NCVVO potresa skandal: Ravnateljica na privatna putovanja potrošila 23.000 kn javnog novca

Jutarnji list u posjedu je nalaza proračunskog nadzora kojeg su inspektori Ministarstva financija koji je pokazao kako je Ivani Katavić, aktualnoj ravnateljici Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) tijekom prošle godine na temelju lažiranih putnih naloga NCVVO isplatio iznos od gotovo 23.000 kuna. Novac je utrošen za privatni odlazak u Split i povratak u Zagreb.

Ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić
Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Kako doznaje Jutarnji list, ravnateljici NCVVO-a, Ivani Katavić, kroz 13 je putnih naloga izdanih od lipnja do rujna isplaćeno preko 22.000 kuna, te još nešto više od 800 kuna za ‘ostale naknade troškovima zaposlenima’, a odnosi se to na plaćenu povratnu aviokartu za put od Splita do Zagreba.

Lažni putni nalozi

NCVVO nam potvrdio što će biti s državnom maturom ako se štrajk nastavi

No, proračunski nadzor pokazao je kako je ravnateljica iz Zagreba u Split putovala u privatne svrhe jer joj je u tom razdoblju adresa prebivališta bila upravo u tom gradu. Na sedam putnih naloga navedeno je da je ravnateljica išla u Split i natrag u Zagreb sa zadaćom ‘organizacije rada Centra’, a u izvješću s puta je navodila ‘povratak u mjesto prebivališta nakon završenog radnog vremena te povratak na radno mjesto u ponedjeljak’. S obzirom na to da to ne odgovara istini, piše u nalazu, putni nalozi su označeni kao storno, odnosno rukom je nadopisano ‘storno’, piše Jutarnji.

Na ostalih šest putnih naloga kao zadaća je navedeno ‘organizacija rada Centra, posjet školama – informiranje za mrežu nadzora državne mature i organiziranje mreže nadzora državne mature – županijski sastanci’. Ipak, inspekcija je utvrdila da se datumi na tim putnim nalozima odnose na vikende, kada škole ne rade, a kod aviokarte je nadzor pokazao da se datumi na karti ne podudaraju s datumima održavanja radnih skupina.

Tek mjesec i pol nakon što ju je načelnica informacijsko-računalnog odjela upozorila na nepravilnost, Katavić je vratila 8.342 kune u proračun i to na dan kada je već dobila obavijest o početku proračunskog nadzora, piše Jutarnji. Inspekcija je ravnateljici naložila da i preostalih 14.570 kuna vrati u proračun. Upravno vijeće NCVVO-a odobrilo joj je povrat novca u 12 rata obustavom od plaće.

Faričić: Ravnateljicu nije nitko upozorio na grešku

[Glas maturantice oboljele od mononukleoze] NCVVO je moju bolest tretirao kao pad

Predsjednik Upravnog vijeća, Josip Faričić za Jutarnji je ustvrdio da Katavić nije sporno postupila jer ju nitko nije upozorio na grešku. Tvrdi i da vijeće nije učinilo nešto čime je naštetilo proračunu ili bilo kakvu drugu nezakonitu radnju. Faričić je dodao da je Upravno vijeće za putovanja doznalo nakon što su se ona dogodila i to od same ravnateljice koja je pojasnila razloge postupanja. Faričić pojašnjava i kako ravnateljica Katavić nije uspjela osigurati prostor za stanovanje i selidbu obitelji jer je stupila na dužnost dva mjeseca prije nego li je to bilo predviđeno.

– Ona je samohrana majka, udovica, koja ima malodobnu djecu koja su još pohađala nastavu u Splitu kao mjestu prebivališta. Smatrala je da ima pravo na pokriće troškova za odvojeni život, odnosno na putne troškove kako bi vikendom bila sa svojom djecom, rekao je Faričić za Jutarnji uz napomenu kako je u to vrijeme kadrovska situacija u NCVVO-u bila loša, jer su na pozicijama tajnika za pravne poslove i na mjestu zaposlenika koji obavlja financijsko-računovodstvene poslove privremeno bile angažirane nekvalificirane osobe, koje ravnateljicu nisu upozorile da radi nešto što nije smjela činiti.

Katavić: NCVVO postupa u skladu s uputama Ministarstva financija

Sporna matura iz Biologije: Evo kako NCVVO objašnjava bizarno odbacivanje prigovora

Ravnateljica Ivana Katavić za jutarnji je tek kratko poručila da ona postupa u skladu s uputama Ministarstva financija, kao i uputama i odlukama UV-a, koje nadzire njezin rad, te da i Centar postupa po nalazima i uputama Ministarstva financija.

– Sve mjerodavne institucije i uključene osobe djeluju u okviru svojih ovlasti i zadaća, vodeći računa o tome da državni proračun ne bude oštećen i da se proračunska sredstva koriste u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorima i drugim propisima, očitovanje je ravnateljice Katavić.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja poručili su kako do pisanja Jutarnjeg nisu raspolagali punom informacijom o nalazu proračunskog nadzora inspektora Ministarstva financija, te su dali zadatak nadležnoj upravi da detaljno istraži nastalu situaciju.

Odgovori