Pretraga

Središnji prijavni ured ima važnu obavijest za sve koji prijavljuju maturu i žele na faks

A- A+

Od protekle srijede maturanti i drugi kandidati koji ove godine izlaze na maturu mogu prijavljivati ispite. To čine kroz sustav Postani student, a ondje već sada mogu vidjeti i ponudu studijskih programa. No, iz Središnjeg prijavnog ureda zaduženog za prijavu tih studijskih programa javljaju kako je riječ o prošlogodišnjim uvjetima upisa.

Foto: M. Gelenčir/srednja.hr

Točno u podne 1. prosinca započele su prijave ispita za ljetni rok državne mature. Ispite učenici mogu prijavljivati do 15. veljače, a nakon tog roka moći će mijenjati ili prijavljivati ispite samo uz opravdane razloge, primjerice ako su bili bolesni tijekom redovnog roka za prijavu.

No, jučer nije započeo i proces prijave fakulteta, a iz Središnjeg prijavnog ureda (SPU) Agencije za znanost i visoko obrazovanje podsjećaju kako će prijave studijskih programa započeti 1. veljače 2022. u 9 sati. Maturanti već sada u sustavu Postani student mogu vidjeti koji im se studijiski programi nude, no iz SPU-a naglašavaju kako su to uvijeti koji su važili lani.

– Na stranici Postani student trenutno su objavljeni prošlogodišnji uvjeti. Svi podaci o uvjetima upisa za iduću akademsku godinu (2022./2023.) bit će dostupni kandidatima s datumom početka prijava studijskih programa, obavještavaju iz SPU-a.

Izdvojeni članak
matura hrvatski

Važan dan za tisuće maturanata: Kreću prijave ispita, ovo su važne upute i datumi za kandidate

Da pojasnimo, uvjete upisa na pojedine fakultete određuju sami fakulteti uz suglasnost sveučilišta, a kvote i uvjete upisa u 2022./2023. javna sveučilišta još uvijek nisu donijela. Dakle, ne mora značiti da će ove godine za upis pojedinih studija važiti ista pravila kao i lani i koja se trenutno mogu vidjeti u sustavu Postani student. Moguće je, primjerice, da neki studij ove godine zatraži neku drugu razinu ispita za upis, ili polaganje nekog drugog izbornog predmeta mature, odnosno smanji ili poveća broj upisnih mjesta.

Prve orijentacijske rang-liste maturanti će moći vidjeti već 30. travnja, a listu prijavljenih fakulteta mogu mijenjati sve do 18. studenog kada izlaze konačni rezultati mature. Detaljan kalendar upisa na studijske programe možete vidjeti ovdje. Prve ispite mature učenici pišu 31. svibnja, a riječ je o ispitima materinskih jezika nacionalnih manjina. Raspored svih ispita nalazi se na linku.


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. možete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite

Share via
Copy link
Powered by Social Snap