Pretraga

Policija upozorava bicikliste: Naplaćujemo kazne za one koji prekrše važno pravilo

A- A+

Ravnateljstvo policije podsjetilo je građane da se od 1. studenog opet primjenjuju zimska prometna pravila. Ponovno je obvezna vožnja automobila s upaljenim svjetlima, a posebnu poruku policija je poslala i biciklistima. Naime, noću te u slučaju smanjene vidljivosti biciklisti moraju imati upaljena svijetla. U protivnom će se kazniti s čak 500 kuna.

foto: Patrick Hendry za Unsplash

Zimsko računanje vremena započelo je u nedjelju, u noći s 24. na 25. listopada 2020. godine i do 2018. godine početak korištenja dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima danju bio je vezan upravo uz navedeno računanje vremena. Međutim, izmijenjenom zakona o sigurnosti prometa na cestama korištenje dnevnih ili kratkih svjetala definirano je zakonski – obavezno je imati ih upaljena danju i to od 1. studenog do 31. ožujka, podsjećaju iz policije.

Ravnateljstvo policije građane je upozorilo na nekoliko prometnih pravila koja se počinju primjenjivati od nedjelje.

– Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna, napominju iz policije.

Izdvojeni članak

Staza kod FER-a izazvala zgražanje: Ovo može postaviti samo netko tko u životu nije vozio bicikl

Posebnu poruku poslali su i biciklistima.

– Vozači bicikala, od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla, upozoravaju policajci. U slučaju nepoštivanja te zakonske odredbe, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500,00 kuna.

– Neka vam svjetla uvijek budu upaljena radi bolje vidljivosti, a obavezno od nedjelje 1. studenog do 31. ožujka, zaključuju iz Ravnateljstva policije.

biciklist se penje po brdu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap