Pretraga

Najnoviji detalji o skandalu na maturi: Ovako su izgledali prihvaćeni prigovori

A- A+

Već danima pišemo o tome kako je Povjerenstvo za praćenje državne mature, određenim učenicima, unatoč protivljenju stručnih skupina NCVVO-a dodijelilo dodatne bodove. Srednja.hr sada je posjedu snimki zaslona iz sustava NISpVu (‘druge strane’ Postani studenta), iz kojih je vidljivo da su neki od učenika u prigovorima doslovno tražili dodatan bod. Do sada se mislilo kako su bodovi dodavani samo na Engleskom, Njemačkom i Hrvatskom, a sada doznajemo da je Povjerenstvo bodove dalo i na ispitima Matematike. Međutim, kako je vidljivo iz sustava, u slučaju Matematike ne radi o proceduralnoj pogrešci.

foto: srednja.hr

Ne biste vjerovali, ali u jednom od prigovora koja je prihvaćena u jesenskom roku državne mature, učenica je pojasnila kako je upisala krivi odgovor jer joj je tada imao smisla.

– Poštovani, imam 21,70 boda na ispitu iz Engleskog jezika. Za prolaz jesenskog roka državne mature potrebno je 22,22 boda. U 1. zadatku sam stavila da je točan odgovor 1F. a točan odgovor je 1C. Pogriješila sam jer je meni na neki način imalo smisla, najiskrenije vas molim da mi uvažite tih pola boda za prolaz. Pisala sam pismo na kojem sam imala 5 bodova, pa ako i njega možete pregledati. Bilo bi mi jako žao da padnem jer nije lako, a samo pola boda mi fali za prolaz. Stoga ja Vas molim da mi ponovno pregledate ispit, napisala je učenica u prigovoru.

Srednja.hr, naime, u posjedu je snimki zaslona iz sustava NISpVu, za koji možemo reći da je “druga strana” Postani studenta. U sustavu je, kako je vidljivo iz fotografija, jasno naveden tekst prigovora učenice, kojeg je stručna skupina odbila, a kojoj je Povjerenstvo za praćenje mature naknadno dodalo bod.

Kao što je srednja.hr već pisala, vidljivo je i kako bod uime Povjerenstva upisala njegova članica, inače koordinatorica za Matematiku Neda Lesar.

– Naime, dvije članice stručne radne skupine zadužene za te ispite greškom su napisale da je odluka Centra o tom prigovoru konačna, što nije točno s obzirom na činjenicu da protiv te odluke postoji mogućnost prigovora Povjerenstvu koje odlučuje u drugom stupnju, ponudila nam je svoje objašnjenje još prije tjedan dana ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić.

Izdvojeni članak

Skandal na maturi, frcaju ostavke u NCVVO-u: Učenicima dodavani bodovi bez znanja stručne skupine

Dapače, u kasnijem komentaru za srednja.hr Katavić je istaknula kako Povjerenstvo odluku suprotnu tijelima NCVVO-a nije donijelo samoinicijativno, već je, prema njezinim riječima, bodove odlučilo dodijeliti upravo na inzistiranje članova zaposlenih u NCVVO-u: same Katavić, koordinatorice Matematike Nede Lesar i tajnice Ustanove Karoline Karmely. Dakle, ispada da su zaposlenice NCVVO-a kolegama iz Povjerenstva predložile da glasaju za prihvaćanje prigovora, što je bilo u suprotnosti sa stručnim mišljenjem njihovih kolega iz Centra.

Izdvojeni članak

Ravnateljica NCVVO-a nakon skandala s maturom optužuje bivšu ministricu Divjak za nedorečenost Pravilnika

– Članovi Povjerenstva iz redova Centra smatrali su i dalje zadržavaju identičan stav vezan za prijedlog koji je Povjerenstvo prihvatilo, da je jedino ispravno u takvoj situaciji bilo dodati dodatni bod. Ne pričamo o prihvaćanju prigovora bez obzira na postignute rezultate i automatski prolazak na državnoj maturi. Riječ je o odluci o dodijeljenim bodovima zbog uočene greške sustava. Ti su bodovi značili nekim pristupnicima, no ne svima, kazala je Katavić.

Jedan od aktera cijelog slučaja, komentirao nam je kako je nejasno kako su učenici koji su se žalili mislili da je odluka konačna jer, da su mislili da je konačna, očito se ne bi žalili. Drugi se pak pozivaju na pogrešnu “uputu o pravnom lijeku”.

Iz NCVVO-a tražili smo da nam pojasne i rješavanje nekih drugih prigovora učenika, no nisu nam odgovorili na nekoliko mejlova koje smo im poslali posljednjih dana. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja otkrivaju nam kako je na jesenskome roku u drugome stupnju prihvaćeno ukupno 16 prigovora: jedan iz Hrvatskog, 11 s B razine Engleskog jezika, dva s B razine Njemačkog jezika, ali i po jedan s više i niže razine ispita iz Matematike.

Izdvojeni članak

Fuchs komentirao situaciju s NCVVO-om: Još se treba utvrditi zašto su dodana tri boda

– Zbog proceduralnih razloga, prema onome što je dostavljeno članovima Povjerenstva, odbijeno je 7 prigovora, otkrivaju iz Ministarstva. Ministar Fuchs danas je izjavio kako razlozi dodavanja bodova kod tri prigovora još nisu razjašnjena.

Molila za prolaz i dobila bod

A srednja.hr, je, između ostalog, došla i u posjed prigovora na ispit iz Matematike, kojem su kasnije nadodani bodovi. Iz dokumentacije je jasno kako joj u prvotnom objašnjenju žalbe nije pisalo kako je odluka konačna, što je proceduralnost na koju se posljednjih dana pozivaju iz Centra.

– Uvidom u rješenja državne mature preuzetih sa stranica NCVVO-a, primijetila sam nesmotrenu grešku koju sam učinila u zadatku 17.2. U brzini sam upisala samo jedno rješenje za nepoznanicu x. Iako je moje rješenje nepotpuno zamolila bih da mi razmotrite taj zadatak budući da mi nedostaje 0.56 boda za uspješno položenu državnu maturu. Također bih navela kako mi je i na ljetnom roku nedostajalo manje od jednog boda kojeg sam izgubila zbog zaokruživanja broja na jedno decimalno mjesto, a ne dva. Puno bi mi značilo da ne moram pauzirati ovu cijelu godinu, zbog toga i šaljem ovako opsežan prigovor, napisala je učenica.

No, iako joj je prvostupanjsko tijelo NVCCO-a, navodeći da su joj zadaci vrednovani u skladu s ključem za odgovore te ističući da shodno tome ne može dobiti pola boda, odbilo prigovor, Povjerenstvo joj je ipak naknadno dodijelilo dodatak bod.

Napomenimo da u slučaju ove učenice, kako je vidljivo iz sustava, nema govora o proceduralnoj pogrešci jer njoj stručna skupina za matematiku nije napisala da je odluka konačna.

Zašto je ova učenica dobila bod, pitali smo i NCVVO, no nisu nam odgovorili.

Pročitajte više tekstova o ovoj temi:

Fuchs komentirao situaciju s NCVVO-om: Još se treba utvrditi zašto su dodana tri boda

Nakon muljaže s dodavanjem bodova na maturi, Ministarstvo ukida sporno povjerenstvo

Kaos u NCVVO-u: Katavić ostala ravnateljica, otkriven još jedan veliki propust

Kulminacija skandala s maturom: Ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić izbjegla razrješenje

Ravnateljica NCVVO-a morat će pojasniti detalje skandala s maturom: Sazvana izvanredna sjednica Upravnog vijeća

Bivša voditeljica državne mature: ‘Davanje bodova za netočne odgovore je najobičniji kriminal’

Ravnateljica NCVVO-a nakon skandala s maturom optužuje bivšu ministricu Divjak za nedorečenost Pravilnika

Nastavak skandala s maturom: Ovako NCVVO pojašnjava zašto su jednom od kandidata dali dodatan bod

Tražili smo NCVVO detalje o skandalu s maturom: Kažu da učenici kojima su dodani bodovi nisu iz iste škole

Komentar: Sramotni skandal na maturi jasna je poruka učenicima – niste svi jednaki

Detalji skandala u NCVVO-u: Ovo su zadaci s mature na kojima je učenicima priznat pogrešan odgovor

Blaženka Divjak o skandalu s dodavanjem bodova na maturi: To bi trebao ispitati i DORH

Skandal na maturi, frcaju ostavke u NCVVO-u: Učenicima dodavani bodovi bez znanja stručne skupine

Najnoviji detalji o skandalu na maturi: Ovako su izgledali prihvaćeni prigovori
Share via
Copy link
Powered by Social Snap