Pretraga

Stigli konačni rezultati mature: Čak 5.296 učenika dobilo jedinicu na Hrvatskom, Matematici ili iz oba ispita

A- A+

Ovog ponedjeljka objavljeni su konačni rezultati državne mature, a oko 16 sati i konačne rang-liste upisa na studije. Ove godine nije bio tradicionalne konferencije za medije na kojoj su rezultati predstavljeni, nego je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja medijima poslao priopćenje. Ovogodišnji maturanti prva su generacija nakon dvije godine koja nije morala ostvariti minimalni prag na eseju, pa je, sasvim logično, manje maturanata gimnazija koji su ‘pali’ maturu u odnosu na 2019. Svaki peti gimnazijalac i svaki drugi strukovnjak dobili su jedinicu na nekom od ispita. Ukupan  broj pristupnika s negativnim ocjenama na Hrvatskom, Matematici ili iz oba ispita iznosi 5.296.

foto: Martina Gelenčir | srednja.hr

Nakon prijevremenih rezultata državne mature i roka za prigovore na ocjene, ovog ponedjeljka objavljeni su i konačni rezultati ispita te ljestvice upisa na studijske programe. Osim uklanjanja gradiva drugog polugodišta iz ispita obveznih predmeta, najveća promjena na ovogodišnjoj maturi bila je ukidanje zasebnog minimalnog praga na eseju i testu iz Hrvatskog jezika. Drugim riječima, maturanti generacije 2018. i 2019. morali su dobiti najmanje dva na eseju i dva na testu, da bi položili cjelokupni ispit. Ovogodišnji maturanti nisu morali zadovoljiti taj uvjet i maturu prolaze i ako esejski listić predaju potpuno prazan.

Snižavanje kriterija na Hrvatskom bio odgovor sada već bivše ministrice Blaženke Divjak na loše rezultate mature i očito se isplatio. Iz NCVVO-a su se danas pohvalili kako su ovogodišnji rezultati puno bolji od onih u školskoj godini 2018./2019.

Maturu palo 460 gimnazijalaca

Kada se u obzir uzmu gimnazijalci za koje je matura obavezna, maturu je u 2020. palo njih 460 (3,9%), dok je u 2019., kada je prolazak eseja bio obavezan, neki od obaveznih predmeta pao 1.041 učenik gimnazije. Ovogodišnji rezultati eventualno se mogu usporediti s 2017., godinom kada također nije bilo obvezno položiti esej, a kada je obvezne ispite palo 425 gimnazijalaca.

Ove godine čak 5.627 (37,8%) učenika strukovnih škola palo je neki od obveznih predmeta na državnoj maturi.

No, da su pravila oko eseja ostala ista kao i lani, još najmanje 611 pristupnika palo bi obvezne predmete.

– Zbog promjene u Pravilniku o polaganju DM koja je donesena uoči protekle školske godine, ove je godine 611 pristupnika položilo ispit iz Hrvatskoga jezika, a imalo je nulu na esejskome dijelu ispita. Ti su pristupnici uvršteni na upisne rang liste fakulteta poput Prava, PMF-a, FER-a, Ekonomije, ističu iz NCVVO-a.

Čak 5.296 učenika dobilo jedinicu iz Hrvatskog, Matematike ili na oba ispita

Prema podacima NCVVO-a, ukupan broj negativnih ocjena iz Matematike i Hrvatskog ove je godine 6.398, a lani je bio 8.748. No, valja napomenuti kako je ukupan broj pristupnika s negativnim ocjenama na HRV i MAT manji i iznosi 5.296, jer veliki broj učenika ima negativne ocjene na oba predmeta. Iz NCVVO-a kažu i kako je ukupni broj svih negativnih ocjena ove godine 15.822, dok je lani bilo 19.576 jedinica.

– Svaki peti gimnazijalac i svaki drugi učenik strukovnih škola dobio je barem jednu nedovoljnu ocjenu na ispitima državne mature, priopćili su iz NCVVO-a.

Napominju i kako su se jezični ispiti, već tradicionalno, rješavali najbolje te kako su pristupnici puno bolje rješavali obvezne ispite, a izborne su rješavali lošije. Kao moguće uzroke  iz NCVVO-a navode neizvjesnost vezanu za provedbu izbornih ispita te nastava na daljinu, osobito u eksperimentalnim predmetima poput Fizike i Kemije. Više o prosječnoj riješenosti pojedinih ispita doznat ćete sljedećih dana u tekstovima na srednja.hr.

Jedan učenik imao sto posto na tri predmeta

Pozitivna vijest je da je među nešto više od 31 tisuće pristupnika, njih 105 riješilo je barem jedan od ispita sa stopostotnom točnošću. Tri u potpunosti točna ispita iz Matematike A, Engleskog B i Fizike imao je jedan pristupnik, dok je po dva sto posto točno riješena ispita imalo petoro ovogodišnjih pristupnika. Troje od njih stopostotni je učinak imalo na A razini Matematike i Fizike, a dvoje na A razini Matematike i A razini Engleskog.

Izvor: NCVVO

NCVVO traži hitne izmjene pravilnika

– Ovogodišnju pripremu i provedbu državne mature obilježio je niz neočekivanih okolnosti, no unatoč svemu, maturanti su pokazali iznimnu zrelost te ostvarili bolje rezultate od prethodnih generacija, riječi su Ivane Katavić, ravnateljice NCVVO-a.

Izdvojeni članak

NCVVO od novog ministra traži izmjene pravilnika o maturi: Masovna prepisivačina strože bi se kažnjavala

U priopćenju za medije kratko se dotaknula i skandala u kojemu su tijekom ocjenjivanja Matematike utvrđene velike podudarnosti kod učenika dvaju škola. Za 18 učenika jedne zagrebačke privatne gimnazije utvrđene su i podudarnosti u eseju, a svi oni imali su priliku ispite pisati ponovno. Kako smo izvijestili, NCVVO je novom ministru obrazovanja već poslao zahtjev za izmjenom Pravilnika o polaganju mature.

– Kako bismo zadržali povjerenje u obrazovni sustav i državnu maturu, koja se temelji na načelima jednakog vrednovanja i transparentnosti, nastojat ćemo svim uključenim dionicima dodatno argumentirati nužnost hitne izmjene Pravilnika o polaganju državne mature za koji se zalažemo. Upravo se tijekom provedbe i vrednovanja ispita ljetnog roka izmjena Pravilnika pokazala i više nego nužnom, i to posebno u dijelu izricanja odgovarajućih mjera i provedbe postupka prilikom utvrđenog prepisivanja, zaključuje Katavić.

Napomenimo kako ovog ponedjeljka započinju prijave ispita za jesenski rok mature, o čemu više možete čitati ovdje.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020/2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2021. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

Copy link
Powered by Social Snap