Pretraga

[EKSKLUZIVNO] Filozofski potvrdio: Čović za bioetiku dobio 250.000 kn od Sveučilišta, a još nigdje izvješća o provedbi i završetku projekta

A- A+

Davnog 10. studenog 2011. godine, današnji zagrebački prorektor Ante Čović, a tadašnji profesor Filozofskog fakulteta, od Fonda za razvoj Sveučilišta dobio je novac. Visokih 250.000 kuna namijenili su za projekt razvijanja znanstvenog centra izvrsnosti i doktorskog studija integrativne bioetike. U travnju smo pisali o tom nedovršenom projektu i činjenici da se gotovo 6 godina kasnije ne zna što je s novcem. Sada, par dana nakon obljetnice, donosimo nove ekskluzivne informacije. Od Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koji je jedan od nositelja Čovićevog projekta, dobili smo potvrdu da je novac utrošen, no i da nema nikakvog pisanog traga o provedbi projekta. Čović, kao i prije, na naše upite ne odgovara.

Prorektor Ante Čović foto: Ivan Klindić|www.ivanklindic.info i Sveučilište u Zagrebu

Izdvojeni članak

Prorektoru Čoviću 2011. dodijeljen novac za doktorski studij koji još uvijek ne postoji

Ante Čović, sadašnji prorektor Sveučilišta u Zagrebu, 10. studenog 2011. je dobio 250.000 kuna za potrebe projekta – razvijanje znanstvenog centra izvrsnosti i doktorskog studija integrativne bioetike. Institucije nositeljice projekta bile su Filozofski i Pravni fakultet. Premda je ZCI uspostavljen točno 3 godine kasnije, doktorski studij još uvijek nije pokrenut, a ne zna se ni što  je s novcem. O tome smo pisali u travnju, a sada donosimo ekskluzivne informacije koje potvrđuju da je novac dodijeljen, no da pisanog traga o provedbi projekta nema.

Pravilnik određuje striktnu proceduru kad je dodjela sredstava u pitanju

Odlučili smo pogledati Pravilnik Fonda za razvoj Sveučilišta u Zagrebu i provjeriti proceduru dodjele sredstava za projekte. Prema članku 12. spomenutog pravilnika, kod dodjele sredstava sklapa se ugovor s korisnicima. Prema ugovoru, novac se dodjeljuje nositeljima projekta, dakle Filozofskom i Pravnom u ovom slučaju, i to u jednokratno ili u ratama. Osim toga, ugovorom se utvrđuju prava i obveze u vezi s provođenjem projekta.

Članak 13. istog pravilnika propisuje način izvještavanja o provođenju projekta pri čijem se završetku podnosi završno izvješće. Ukoliko Sveučilište primijeti da se ne poštuju obveze, ono može uskratiti dodjelu novca ili tražiti povrat već dodijeljenih sredstava. Cijeli Pravilnik možete pročitati ovdje.

Sav novac uplaćen na račun Filozofskog, no izvješća o provedbi projekta nema

Uz voditelja Čovića, projekt su predlagale i institucije nositeljice – Filozofski i Pravni fakultet. Kontaktirali smo ta dva fakulteta u vezi projekta integrativne bioetike. Zanimale su nas informacije o sredstvima, provođenju i završetku projekta. Od dekanice Filozofskog fakulteta Vesne Vlahović-Štetić dobili smo potvrdu da se od siječnja 2012. do lipnja 2013. provodio gore navedeni projekt pod vodstvom Ante Čovića.

– U 2012. godini Filozofskom fakultetu je doznačeno 100.000 kuna za aktivnosti navedenog projekta, a 2013. godine 150.000 kuna. Do kraja 2013. godine za potrebe realizacije navedenog projekta utrošeno je ukupno 245.870,23 kuna, stoji u odgovoru dekanice Vlahović-Štetić.

Unatoč tome što je bio nositelj, Pravni fakultet nije imao veze s financijama

Prema informacijama koje su nam u travnju ustupili, nikakav novac vezan za projekt integrativne bioetike prof. Ante Čovića nije sjeo na račun Pravnog fakulteta. Uzevši u obzir i informacije koje nam je ustupila dekanica Filozofskog Vesna Vlahović-Štetić, sav dodijeljeni novac sjeo je na račun Filozofskog fakulteta, mada su postojala dvije institucije nositeljice- FFZG i PFZG. Zanimljiv je i podatak da je u to vrijeme, 2010. do 2014. dekan Filozofskog fakulteta bio sadašnji rektor Damir Boras.
Izdvojeni članak

Sveučilište Borasa i Čovića na korak do uspjeha: Za manje od 3 mjeseca Hrvatski studiji više neće postojati

Većina dodijeljenog novca je potrošena. No, dekanica kaže kako u arhivi Filozofskog fakulteta nisu pronašli odgovarajući izvještaj o provođenju ovog projekta. Kako smo u upitu napomenuli da jedan dio projekta, uspostavljanje ZCI-a, ipak je proveden, s Fakulteta su se osvrnuli na doktorski studij. Na Fakultetu nikada nije predložen niti je prošao kroz formalnu proceduru program doktorskog studija integrativne bioetike, potvrdila nam je dekanica.

Zanimljiv je podatak da se Čovićev projekt provodio od 2012. do 2013., kada je i potrošena većina doznačenih sredstava. Međutim, ne znamo je li projekt završen. Prema navodima dekanice, u arhivi Filozofskog ne postoji završno, periodično ni bilo kakvo drugo izvješće o projektu pa se čini da je došlo do povrede Pravilnika. Podsjetimo, u slučaju ne dostavljanja periodičnog ili završnog izvješća, prema članku 13. stavku 5. Sveučilište može uskratiti dodijeljena sredstva ili obustaviti daljnje doznačivanje. Prorektor Čovića smo više puta kontaktirali da nam kaže što je s projektom, no još uvijek nismo dobili odgovor.

Ministarstvo i AZVO još uvijek ništa ne znaju o doktorskom studiju integrativne bioetike

Ministarstvo znanosti i obrazovanja vodi Upisnik studijskih programa i Upisnih visokih učilišta. Nakon što se nova učilišta i smjerovi uvedu u odgovarajuće upisnike, Agencija za znanost i visoko obrazovanje iste unosi u Preglednik.

– Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije zaprimilo zahtjev za upis sveučilišnog poslijediplomskog (doktorskog) studija Integrativne bioetike u Upisnik studijskih programa niti se takav studij izvodi na nekom od hrvatskih sveučilišta, odgovorili su nam iz Ministarstva.

Sukladno tomu, ni u Pregledniku AZVO-a ne nalazi se studijski program integrativne bioetike, što su nam i službeno potvrdili.

Prorektor Čović odbija komunicirati s novinarima

Izdvojeni članak

Nije samo autonomija u Ustavu, i cenzura je: Sveučilište u Zagrebu izbjegava reći zašto Srednja.hr ne prima njihove medijske objave

Još kada smo istraživali ovu priču u travnju, čekali smo mjesec dana ne bismo li dobili nekakav odgovor od prorektora Čovića. To se nije dogodilo ni onda, ni sada. Uputili smo mu tri upita, uglavnom tražeći od njega da nam dostavi izvješće o provedbi projekta te pisani elaborat o doktorskom studiju koji još uvijek nije pokrenut.

Osim toga, tražili smo i da nam dostavi troškovnik projekta, odnosno pisani trag o tome gdje je završio novac. Međutim, nismo bili uspješni. Prorektor Čović nije odgovorio ni na jedan naš upit. Ako se prisjetimo 48 pitanja koja smo slali Sveučilištu i koliki udio otpada na ona upućena upravo prorektoru Čoviću, brzo ćemo uvidjeti da se radi o već poznatoj kampanji medijske blokade.

Posljednji upit koji smo poslali prorektoru Anti Čoviću

Nadopuna teksta 3.12:

Demanti prorektora Ante Čovića na ovaj tekst možete pročitati ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap