Pretraga

Planirate na jesenski rok mature kako biste popravili ocjenu? Evo što se događa ako padnete

A- A+

Već 20. srpnja započinju prijave ispita državne mature u jesenskom roku, a i ove će godine zasigurno biti kandidata koji će ga htjeti iskoristiti za popravak pozitivne ocjene. Jedno od glavnih pitanja među takvim pristupnicima jest što će se dogoditi ako položeni ispit ujesen padnu?

Foto: M. Gelenčir | srednja.hr

Osim za novi pokušaj upisa na faks, neki će jesenski rok iskoristiti i za popravljanje rezultata ostvarenih u ljetnom roku državne mature. Prijave ispita za jesenski rok započinju 20. srpnja i traju do 31. srpnja. Onima koji ostvare lošiji rezultat na jesenskom, u obzir će se uzeti rezultat iz ljetnog roka.

Izdvojeni članak

Poznato u koliko sati izlaze konačne liste za upise na fakseve, sudjelujte u anketi: Na koji prioritet ‘upadate’?

– U jesenskom upisnom roku kandidat može ponovno prijaviti i polagati ispite državne mature, a za rangiranje će se koristiti bolji rezultat ostvaren u istoj kalendarskoj godini, pojašnjeno je na stranici Središnjeg prijavnog ureda, Studij.hr.

U slučaju da ste na ljetnom roku položili ispit i ponovno ga prijavite na jesenskom roku, ali na njega ne izađete, u obzir će vam se uzeti rezultat s ljetnog roka mature.

Na jesenskom upisnom roku kandidati će moći prijaviti samo studijske programe za koje je visoko učilište odlučilo provesti jesenski upisni rok i na kojima je ostalo mjesta. Važno je naglasiti kako pojedina visoka učilišta koja za upise provode prijemni ispit ne uvažavaju položeni prijemni iz ljetnog roka, nego mu na jesenskom kandidati ponovno moraju pristupiti. O tome kakva je praksa na visokom učilištu kojeg želite upisati, najbolje je informirati se na samom fakultetu.

Copy link
Powered by Social Snap