Pretraga

Potpuni nemar MZOS-a: bezobzirno propustili dodjeliti nagradu ‘Luka Ritz’

A- A+

Nagradu ‘Luka Ritz’ Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dodjeljuje od 2009. godine, svake na obljetnicu Lukine smrti, 12. lipnja. Svrha joj je senzibilizirati javnost za nasilje i promovirati pozitivne modele ponašanja. I tek kada nam se učinilo da ne postoji (ne)djelo  MZOS-a koje bi javnost moglo negativno iznenaditi, njihov najnoviji potez sve je uspio zgroziti. Netko je potpuno zanemario ili zaboravio na činjenicu da je nagrada ‘Luka Ritz’ trebala biti dodjeljena. To su pokušali ispraviti objavom za javnost u kojoj objašnjavaju da se na natječaj prijavila samo jedna škola. Da nije tužno, bilo bi smiješno, budući da se svake godine do ove na isti prijavljivalo prosječno 20 škola.

Foto: Srednja.hr

Još 2009. tadašnji je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Zoran Primorac inicirao nagradu ‘Luka Ritz’. Svrha dodjeljivanja nagrade bila je potaknuti mlade da se aktivno uključe u borbu protiv nasilja, senzibilizirati javnost za prevenciju nasilja te promovirati pozitivne uzore i modele ponašanja.

MZOS se prilikom raspisivanja natječaja, koji je ove godine trajao od 23 listopada 2015. do 11. travnja 2016., zasluženo hvali pozitivnim utjecajem ove nagrade. Kažu kako je nagrada potaknula mnoge učenike i učenice na aktivnije uključivanje u izgradnju boljeg društva temeljenog na solidarnosti i međusobnom razumijevanju te prihvaćanju. Također ističu kako se među mladima snažnije razvila svijest o potrebi promicanja prijateljstva i nenasilnog ponašanja, a u školama i učeničkim domovima stvoreni su uvjeti u kojima je moguće podržati i nagraditi pozitivno ponašanje.

Međutim, ove godine MZOS-u je sve nabrojeno, izgleda, prestalo biti važno. Nagrada ‘Luka Ritz’, iako nedvojbeno ima pozitivan utjecaj, nije dodijeljena.

Izdvojeni članak

Nagrada Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost dodijeljena je učenicima koji doprinose toleranciji

Natječaj je zatvoren 11. travnja, a produžuje se tek sada

Nagrada se dodjeljuje osam godina, svake 12. lipnja na godišnjicu tragične Lukine smrti, a ove godine Povjerenstvo koje odlučuje o dobitnicima, uopće nije bilo sazvano, piše Jutarnji.hr

– Obično bi nas zvali oko 20. svibnja, ali ove godine to nisu učinili. Suprug i ja smo očekivali poziv, ali to se nije dogodilo. Nema šanse da nisu mogli doći do nas. Kriteriji za nagradu nisu uopće bile petice u školi, nego ono što su djeca kadra učiniti za bolji život u svojoj zajednici. Mnogi bi se posramili da su imali priliku vidjeti i čitati na kakve su sve predivne stvari djeca spremna. Tužni smo što se ove godine taj izbor propustio ili zaboravio, ali ne zbog nas nego zbog djece. Mi ćemo kao obitelj ovaj dan obilježiti, svatko na svoj način, ali djeca su ostala prikraćena, kazala je Suzana Ritz za Jutarnji.hr.

Ministarstvo je potpuno nelogičnim priopćenjem za javnost pokušalo objasniti zašto nagrada nije dodijeljena na dan kada se inače dodjeljuje. Objašnjavaju to tako da se na javni poziv, navodno, javila samo jedna škola te nije bilo moguće izvršiti odabir učenika kojima bi se nagrada dodijelila.

Ponavljamo, natječaj je trajao do 11. travnja i MZOS je već tada mogao znati da se na njega prijavila samo jedna škola.

Na pitanja zašto su natječaj odlučili produžiti tek sada, dva mjeseca nakon što je zatvoren i kada je školska godina gotova te zašto o tome nisu obavijestili obitelj Ritz i ostale članove Povjerenstva, iz MZOS-a nam nisu željeli odgovoriti.

U njihovom priopćenju za javnost stoji samo kako će se početkom ovog tjedna s Lukinom obitelji održati sastanak kako bi se dogovorili o dodatnim aktivnostima vezanim uz ovogodišnju dodjelu nagrade.

Izdvojeni članak

[Fotogalerija] Izidora i Teo dobitnici nagrade ‘Luka Ritz’

Dosadašnjih godina prijavljivalo se u prosjeku 20 škola

Tvrdnja MZOS-a da se na natječaj prijavila samo jedna škola u najmanju je ruku neobična, budući da dosadašnji prosjek broja prijavljenih škola oko 20, a prošle ih se godine prijavilo čak 30.

Jedan je od razloga visokog broja prijava zasigurno i činjenica da je praksa dosadašnjih godina bila takva da su djelatnici MZOS-a ravnateljima slali pozive u čak tri kruga. Školama su se slali mailovi u prosincu ili siječnju te otprilike mjesec dana prije zatvaranja natječaja, dakle u ožujku. Znalo se je na natječaj podsjećati i županijske dužnosnike koji dobro poznaju čelnike škola, piše Tportal.

– Mi smo to smatrali vrlo važnim projektom. Uvijek je jedna osoba bila zadužena da se on provede od početka do kraja u zadanim rokovima. Nisam osobno radila na tome no sjedila sam u sobi s kolegicama koje jesu. One su pisale mailove školama, zvale su županijske urede i podsjećale na rokove. Bilo je tu puno posla. No uz malo dobre volje mi smo to, uz sve ostalo što smo radile, ipak uspijevale obaviti kako treba, rekla je za Tportal.hr Ivana Kalogjera, glavna savjetnica bivšeg ministra, Željka Jovanovića.

S tom praksom upoznali su i sadašnje djelatnike Ministarstva, no jesu li ju oni provodili, to je zaista upitno.

Izdvojeni članak

Četvero srednjoškolaca primilo nagradu ‘Luka Ritz’ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja

‘MZOS-ovo priopćenje tek pokušaj odvraćanja pažnje javnosti od nebrige’

Udruga za razvoj visokoga školstva ‘Universitas’ potaknuta ovim činom Ministarstva poslala je objavu za javnost u kojoj je pozvala odgovorne osobe na brigu o redovitom funkcioniranju svih djelatnosti MZOS-a.

– Smatramo da je od roka za podnošenje prijedloga za dodjelu Godišnje nagrade Luka Ritz (11. travnja 2016. godine), bilo dovoljno vremena da se javnost, a posebno obitelj pokojnog Luke Ritza, informira o broju pristiglih prijava i nužnosti produljenja roka za prijavu, te da se mogućnost produljenja roka prijave ne samo razmotri nego i provede, naglašavaju iz Universitasa.

Dodaju kako smatraju da je MZOS-ovo priopćenje tek pokušaj odvraćanja pažnje javnosti od nebrige kojom se MZOS već dulje vrijeme odnosi spram svojih temeljnih djelatnosti.

Budući da se radi o nagradi koja već duži niz godina služi kao poticaj mladima da se aktivno uključe u borbu protiv nasilja, smatraju kako bi Ministarstvo s posebnom pažnjom trebalo provoditi proceduru dodjele ove nagrade.

Od ministra Predraga Šustara traže da pokaže brigu spram resora za koji je odgovoran, a ukoliko nije u mogućnosti za to pozivaju ga da se povuče sa svoje pozicije.

Potpuni nemar MZOS-a: bezobzirno propustili dodjeliti nagradu ‘Luka Ritz’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap