Pretraga

Maturanti su se pribojavali izostanka kalkulatora na Informatici, ali zbog prelaganih zadataka nije ni trebao

A- A+

Oko 2.500 kandidata ovoga je četvrtka na ljetnom roku državne mature pisalo ispit iz Informatike. Ispit se sastojao od 36 zadataka koje su maturanti morali riješiti u 100 minuta. U te zadatke spadaju i pojedini računski, ali na Informatici se kalkulator ne smije koristiti. I dok je jednima to stvaralo problem, drugi kandidati otkrivaju nam kako im nemogućnost korištenja kalkulatora nije bila problematična. Maturanti koji su danas pisali Informatiku otkrili su nam svoje dojmove s tog ispita.

Foto: Srednja.hr

Josipa, Eugen, Erika, Mia i Lorena dolaze iz različitih krajeva Hrvatske, a upravo su takvi i njihovi stavovi o netom napisanom ispitu mature iz Informatike. Jedni kažu kako im je bio jednostavan, a druge su pojedini zadaci ipak nemalo iznenadili.

‘Nije bilo teško, ali je zbunjujuće’

Među potonje spomenutima je i Josipa iz Geodetske škole Zagreb koja smatra da se koncept ispita iz Informatike promijenio u odnosu na protekle godine.

Izdvojeni članak

Čudnovati kljunaš i orhideja stvarali muke na maturi iz Biologije: Išao sam na ‘eci peci pec’

– Nikad do sad nisu bili ovakvi tipovi zadatka da je opisano što neka osoba želi raditi i mi moramo zaokružiti što treba, nije bilo teško, ali je zbunjujuće. Maknuli su programski jezik i bilo je svega pet zadataka što nisam očekivala jer mi to puno bolje ide od drugih tipova zadataka. Ubacili su puno više logičkih sklopova i slično. U pravilu, najteža su zadnja dva zadatka gdje se mora ispisati program, ali ne sjećam se kako su glasili. Ostali su zadaci bili su dosta zbunjujući, a ne toliko teški, ali žurbi i stresu jako se lako ‘fula’, kaže nam Josipa.

Prije ispita očekivala je četvorku ili peticu, a sada se nada tek dvojci ili trojci.

– Učila sam dva tjedna bez prestanka, riješila sam sve mature od 2010. do 2018. uključujući zimske i jesenske rokove. Bila sam zadovoljna svojim znanjem i pitanjima koja su bila postavljana u njima. Sva pitanja su bila iz opće kulture i često su se ponavljala, dok ove godine onaj koji nije prolistao ne bi uspio ‘na blef’ riješiti, smatra zagrebačka maturantica.

‘Definitivno je problem što se kalkulator ne smije koristiti’

Prošle godine maturante je najviše mučila činjenica da ispit mature sadrži računske zadatke, a na ispitu se ne smije koristiti kalkulator. Da bi je to pomagalo ipak trebalo biti dozvoljeno na testu iz Informatike smatra Eugen iz Prirodoslovno-grafičke škole u Zadru. 

Izdvojeni članak

Psihički poremećaji uzdrmali maturante na ispitu iz Psihologije: ‘Ušli normalni, izašli s PTSP-om’

– Definitivno je problem što se kalkulator ne smije koristiti, kada se piše takav ispit, vrijeme i koncentracija je sve, a kako mi na satu smo mogli koristiti kalkulator, izostanak njega mi je rušio i jedno i drugo. Da sam imao kalkulator, riješio bi ispit u duplo manje vremena, veli nam Eugen.

Jedan zadatak uopće nije riješio, onaj predzadnji, a riječ je o tipu zadatka produženog odgovora.

– Osjećao sam se odlično nakon ispita, no kad sam s prijateljima otišao na kavu nisam više toliko siguran. Pripremao sam se tijekom cijele godine i bio sam poprilično opušten prije ispita, riješio sam dosta prošlih matura i pročitao materiju. Današnji ispit je bio je u uredu, ocjenjuje Eugen koji planira upisati neki od studija na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu.

Iz tablica izbačena oznaka točka sa zarezom, što je maturante zbunilo

Nemogućnost korištenja kalkulatora na Informatici nije smetala Eriku iz Srednje škole Buzet. Kaže, ti računski zadaci nisu bili toliko komplicirani da ih je bilo nemoguće riješiti bez džepnog računala, a to isto nam je potvrdio još jedan maturant.

Izdvojeni članak

NCVVO objavio rješenja ispita mature iz Likovnog i Talijanskog: Pogledajte što vam je točno

– Ispit mi je bio poprilično lagan jer sam sudjelovala na natjecanjima iz informatike pa nisam osjećala preveliki pritisak i stres. Očekujem peticu, ako ne bude bilo neugodnih iznenađenja. Nisam imala nekih dilema, osim zadnjih zadataka gdje je po prvi put u pomoćnim tablicama izbačena oznaka točka sa zarezom, pa nisam sigurna što će se priznavati, kaže nam Erika.

Vremena za rješavanje imala je i više nego dovoljno, dodaje, pa je uspjela i provjeriti većinu zadataka.

– Pripremala sam se četiri godine kroz natjecanja i prošla sam nekoliko ispita s matura. To mi je bilo i više nego dovoljno. Ispit je po meni bio u rangu s prošlogodišnjima, nije mi se činio posebno težim, kaže Erika i otkriva kako je s područja Worda bio samo jedan zadatak – na alatnoj traci označiti ikonu koju treba pritisnuti da bi se u tekstu pokazali skriveni znakovi.

Najteža posljednja dva zadatka

Za razliku od Erike, Mia iz Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci smatra kako je vremena za rješavanje Informatike jedva bilo dovoljno i kako bi se ono trebalo produljiti barem za 20-ak minuta. Baš kao i naša prva sugovornica Josipa, mišljenja je da je ispit kompliciraniji od onog prethodnih godina.

Izdvojeni članak

Maturantu dva rješenja sporna na ispitu iz Geografije: Pita se hoće li mu se priznati alternativni odgovori

– Ispit je prošao očekivano, nisam prezadovoljna jer mislim da sam mogla malo više vježbati, ali sve u svemu je prošlo okej. Očekujem neku slabu četvorku ili jaku trojku. Najteži mi je bio zadnji zadatak gdje sam morala napisati program, ali dobit ću barem jedan bod na njemu, smatra Mia.

Namjerava upisati računarstvo na FER-u ili Tehnički fakultet u Rijeci, a otkrila nam je i kako se pripremala za Informatiku.

– Pripremala sam se tako što sam išla na pripreme u školu kod profesora tek toliko da se prisjetim i rješavala sam prijašnje mature. Po mom mišljenju ove su godine malo zakomplicirali, no dosta je toga bilo jako slično, zaključila je Riječanka.

Suprotnog je mišljenja Lorena, maturantica Prirodoslovno-matematička gimnazija Matija Mesić. Kaže, njoj je ovogodišnji ispit bio lakši od prijašnjih.

– Ispit je bio stvarno lagan, iako se ja nisam dovoljno potrudila. Očekujem neku dvojčicu, trojčicu, dovoljno mi je, a sada se osjećam lakše jer je gotovo. Teški su mi bili zadaci u kojima je trebalo pojednostaviti logički izraz, to i nisam baš prošla, ovo sve ostalo je bilo okej težine. Za pripremu sam koristila sam skriptu iz informatike, ne znam točno čiju, ali je sadržavala većinom pretvaranje brojeva i logičke sklopove. Pomogla je dosta, tako da sam zadovoljna. Prošla sam samo kroz ispit od prošle godine i čini mi se kao da je ovaj čak i lakši, kaže Lorena koja je za rješavanje testa imala i viška vremena, a planira upisati PMF u Zagrebu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap