Djevojci odbili izdati kontracepcijske pilule u zagrebačkoj ljekarni: ‘To je dovođenje zdravlja u opasnost’

Najnovija priča, ovaj put o ljekarničkom prizivu savjesti, izazvala je burne reakcije u javnosti. Naime, jednoj mladoj djevojci djelatnica ljekarne odbila je izdati receptom propisane kontracepcijske pilule, pozvavši se na priziv savjesti. S obzirom na to da se pilule ne koriste isključivo u kontracepcijske svrhe, već i za liječenje kao i za očuvanje plodnosti, ova je priča potaknula brojna pitanja o opravdanosti ovakvih poteza ljekarnika.

Mlada djevojka ostala je u nemaloj nevjerici nakon što joj je djelatnica jedne zagrebačke ljekarne odbila izdati receptom propisane kontracepcijske pilule.

Djevojka se pita kako djelatnica ljekarne može odlučiti o neizdavanju pilula

Kontracepcijske pilule: Debljaju ili je riječ o mitu?

– Djelatnica ljekarne mi je odbila izdati ginekološki propisane kontracepcijske pilule koje koristim zbog preobilnog menstrualnog krvarenja, a i kao metodu kontracepcije. Pozvala se na priziv savjesti jer ona ‘po svojim uvjerenjima ne podržava korištenje kontraceptivnih pilula kao metodu kontracepcije’. U ljekarni nije radio nitko osim nje, te mi nitko drugi nije mogao izdati te tablete, a djelatnica mi je rekla da dođem ujutro kad nje nema. Kako ona to može odlučiti? Najprije ginekolozi, sada i ljekarnici, pa dokle će to ići?, pita se djevojka u priči koju donosi Faktograf i koja je danas izazvala cijeli niz reakcija.

Faktografu su iz Hrvatske ljekarničke komore rekli da su im tijekom ovoga mjeseca pristigle dvije žalbe koje se odnose na priziv savjesti djelatnika u ljekarnama te da se ujedno radi o jedinim žalbama tijekom ove godine. I tijekom 2013. i 2014. bilo je sličnih zabilježenih slučajeva, no do nikakvih sankcija nije došlo.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova: ‘To označava dovođenje u opasnost zdravlja korisnika’

Pilula za dan poslije maloljetnicama isključivo uz pratnju roditelja

Naime, prema Kodeksu ljekarničke etike i deontologije , ‘Magistar farmacije ima pravo priziva savjesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika’. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić za Faktograf je istaknula kako smatra da je u dotičnom slučaju prekršen Kodeks.

– U ovom konkretnom slučaju, ukoliko ljekarna kao ustanova u cjelini nije u mogućnosti izdati određeni lijek zbog priziva savjesti svojih djelatnika, smatram da to označava dovođenje u opasnost zdravlja korisnika“, rekla je Ljubičić.

Na cijelu priču danas je reagirao i ministar zdravstva Milan Kujundžić te kazao kako na radnom mjestu u ljekarni ne može raditi osoba koja se u takvim slučajevima poziva na priziv savjesti.

Ministar zdravstva kaže da svaki pacijent treba dobiti lijek za koji ima recept, a oporba traži hitno reguliranje područja priziva savjesti

Sve što trebate znati o piluli za 'dan poslije'

– Naravno da svaki pacijent treba dobiti lijek za koji ima recept. Neovisno je li privatni recept kojega plaća sam ili je recept koji ide na teret HZZO-a. Ništa u ljekarnama ne postoji što ljekarnik ne bi dao s pozivom na priziv savjesti, rekao je danas Kujundžić.

Priopćenjem se oglasio i SDP i pozvao na hitno reguliranje područja priziva savjesti. Traže i da se izradi registar ljekarnika, liječnika i ostalog zdravstvenoga osoblja koje je uložilo priziv savjesti ‘jer građanke i građani imaju pravo na informaciju i izbor’.

– Ne može se i ne smije zbog bilo čijeg priziva savjesti dovesti u pitanje zdravlje, a tako i život građanki i građana ove zemlje, poručili su iz SDP-a, a tijekom dana je reagirala i saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš, poručivši kako Hrvatskom hara konzervativizam te da je pitanje trenutka kada će zbog toga stradati prvi ljudski život.

Odgovori