve do podjele zaduženja nastavnicima i ostalim djelatnicima.

Uveden evaluacijski upitnik za sve učenike

Pod palicom bivše profesorice matematike, pokrenuta je klimatizacija svh prostora u splitskom MIOC-u, uveden je internet te nabavljena računala koja su postala sastvani dio nastave. No kao jedan od najvećih koraka u III. gimnaziji ravnateljica navodi uvođenje evaluacijskog upitnika za sve učenike koji se ispunjavaju na kraju nastavne godine kao vid samovrednovanja škole.

– Svojim uspjehom smatram i otvoreniju komunikaciju s kolegama profesorima, otvorenost Škole za dijalog s učenicima i roditeljima jer treba osluškivati njihove poruke. Moja su vrata uvijek otvorena i ne treba se najaviti za razgovor, ističe ravnateljica uz napomenu kako je komunikacija izuzetno važna za dobro funkcioniranje škole.

Svi položili maturu na ljetnom roku

Od ovogodišnji 179 maturanata, svi su položili državnu maturu u ljetnom roku, a čak njih 156 je upisalo fakultet koji im je zauzimao sami vrh liste prioritetnih studija. Svega 20-ak je upisalo svoj drugi izbor, a fakulteti koje najčešće upisuju splitski Miočani su FER, medicina, strojarstvo i PMF. Na upit je li državna matura sretniji izbor od prijašnjeg polaganja mature i prijemnih ispita, ravnateljica MIOC-a je izjavila da je državna matura učinila cijeli sustva transparentnijim i objaktivnijim, što smatra izuzetno važnim.

Izdvojeni članak

Ravnatelj V. gimnazije godinama protuzakonito predavao matematiku

E-upisi uskratili direktan kontakt s učenicima

S obzirom da se ove godine jesenski rok e-upisa u srednje škole poklopio s prvim tjednom nastave, u III. gimnaziji se učenici nisu doveli u tu situaciju, budući da su kvote popunjene na prijašnjem ljetnom roku.

– Malo nam nedostaje direktni kontakt s učenicima kako bi se razjasnile neke njihove želje, izbor fakultativnog predmeta ili neke dvojbe oko smjene, no e-upisi funkcioniraju dobro. Imamo neke zamjerke oko dodatnih bodova te mislimo da sve liječničke potvrde nisu vjerodostojne jer je upitno je tko je ovlašten izdati ih, a neki su učenici možda zbog toga bili zakinuti prilikom upisa, ističe bivša profesorica matematike.

Što se tiče ostalih inovacija u školskom sustavu, ravnateljica objašnjava kako nemaju problema. Ove godine su cijelu školu uveli u e-dnevnike, zdravstveni odgoj im nije zadao brige, iako je novi kurikulum prema ravnateljici III. gimnazije pun bolji, a podržava također i licenciranje ravnatelja zbog pripreme za tu složenu i odgovornu funkciju.

Foto: privatna arhiva

Share via
Copy link
Powered by Social Snap