Pretraga

Preko dvije tisuće maturanata otkrilo što misli o uklanjanju Kiklopa s popisa djela za esej

A- A+

Roman Kiklop, Ranka Marinkovića, neće biti djelo temeljem kojeg će maturanti pisati esej iz Hrvatskog jezika. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja uklonio ga je s popisa djela na višoj razini. Naime, kako je pisanje eseja pomaknuto na raniji datum, 16. svibnja, anketa među nastavnicima pokazala je da dvije trećine njih neće stići obraditi taj modernistički roman. Mi smo, pak, pitali učenike što misle o ‘izbacivanju’ Kiklopa s popisa.

Foto: srednja.hr

NCVVO je nedavno proveo anketno ispitivanje nastavnika Hrvatskoga jezika u srednjim školama koji predaju završnim razredima četverogodišnjih i petogodišnjih programa. Ono je pokazalo da dvije trećine nastavnika neće uspjeti obraditi djelo Kiklop, Ranka Marinkovića. Temeljem dobivene suglasnosti Ministarstva, djelo je uklonjeno s popisa za esej na višoj razini.

Većina sudionika ankete zadovoljna odlukom NCVVO-a

Izdvojeni članak

Pozor, maturanti: NCVVO je uklonio jedno djelo s popisa lektire za esej iz Hrvatskog!

Iz nekog nepoznatog razloga, prije svake mature učenici najviše strahuju od ovog djela na ispitu iz Hrvatskog, iako je on tema eseja bio samo jednom – prošle godine na jesenskom roku.

Među maturantima smo putem našeg Instagram profila @drzavna.matura proveli smo anketu s pitanjem ‘Jeste li zadovoljni izbacivanjem Kiklopa s popisa za esej?’. U anketi je glasalo 2.372 osobe – njih 92% kazalo je ‘da’, dok je tom odlukom samo 8% nezadovoljnih.

Da se zbog premještanja datuma za pisanje eseja pojedina djela uklone s popisa za esej na Hrvatskom, tražile su, između ostaloga, u peticiji tri učenice iz Srednje škole Čakovec. Nisu precizirale koja djela, ali njihovu peticiju potpisalo je 7.259 osoba.

‘To će nam uvelike olakšati pripremu’

Izdvojeni članak

Peticiju za izmjene na maturi potpisalo 6.700 osoba: Zagrebački gimnazijalci spremaju i novu akciju

Nešto precizniji bili su maturanti XVI. gimnazije Zagreb, koji su NCVVO-u slali apel kojime traže da se s popisa ukloni upravo roman Kiklop.

– Prolazeći s profesoricom iz hrvatskog jezika kroz preostalo gradivo ustanovili smo da objektivno ne postoji dovoljno sati do pisanja eseja da bismo obradili Kiklopa u mjeri potrebnoj za pisanje eseja na njegovu temu, već da bismo ga, u najboljem slučaju, mogli samo spomenuti, kazala nam je tada Jana, maturantica XVI.

Danas ističe da je, baš kao i većina maturanata kako je vidljivo iz rezultata ankete, zadovoljna odlukom NCVVO-a.

– Kao prvo, smatram da zasluga pripada svim maturantima i maturanticama koji su potpisali peticiju maturantica iz Čakovca, a i apel kojeg smo poslali NCVVO-u. Bez tolikog broja maturanata koji su se priključili akciji, ne bi bilo promjene. Drago nam je da se pitalo nastavnike za mišljenje jer smatram kako oni najbolje znaju količinu i težinu gradiva koje je pred nama. Odluka o uklanjanju Kiklopa s popisa esejskih pitanja je pravedna i doista smo zahvalni što je donesena. To će nam uvelike olakšati pripremu jer ćemo sada, kada nemamo tako velik zalogaj, kvalitetno moći obraditi ostatak kataloga esejskih pitanja, zaključuje Jana.

Popis djela za esej na Hrvatskom na maturi 2020. pogledajte ovdje.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2020. čitajte na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

Preko dvije tisuće maturanata otkrilo što misli o uklanjanju Kiklopa s popisa djela za esej
Share via
Copy link
Powered by Social Snap