Pretraga

Djevojci odbili izdati kontracepcijske pilule u zagrebačkoj ljekarni: ‘To je dovođenje zdravlja u opasnost’

A- A+

Najnovija priča, ovaj put o ljekarničkom prizivu savjesti, izazvala je burne reakcije u javnosti. Naime, jednoj mladoj djevojci djelatnica ljekarne odbila je izdati receptom propisane kontracepcijske pilule, pozvavši se na priziv savjesti. S obzirom na to da se pilule ne koriste isključivo u kontracepcijske svrhe, već i za liječenje kao i za očuvanje plodnosti, ova je priča potaknula brojna pitanja o opravdanosti ovakvih poteza ljekarnika.

Mlada djevojka ostala je u nemaloj nevjerici nakon što joj je djelatnica jedne zagrebačke ljekarne odbila izdati receptom propisane kontracepcijske pilule.

Djevojka se pita kako djelatnica ljekarne može odlučiti o neizdavanju pilula

Izdvojeni članak

Kontracepcijske pilule: Debljaju ili je riječ o mitu?

– Djelatnica ljekarne mi je odbila izdati ginekološki propisane kontracepcijske pilule koje koristim zbog preobilnog menstrualnog krvarenja, a i kao metodu kontracepcije. Pozvala se na priziv savjesti jer ona ‘po svojim uvjerenjima ne podržava korištenje kontraceptivnih pilula kao metodu kontracepcije’. U ljekarni nije radio nitko osim nje, te mi nitko drugi nije mogao izdati te tablete, a djelatnica mi je rekla da dođem ujutro kad nje nema. Kako ona to može odlučiti? Najprije ginekolozi, sada i ljekarnici, pa dokle će to ići?, pita se djevojka u priči koju donosi Faktograf i koja je danas izazvala cijeli niz reakcija.

Faktografu su iz Hrvatske ljekarničke komore rekli da su im tijekom ovoga mjeseca pristigle dvije žalbe koje se odnose na priziv savjesti djelatnika u ljekarnama te da se ujedno radi o jedinim žalbama tijekom ove godine. I tijekom 2013. i 2014. bilo je sličnih zabilježenih slučajeva, no do nikakvih sankcija nije došlo.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova: ‘To označava dovođenje u opasnost zdravlja korisnika’

Izdvojeni članak

Pilula za dan poslije maloljetnicama isključivo uz pratnju roditelja

Naime, prema Kodeksu ljekarničke etike i deontologije , ‘Magistar farmacije ima pravo priziva savjesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika’. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić za Faktograf je istaknula kako smatra da je u dotičnom slučaju prekršen Kodeks.

– U ovom konkretnom slučaju, ukoliko ljekarna kao ustanova u cjelini nije u mogućnosti izdati određeni lijek zbog priziva savjesti svojih djelatnika, smatram da to označava dovođenje u opasnost zdravlja korisnika“, rekla je Ljubičić.

Na cijelu priču danas je reagirao i ministar zdravstva Milan Kujundžić te kazao kako na radnom mjestu u ljekarni ne može raditi osoba koja se u takvim slučajevima poziva na priziv savjesti.

Ministar zdravstva kaže da svaki pacijent treba dobiti lijek za koji ima recept, a oporba traži hitno reguliranje područja priziva savjesti

Izdvojeni članak

Sve što trebate znati o piluli za ‘dan poslije’

– Naravno da svaki pacijent treba dobiti lijek za koji ima recept. Neovisno je li privatni recept kojega plaća sam ili je recept koji ide na teret HZZO-a. Ništa u ljekarnama ne postoji što ljekarnik ne bi dao s pozivom na priziv savjesti, rekao je danas Kujundžić.

Priopćenjem se oglasio i SDP i pozvao na hitno reguliranje područja priziva savjesti. Traže i da se izradi registar ljekarnika, liječnika i ostalog zdravstvenoga osoblja koje je uložilo priziv savjesti ‘jer građanke i građani imaju pravo na informaciju i izbor’.

– Ne može se i ne smije zbog bilo čijeg priziva savjesti dovesti u pitanje zdravlje, a tako i život građanki i građana ove zemlje, poručili su iz SDP-a, a tijekom dana je reagirala i saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš, poručivši kako Hrvatskom hara konzervativizam te da je pitanje trenutka kada će zbog toga stradati prvi ljudski život.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap