Pretraga

Velika navala na državnu stipendiju u prvom tjednu, evo u kojim se slučajevima obustavlja isplata

A- A+

Državnu socio-ekonomsku stipendiju od 200 eura mjesečno i ove godine može dobiti 12.000 studenata. Iako je natječaj otvoren do 3. studenog, za ovu se stipendiju u prvih tjedan dana prijavilo već preko pet tisuća studenata. Stipendije se isplaćuju za devet mjeseci akademske godine, do svakog 15. u mjesecu, ali postoje situacije u kojima će se ta isplata obustaviti.

novac, stipendija, studentski dom stjepan radić

Foto: srednja.hr

Studenti slabijeg socio-ekonomskog statusa i ove se godine mogu prijaviti na natječaj za državnu socio-ekonomsku stipendiju. Ministarstvo ih dijeli ukupno 12.000, stipendija iznosi 200 eura mjesečno, a prijave se u potpunosti vrše online, putem posebne aplikacije. Sve detalje iz natječaja možete proučiti na ovoj poveznici.

Prijavu na natječaj već je završilo preko pet tisuća studenata

Natječaj za ovu stipendiju otvoren je prije točno tjedan dana, a iako traje do 3. studenog, na njega je već pristigao značajan broj prijava. Naime, u trenutku pisanja ovog teksta (19. listopada 2024. u 13:43 h) na natječaj se prijavilo 5.014 studenata, s time da je većina, njih 5.010 prijavu zaključila u E i D1 kategoriji. Podsjetimo, E kategorija namijenjena je redovitim studentima svih razina studija koji imaju slabiji socio-ekonomski status.

Kategorija D namijenjena je djeci stradalih ili nestalih u ratu te ratnih invalida. Prijavu u P kategoriji, kroz koju se stipendija dodjeljuje studentima s invaliditetom ili onima pod skrbništvom završila su četiri studenta.

Broj prijava na natječaj za državnu stipendiju u prvih tjedan dana

Broj prijava na natječaj za državnu stipendiju u prvih tjedan dana | Izvor: drzavnestipendije.mzo.hr

Kako će izgledati daljnja procedura?

Kada se natječaj zatvori početkom studenog, studenti će se malo strpjeti dok se ne obrade sve prijave. Rang-liste dobitnika moraju, prema Pravilniku Ministarstva, biti objavljene najkasnije nakon 60 dana od dana zatvaranja natječaja. Potom studenti imaju sedam dana da prihvate uvjete stipendiranja, inače će se smatrati da su odbili stipendiju. U tom trenutku u aplikaciju u kojoj ste se prijavljivali unosite i broj žiro računa. U međuvremenu će početi teći i rok za ulaganje prigovora studentima čija je prijava pogrešno bodovana.

Isplata stipendije započet će 15 dana nakon što ministar donese odluku o dodjeli državnih stipendija na temelju rang-lista. Stipendija se isplaćuje do 15. dana u mjesecu, sve do lipnja, s time da ćete s prvom ratom dobiti zaostatke do mjeseca u kojem starta isplata.

Izdvojeni članak

Video: Planirate se prijaviti za državnu stipendiju? Donosimo detaljni vodič sa svim koracima

U nekim se situacijama isplata obustavlja

Prema Pravilniku Ministarstva, nekoliko je situacija u kojima će vam se isplata stipendije obustaviti. Do toga će doći ako upišete mirovanje studentskih prava i obaveza, ako se ispišete s faksa, ako u tijeku isplate završite studij kao i ako počnete primati neku drugu stipendiju koja se isplaćuje iz javnog izvora. Stipendija vam se prestaje isplaćivati i ako vas isključe sa studija u postupku i uz uvjete utvrđene statutom faksa, ako zasnujete radni odnos preko ugovora o radu ili počnete obavljati samostalnu djelatnost obrta ili drugog slobodnog zanimanja te u slučaju ostalih razloga koji utječu na vaš studentski status.

Ono što treba naglasiti jest da, ako se nađete u bilo kojoj od prethodno navedenih okolnosti, o tome sami morate obavijestiti Ministarstvo i to u roku od 15 dana od nastanka te okolnosti.

Također, kroz akademsku godinu Ministarstvo i samo provjerava točnost podataka temeljem kojih ste ostvarili pravo na stipendiju. Ako se tom naknadnom provjerom utvrdi da ste lagali oko nekog od podatka u prijavi na natječaj, isplata stipendije vam se obustavlja. A onda u tom slučaju morate i vratiti sav novac koji vam je do tada isplaćen.

U slučaju da još uvijek niste popunili prijavu na natječaj, snimili smo i kratki video kako obaviti svaki od koraka, a možete ga pogledati u nastavku: