Pretraga

Smjene u Ministarstvu znanosti: Državna tajnica dala ostavku, zamijenila ju dosadašnja pomoćnica ministrice

A- A+

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice u četvrtak razriješila državnu tajnicu u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Sanju Puticu. Novom državnom tajnicom u tom ministarstvu imenovali su prof. dr. sc. Ivanu Franić, koja je dosad bila pomoćnica ministrice. Kako su je  istodobno razriješili te dužnosti, mjesto pomoćnice zasad je ostalo prazno.

Foto: Martina Gelenčir | srednja.hr

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade u četvrtak raspravljalo se o kadrovskim pitanjima.

Budući da je donedavna državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Sanja Putica zatražila da je se razriješi te dužnosti, Vlada ju je i razriješila.

Odlazi u Atlantsku plovidbu

Izdvojeni članak

Obrazovni dualizam: Plenković stavio Barišićevu pomoćnicu za vrat ministrici Divjak

Putica, koja je nekoć vodila dubrovačku Gimnazije, bila je pomoćnica i ministru Pavi Barišiću. Potom se našla u saborskim klupama, iz kojih ju je premijer Andrej Plenković stavio za vrat Blaženki Divjak, koju su na čelo Ministarstva doveli HNS-ovci.

Kako doznaje Jutarnji, odlazi u Atlantsku plovidbu, gdje će biti zadužena za odnose s javnostima, s naglaskom na investitore.

– Vraćam se u Grad i karijeru ću nastaviti u Atlantskoj plovidbi. Ne moram govoriti koliko je za Dubrovnik značajna ta kompanija čijem ću poslovanju, sigurna sam, doprinijeti svojim dosadašnjim iskustvom. Naravno i za mene je to poslovni izazov s obzirom na ono što sam do sada radila, ispričala im je Putica.

Nova tajnica bila je prodekanica Vlatku Previšiću, radila i s Barišićem

Izdvojeni članak

Boras pokleknuo: Na Senatu novi predstavnici s Filozofskog, potvrđen i program buduće dekanice FFZG-a

Na mjesto državne tajnice Vlada je postavila prof. dr. sc. Ivanu Franić te ju istodobno razriješila dužnosti pomoćnice ministrice. Franić je, inače, bila prodekanica na Filozofskom fakultetu za vrijeme dekana Vlatka Previšića, ali i o. d. dekana Željka Holjevca. Bila je, dakle, dio uprave koja je zahtijevala potpisivanje ugovora o dvopredmetnoj suradnji Filozofskog s Katoličkim-bogoslovnim fakultetom, što je uzrokovalo veliki otpor studenata i nastavnika FFZG-a.

Kandidirala se i za dekanicu, no Vijeće Filozofskog fakulteta odbilo je njezin program, nakon čega se zaposlila u ministarstvu.

Izvanredna je profesorica na Odsjeku za romanistiku, a područja proučavanja su joj opća i francuska lingvistike (sintakse), metodika nastave francuskoga jezika te opća i povijesna leksikografija.

Sama tražila mišljenje Povjerenstva za sukob interesa

Sredinom prošle godine sama je od Povjerenstva za sukob interesa tražila da utvrdi smije li se javiti na natječaj ministarstva u kojem radi.

– Nema zapreke da dužnosnica Ivana Franić, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja, bude urednica u znanstvenoj knjizi koju nakladnik planira prijaviti na natječaj za financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, te nema zapreke da bude recenzent monografije za koju nakladnik planira od Ministarstva znanosti i obrazovanja zatražiti financijsku potporu za objavljivanje, utvrdio je Povjerenstvo, uz napomenu da Franić ni na koji način ne smije sudjelovati u raspodjeli tog novca.

Pomoćnici odlaze, ali ne zna se kad

Tko će preuzeti upražnjeno pomoćničko mjesto i čelno mjesto Uprave za visoko obrazovanje, zasad nije poznato.

Izdvojeni članak

Zbog greške ju prozvala i ministrica: Lidija Kralj više neće biti pomoćnica Blaženke Divjak

Valja napomenuti kako je Zakon o sustavu državne uprave predvidio ukidanje mjesta pomoćnika ministara te predvidio da se na njihova mjesta imenuju ravnatelji Uprava.

No to se još nije dogodilo, čeka se odluka na razini cijele Vlade, odnosno svih ministarstava.

A kada se dogodi, Ministarstvo znanosti i obrazovanja trebala bi napustiti pomoćnica Lidija Kralj, jedna od ključnih osoba Škole za život, koja je sama kazala kako se neće javiti na natječaj za ravnatelje upravâ. Mjesto pomoćnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, kako doznajemo, na isti način napušta i Vlado Prskalo, koji je trenutno pomoćnik za strukovno obrazovanje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap