Pretraga

Nakon muljaže s dodavanjem bodova na maturi, Ministarstvo ukida sporno povjerenstvo

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja najavilo je ukidanje Povjerenstva za provođenje državne mature, koje je nakon jesenskog roka, suprotno mišljenju stručnih skupina NCVVO-a, nadodalo bodove kod najmanje 14 učenika, zbog čega su neki od njih na kraju položili maturu.

Foto: srednja.hr

– Izmjene Pravilnika o državnoj maturi su u izradi, a između ostalog, neće predvidjeti Povjerenstvo za provođenje praćenja državne mature, odnosno bilo kakvo donošenje odluka izvan NCVVO-a, kažu nam iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Podsjetimo, prije tjedan dana objavili smo da je, unatoč činjenici da su i nakon prigovora prema mišljenju stručnih tijela trebali pasti ispite iz Engleskog i Njemačkog na maturi, koordinatorica za Matematiku i članica Povjerenstva za praćenje mature, koje je imenovao ministar Radovan Fuchs, kod 13 učenika unijela im u sustav dodatne bodove, zbog čega su neki od njih i položili te ispite. Isto se dogodilo i na jednom eseju iz Hrvatskog. Kulminiralo je sve traženjem ostavke ravnateljice NCVVO-a Ivane Katavić, a kad ona nije usvojena, dvojica razočaranih članova Upravnog vijeća Tihomir Tomčić i Ninoslav Šćukanec Schmidt svojevoljno su napustila to tijelo. O ostavci Katavić se trebalo glasati jučer i danas, no izglasavanje je oba dana izbjegnutu jer je splitski sveučilišni profesor Mirko Ruščić izostao sa sjednice pa nije bilo kvoruma.

Izdvojeni članak
ivana katavić

Kaos u NCVVO-u: Katavić ostala ravnateljica, otkriven još jedan veliki propust

Vijest o ukidanju Pravilnika o državnoj maturi danas je objavio i Večernji list, a budući da je vijest prenijela Hina, mogli ste je pročitati i na drugim portalima. Zbog nelogičnosti u samom članku, srednja.hr nije ga prenosila. Naime, iz članka se, između ostalog, dalo iščitati da je članici Povjerenstva za upis bodova u sustav trebala suglasnost Upravnog vijeća NCVVO-a, što nije točno.

Katavić priznala da su oni inicirali dodavanje bodova

Napomenimo i kako je ravnateljica NCVVO-a u komentaru za srednja.hr pojasnila kako je Povjerenstvo odlučio upravo na temelju prijedloga njegovih članica koje dolaze iz redova Centra: “Članovi Povjerenstva iz redova Centra smatrali su i dalje zadržavaju identičan stav vezan za prijedlog koji je Povjerenstvo prihvatilo, da je jedino ispravno u takvoj situaciji bilo dodati dodatni bod”.

Izdvojeni članak

Ravnateljica NCVVO-a nakon skandala s maturom optužuje bivšu ministricu Divjak za nedorečenost Pravilnika

Također, u navedenom članku piše i kako je za vrijeme ljetnog roka mature, kada je na čelu Povjerenstva bio Marko Košiček, jednoj učenici dodano čak deset bodova, što Košiček, kojeg iz Večernjaka nisu ni kontaktirali za komentar, ocjenjuje zlonamjernim.

–  Neugodno sam iznenađen ovakvom praksom jer sam za vrijeme svog rada u MZO uvijek bio na raspolaganju medijima za izjave, komentare i pojašnjenja. Ovakvim napisima se pokušava relativizirati odgovornost Centra za sramotna postupanja i dodjeljivanje bodova za netočna rješenja pojedinim učenicima u jesenskom roku, što smatram neprofesionalnom novinarskom praksom, kaže Košiček.

‘Nismo odlučivali samostalno, sve smo pitali ljude iz NCVVO-a’

Pojašnjava i kako je rad Povjerenstvo kojem je bio na čelu u ljetnom ispitnom roku bio organiziran na način da su se svi prigovori koji su se odnosili na konkretne zadatke prosljeđivani radnim skupinama koje su ponovo razmatrale zadatke na koje su se učenici žalili, što nije bio slučaj na jesenskom roku.

– Dio prigovora bio je utemeljen te su stručne radne skupine predložile dodatne bodove. Povjerenstvo je uvijek prihvaćalo stručno mišljenje, bilo kada su se prigovori usvajali, bilo kada su se odbijali. Osim prigovora na same zadatke, bilo je nekoliko prigovora tehničke prirode. Njih je povjerenstvo samostalno razmatralo, kaže Košiček.

Pojasnio je i da je 10 bodova učenici na eseju iz Hrvatskog u jesenskom roku dodijeljeno temeljem mišljenja stručne skupine NCVVO-a.

– Kao i svi ostali prigovori sadržajnog tipa poslan je stručnim radnim skupinama na procjenu. Oni su ponovo pregledali (vrednovali) esej te predložili dodatne bodove u nekoliko kategorija vrednovanja, što je povjerenstvo prihvatilo. Zlonamjerna je i netočna informacija da je Povjerenstvo mimo svih ispravljača pronašlo 10 dobova koje je dodijelilo. Mi kao Povjerenstvo nismo čitali niti vrednovali navedeni esej, niti je to u domeni rada Povjerenstva. Poznata je stvar da je esej iz Hrvatskog jezika problematičan za vrednovanje, te nije rijedak slučaj da se ocjenjivači međusobno razlikuju, pri čemu se onda esej dodatno vrednuje od trećeg ocjenjivača. Zbog toga smo i upozoravali na potrebu reformiranja tog dijela ispita iz Hrvatskog jezika te smo smatrali da ne može imati samostalni prag zbog nedovoljne objektivnosti, tvrdi bivši predsjednik Povjerenstva.

Košiček: Dodavanje bodova najesen bio je očiti kriminal

Dodaje kako stručna radna skupina ima obrazloženje zašto je dala bodove (ili nije) za svaki prigovor iz ljetnog roka državne mature.

– Uspoređivanje našeg rada s očitim kriminalom gdje se bodovi dodjeljuju mimo stručnih radnih skupina za netočne odgovore krajnje neprimjereno. Unatoč svim pokušajima relativizacije skandala s državnom maturom, treba zapamtiti bitno: Nikada krivi odgovor ne može biti priznat kao točan. Što je točno određuju stručne skupine za pojedine predmete, a ne Povjerenstvo koje koordinira žalbe niti ravnateljica, zaključio je Košiček.

Izdvojeni članak
maja jukić

Bivša voditeljica državne mature: ‘Davanje bodova za netočne odgovore je najobičniji kriminal’

Ukidanjem Povjerenstva, pojasnimo, rješavanje drugostupanjskih žalbi vjerojatno bi se vratilo u nadležnost NCVVO-a, koji donosi i prvostupanjsku odluku.

Pročitajte više tekstova o ovoj temi:

Kaos u NCVVO-u: Katavić ostala ravnateljica, otkriven još jedan veliki propust

Kulminacija skandala s maturom: Ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić izbjegla razrješenje

Ravnateljica NCVVO-a morat će pojasniti detalje skandala s maturom: Sazvana izvanredna sjednica Upravnog vijeća

Bivša voditeljica državne mature: ‘Davanje bodova za netočne odgovore je najobičniji kriminal’

Ravnateljica NCVVO-a nakon skandala s maturom optužuje bivšu ministricu Divjak za nedorečenost Pravilnika

Nastavak skandala s maturom: Ovako NCVVO pojašnjava zašto su jednom od kandidata dali dodatan bod

Tražili smo NCVVO detalje o skandalu s maturom: Kažu da učenici kojima su dodani bodovi nisu iz iste škole

Komentar: Sramotni skandal na maturi jasna je poruka učenicima – niste svi jednaki

Detalji skandala u NCVVO-u: Ovo su zadaci s mature na kojima je učenicima priznat pogrešan odgovor

Blaženka Divjak o skandalu s dodavanjem bodova na maturi: To bi trebao ispitati i DORH

Skandal na maturi, frcaju ostavke u NCVVO-u: Učenicima dodavani bodovi bez znanja stručne skupine

Share via
Copy link
Powered by Social Snap