Pretraga

FER objavio plan nastave za jesen: Pozvali studente da uzmu smještaj

A- A+

Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu upravo je objavio plan za nastavu za nadolazeću akademsku godinu. Nastava će regularno početi, a ideja je da brucoši što više vremena provode na Fakultetu, na predavanjima i vježbama, u skladu s propisanim mjerama. Za studente viših godina, nastava će se organizirati u kombiniramom modelo kontaktnih i online predavanja.

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

– Suočeni s krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa koja je od ožujka 2020. godine promijenila način na koji se provodi nastava, strateški cilj FER-a ostaje isti: osiguravanje visoke kvalitete obrazovanja studenata utemeljene na povezivanju nastave, istraživanja i inovacija, uz regionalnu i europsku prepoznatljivost studijskih programa iz područja elektrotehnike, računarstva i informacijske i komunikacijske tehnologije te povezanih multidisciplinarnih područja, započinje tako FER svoj plan o nastavi za jesen.

Izdvojeni članak
snjezana prijic samarzija

Sveučilište u Rijeci razvilo je detaljan model izvođenja nastave najesen

Sve se temelji na tri načela

S FER-a oističu kako je njihov prioritet briga za zdravlje studenata i zaposlenika. Istovremeno, bit će potpuno posvećeni ispunjavanju strateških ciljeva, kao i organizaciji što većeg dijela nastave u prostorima Fakulteta. Ističu kako su unatoč ograničenjima od strane preporuka i smjernica državnih tijela, ipak odlučili navesti planove i očekivanja za zimski semestar, kako bi se smanjila neizvjesnost.

Pristup Fakulteta održavanju nastave, ističu, temelji se na tri načela: sigurnost i dobrobit svih studenata i zaposlenika, očuvanje intergirteta nastavnog procesa, što se odnosi na prenošenje i provjeru znanja te fleksibilnost u izvođenju nastave kako bi se moglo odgovoriti na izazove koji se svakodnevno mijenaju.

– Bez obzira na sva naša nastojanja, ključ uspjeha suradnja je studenata uz poštivanje svih preporuka i pravila. Na Fakultetu ne postoji epidemijska policija koja bi se brinula o osiguravanju razmaka i nošenju zaštitnih maski, ističu s FER-a.

Dodatno naglašavaju kako se oslanjaju da savjest zaposlenika i studenata te odgovornost prema sebi i kolegama te nastavnicima.

Brucoši na faks, nastava u turnusima

Nastava za sve studente preddiplomskih i diplomskih studija započet će 28. rujna, a raspored će biti objavljen tokom sljedećeg mjeseca. Poslijediplomski studiji neće započeti prije 1. studenoga pa će detaljne informacije za doktorande biti objavljene naknadno.

Uvodni sat za brucoše održat će se u dvorani D1/D2, a bit će osiguran i live prijenos online. Uvodno predavanje održat će se 25. rujna u 11 sati, a svi će brucoši dobiti poziv na događaj. Fizički će moći pristupiti do maksimalno 90 studeanta koji se na vrijeme prijave, s poštivanjem mjera razmaka od 1,5 metara.

Izdvojeni članak
studenti u dvorani

Ovaj faks već ima sve spremno za online nastavu, nastavnici će proći obveznu edukaciju

– Smatramo da bi prva generacija preddiplomskog studija, naši novi brucoši, trebali nastavu uglavnom pohađati što je moguće više na Fakultetu, u predavaonicama i na laboratorijskim vježbama, dakako, uz poštivanje svih propisanih mjera. Prva je godina ključna za sveučilišni studij i upoznavanje koncepata visokog obrazovanja i nastave na sveučilištu, posebno nakon prethodne školske godine koja je predstavljala veliki izazov učenicima završnog razreda srednje škole gotovo od početka (štrajkovi) do kraja (pandemija). Bez pravovremenog usvajanja važnih navika vezanih uz sveučilišni studij, cijeli studij može biti ugrožen, stoji u objavi FER-a.

Iz navedenih razloga savjetuju brucošima da upišu online ‘mostni’ kolegij ‘Elementarna matematike’ u rujnu, a sve kako bi bili spremni pratiti gradivo iz matematičkih predmeta kad predavanja i nastava redovno krenu. U zimskom semestru organizirat će se nastava iz ‘mostnog’ kolegija ‘Uvod u fiziku’. Brucoši bi nastavu trebali pohađati u jednoj grupi da se izbjegne nepotrebna cirkulacija studenata u hodniku, čime se smanjuje rizik od samoizolacije velikog broja ljudi. Grupe će biti veličine od 40 do 70 studenata, ovisno o veličini predavaone.

– Izvjesno je da će se nastava provoditi u turnusima, ali bez alterniranja (dio grupa uvijek će nastavu pohađati ujutro, a dio popodne). Između turnusa, prostorije će se dezinficirati, ističu u planu.

Studenti viših godina slušat će nastavu hibridno

Za studente viših godina studija ideja je da se nastava provodi hibridno, odnosno u nekoj kombinaciji kontaktne i online nastave. Sve to prilagođavat će se potrebama predmeta. Detalji će se, ističu s FER-a, definirati u suradnji s nositeljima kolegija, a studenti će tijekom rujna dobiti sve informacije. Tijekom rujna definirat će se i raspored sati koji će, ovisno o razvoju epidemije, biti podložan promjenama.

Izdvojeni članak
studenti

Stalno se priča o nastavi u školi, a studenti su, realno, u puno goroj situaciji

Generalni je cilj da studenti otprilike polovicu nastave provedu u prostorima Fakulteta, a pritom će voditi računa da u prostorima Fakulteta ne provedu više od tri radna dana tjedno. Pri izradi rasporeda FER će nastojati izbjeći okupljanja većih grupa studenata i minimizirati broj dana koje će studenti provesti na Fakultetu, kako bi se smanjila potreba za putovanjem javnim prijevozom. Izvjesno je da će nastava za različite grupe počinjati u različito vrijeme, kako bi se smanjio broj studenata u isto vrijeme na hodnicima faksa.

Ukratko, nastava će se u pravilu održavati kao kombinacija predavanja i vježbi u prostorima faksa te online nastave. Nastava na Fakultetu provodit će se u skladu sa smjernicama i preporukama nadležnih državnih tijela. Online nastava provodit će se putem sustava Microsoft Teams, Zoom, Moodle i sličnih.

Zovu studente da dođu u Zagreb

U svojim preporukama FER se osvrće na jedno od glavnih nedoumica studenata o kojima smo detaljno pisali, a to je pitanje smještaja. S obzirom na predviđeni način održavanja nastave, FER smatra da je najbolje da studenti koji žive izvan Zagreba dođu u Zagreb, u domove ili iznajmljene stanove, da se drže preporuka i da dolaze u prostore Fakulteta onda kada se nastava bude provodila u predavaonicama i laboratorijima.

Za onaj dio nastave koji se bude provodio online, FER-ova preporuka studentima je da slušaju predavanja iz svojih domova. Time u slučaju zaoštravanja mjera, ističu, preveniraju moguće probleme vezane uz putovanja, posebno iz drugih država, a istovremeno ostvaruju fleksibilnost u slučaju suzbijanja pandemije i popuštanja mjera, kada je izvjesno da bi se nastava izvodila online samo iznimno.

SIGURNOSNE I ZDRAVSTVENE MJERE I PREPORUKE

Osnovne preporuke koje propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo vrijede i na prostorima Fakulteta. Posebno skreću pažnju na sljedeće:
– prostorije u kojima borave studenti dezinficiraju se prilikom izmjena grupa (turnusa),
– dezinficijensi će biti dostupni na frekventnim točkama FER-a, ispred predavaonica i WC-a,
– studenti i zaposlenici dužni su na frekventnim mjestima u većim grupama nositi zaštitne maske (što uključuje sva predavanja i vježbe),
– studenti moraju izbjegavati fizičku blizinu s ljudima izvan svog uobičajenog društvenog kruga,
– broj studenata u predavaonicama i knjižnici bit će ograničen,
– u slučaju potrebe, osigurat ćemo sustav rezervacija za prostore za koje postoji veliki interes.
FER objavio plan nastave za jesen: Pozvali studente da uzmu smještaj
Share via
Copy link
Powered by Social Snap