Pretraga

Evo kako reagirati kad vas nakon prekida partner počne ‘stalkati’

A- A+


Izdvojeni članak

Ako ‘uhodiš’ bivše partnere na Facebooku duže ćeš se oporavljati od prekida

Mnoge ljubavne veze iz mladih dana završe dramatičnim i bolnim prekidima. Nakon više godina sjećamo se svih drama i sapunica s osmijehom, kako nam je to bila tada najgora stvar na svijetu. Međutim nekad ovakve priče dobiju nepoželjni nastavak. Mnogi se nakon prekida suočavaju s partnerom koji ih ne može preboliti te ih počne u jednom trenutku i uhoditi.

Čak jedna od deset žena i djevojaka doživjele su neki oblik nasilja upravo nakon prekida veze i to kroz uhođenje od strane bivše ljubavi. Pisanje prijetećih poruka, uhođenje putem društvenih mreža, pa kasnije i na ulici samo su neke od karakteristika stalkera ili uhode. Pročitajte kako spriječiti ovakav razvoj vašeg prekida.

Izdvojeni članak

Najbolji načini za prekid veze

Prijetnje nasiljem, vrijeđanje, pa ispričavanje

Nesretni završeci ljubavnih priča običnu započinju kad djevojka ostavi svog partnera, a obično je razlog veze pretjerana posesivnost. Zbog ljubomore i teškog karaktera mnogi se odnosi kad tad prekinu, te potom povrijeđena strana ima svoje faze tuge koje kulminiraju uhođenjem pa i nasiljem.

– Nedavno sam prekinula vezu jer je moj dečko bio preposesivan i imao težak karakter. Prvo je teško prihvatio prekid i prijetio nasiljem, a onda me vrijeđao porukama na mobitel. Nakon toga mi je slao cvijeće i govorio mi da ne može bez mene, ispovijest je jedne djevojke.

Ovakav scenarij poznat je mnogim djevojkama i ženama, jer se uhođenje ili stalking od strane bivših partnera javlja kod čak 10 do 20 posto ženske populacije. Opsesivno i neželjeno praćenje kao i prijetnje izazivaju strah u žrtvi, koja je u većini slučajeva ženskog spola.

Međutim, može se dogoditi i da žrtva bude muškarac. Djevojke mogu biti jednako naporne kao i dečki kad u pitanje dođu ljubavni prekidi. One možda neće tako brzo posegnuti nasilnim putem kao muškarci, već će igrati na kartu emocije pa potom očaja i bijesa.

Izdvojeni članak

Koliko dosadni mogu biti parovi na društvenim mrežama

Jasan i čvrst stav oko prekida najbolji način protiv stalkera

U trenutku kad ste primjetili da vam više ne odgovara odnos s partnerom i odlučili to prekinuti, bitno je da jasno date do znanja svom partneru da ne želite više biti par.
Čvrsto, bez emocionalnosti i vrijeđanja objasnite partneru da ne želite daljnje kontakte.

Svi pokušaji daljnjeg razmišljanja, smirivanja i uvjeravanja mogu samo pogoršati situaciju. Zbog toga izbjegnite stavove poput ‘možda on ne može bez mene’ , jer biste se mogli dovesti do situacije u kojoj će vas bivši partner slijediti ili vas pak zvati sa skrivenog broja u pola noći. 

Bivši partner trebao bi nakon toga shvatiti da je zaista kraj vašeg odnosa, te poštovati vašu odluku. Ukoliko partner koji je ostavljen zaista voli ovog koji je prekinuo odnos, probat će shvatiti želje voljene osobe i prilagoditi im se. Mnogima će nakon prvotnog šoka, osobito ako je prekid bio iznenadan, trebati više vremena da shvate o čemu se radi. Zbog toga je dobro uvijek odmaknuti se jedno od drugoga, barem na par tjedana. 

Možda nakon tog razdoblja dvoje ljudi shvati da mogu živjeti odvojene živote, te da su čak i sretniji u ovakvom ‘solo aranžmanu’.

Lijepim prekidom do lijepih uspomena

Nakon teškog prekida uhođenje voljene osobe nikako neće pomoći. Možda naizgled to djeluje banalno, pa se radi o povremnim odlascima na partnerov Facebook profil. Međutim, kad počnete ići na mjesta na koja zalazi vaš bivši partner ili pak kružiti oko kuće voljene osobe, to postaje ozbiljno.

Trebali biste stati na loptu i upitati se što to radite i je li vaše dostojanstvo vrijedno takvog ponašanja. Osim što ćete se dovesti u neugodnu situaciju, udaljit ćete bivšeg partnera od sebe više nego ikad. Tek tada neće postojati nikakve šanse za prekidom.

Ukoliko vam se dogodi bolan prekid, ono što morate napraviti jest pustiti da vrijeme prođe. U tom razdoblju se ne javljati jedno drugome i pokušati cijelu situaciju zaključiti na najljudskiji način. Bez drame i sapunica bit će vam lakše prebroditi nastalu situaciju. Osim toga, samo dostojnim ljudskim prekidom na civiliziran način moći ćete zauvijek tu vezu imati u dobrom sjećanju. Ne dopustite da vam kraj nekog odnosa utječe na sve ono pozitivno što vam je taj odnos donio.

Evo kako reagirati kad vas nakon prekida partner počne ‘stalkati’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap