Pretraga

Nasilje policije nad mladićima u Metkoviću: Brutalno ih tukli, tvrde s razlogom

A- A+

jutarnji.hr

Izdvojeni članak

U Splitu nezapamćeni broj pijanih maloljetnika za Novu godinu

Doček nove godine za petoricu mladića iz Metkovića nije prošao najbolje. Ispred kluba Adrenalin ovo društvo imalo je neugodan susret s policajcima pri kojem je došlo i do tučnjave te daljnjeg mlaćenja u policijskoj postaji. Policija ima svoju verziju priče, a mladići svoju. Društvo iz Metkovića najavljuje i tužbe prema policiji jer tvrde da su prekršena njihova ljudska prava. Neslužbeno doznajemo kako je jedan od mladića uskoro diplomirani pravnik koji je odlučio cijelu priču iznijeti u javnost.

Hrvoje Manenica, Ivan Vištica, Jure Jelavić, Marin Barišić i Hrvoje Kuran u novogodišnjoj noći su ispred diskokluba Adrenalin imali okršaj s lokalnim policajcima. Zbog manje prometne nezgode ispred kluba se odvijao policijski očevid, te su policajci imali susret s mladićima koji su u tom trenutku bili ispred kluba. Mladići su uglavnom 19-godišnjaci, a najstariji među njima koji je navodno kontaktirao novinare je 24-godišnji Jure Jelavić.

O razvoju događaja u novogodišnjoj noći postoje dvije verzije priče.

Izdvojeni članak

Devetnaestogodišnjoj Osječanki izmjerena 3,5 promila alkohola u krvi

Tukli su nas pendrecima i čupali za kosu

Mladići tvrde da su tijekom policijskog očevida bili zajedno s mnogim ljudima na ulici, a u jednom trenutku ih je policija počela odgurivati i prijetiti da se maknu. Na to je 19-godišnji Ivan Vištica rekao policiji ‘Što hoćete panduri?’

Policajci su njegovu izjavu shvatili kao uvredu i zatražili osobne iskaznice na uvid. Momci su ih poslušali, ali svejedno nakon predaje osobnih iskaznica policajac je Ivanu Vištici stavio lisičine, stegnuo ih do krvi i ubacio ga u kombi. Ostatak društva je počeo protestirati zbog nasilnog ponašanja policajaca, pa su i njih uhitili.

– Tukli su nas pendrecima ispred policijskog kombija i u kombiju, čupali za kosu i udarali čizmama po glavi uz brojne psovke, ispričao je Hrvoje Kuran (19), koji još dodaje sa su ih prisilili da izjave kako nemaju primjedbi na ponašanje policije, prenosi Slobodna Dalmacija.

Izdvojeni članak

Kažnjeni sa 55 000 kuna zbog ‘žmirenja’ na nasilje pred dubrovačkom školom

Policija tvrdi da su dečki bili nasilni prema njima

Zbog nasilnog ponašanja policije jedan od momaka zadobio je i potres mozga, a svi su bili iznimno potreseni događajima u policijskoj postaji. Osim što su ih tukli, policajci im nisu dopustili niti telefonski poziv ili odlazak na zahod u policijskoj postaji. Oštećeno društvo tvrdi da su premlaćivanja snimile i sigurnosne kamere.
Policija pak ima potpuno drugačiju priču.

U Policijskoj upravi dubrovačko – neretvanskoj tvrde da je policijskim službenicima prilikom očevida prišla skupina mlađih osoba koja ih je pritom vrijeđala i omalovažavala.
– Mladići su se oglušili na upozorenja i počeli fizički nasrtati na policijske sklužbenike, a jedan od njih je prema policajcu bacio kamen koji je pogodio i oštetio policijsko vozilo, napisali su u priopćenju.

Dodaju kako je petorka uhićena radi sprečavanja daljnjeg napada na policijske službenike, a da je čak jedan od njih prilikom prijevoza u postaju pokušao pobjeći iz policijskog vozila.

Dečki najavili tužbe MUP-u, Ravnateljstvu policije…

Policija je provedenim istraživanjem utvrdila da je jedan momak iz društva počinio kazneno djelo sprečavanja službene osobe u obavljanju službene dužnosti, dok se ostala četvorica sumnjiče da su počinili kazneno djelo sudjelovanja u grupi koja sprečava ili napada službenu osobu.

Društvo se ne slaže s takvom interpretacijom događaja, a zbog terora policije koji vlada u Metkoviću odlučili su javno progovoriti o svemu. Nakon konzultacija s odvjetnicima najavili su pritužbe MUP-u, Ravnateljstvu policije, Uredu za ljudska prava te privatne tužbe. Saznajemo kako je jedan od momaka iz društva, Jure Jelavić, uskoro diplomirani pravnik koji je navodno cijelu priču otkrio novinarima Slobodne Dalmacije.

Copy link
Powered by Social Snap