Pretraga

[VIDEO] Problem manjih mjesta: ‘Nastavnici dobiju stan i sve besplatno, ali njih privlači Zagreb’

Problem deficitarnih nastavničkih smjerova prisutan je već neko vrijeme u sustavu obrazovanja. Upravo smo o tom problemu kao o rak-rani sustava raspravljali na konferenciji srednja.hr Obrazovanje na prekretnici gdje smo ugostili tri panelista koji o tom problemu znaju najviše – Mirka Planinića, dekana PMF-a, Zlatka Stića, ravnatelja Prirodoslovne škole Vladimir Prelog i Ratimira Ljubića iz Hrvatske zajednice županija i ujedno zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije.

Ratimir Ljubić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije | Održana je konferencija Obrazovanje na prekretnici | Foto: Niko Goga

Manjak nastavnika deficitarnih smjerova sve se više osjeti, a često se te ‘rupe’ odnosno nedostaci krpaju s nestručnim zamjenama pa se tako događa da, na primjer, profesor informatike predaje matematiku učenicima u osnovnoj školi. Taj problem još je izraženiji u manjim mjestima koji za sebe veže i dodatne poteškoće, a koje je detaljnije objasnio zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić iz Hrvatske zajednice županija.

– Mi još imamo drugi problem. Naše male, ruralne sredine nude nastavniku sve, dobiješ stan, dobiješ sve što treba namješteno i besplatno, a njega privlači Zagreb i ne želi biti u nekom malom mjestu Kalniku ili nekakvom Kloštru Podravskome, rekao je Ljubić.

@srednja_hr Više o problemu deficitarnih nastavnih smjerova kao rak-rani obrazovnog sustava, o čemu smo raspravljali na panelu na konferenciji srednja.hr Obrazovanje na prekretnici na kojemu je sudjelovala i Hrvatska zajednica županija, možete pronaći na našem portalu 👆🏻 #srednjahr #nastavnici #konferencija #deficitarni #profesori #ucitelji #ruralnapodručja #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr

Zamjenik župana je dodao kako je razlog za ovakvo stanje to što su u Zagrebu ipak neke stvari dostupnije nego u malim mjestima i da se u velikim gradovima lakše popune zamjene stručnim osobljem.

– Osim tih zamjena na mjesec, dva ili tri, to je problem veliki. Ali, ono što je najbitnije da pokušavamo privući mlade ljude, što stipendijama, što na neki način i razgovorm sa srednjoškolcima da upisuju neke fakultete koji su potrebni na području županije, ali i obećanjem sigurnog posla kasnije, poručio je zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije.

Cijelu raspravu s panela ‘Deficitarni nastavni smjerovi kao rak-rana sustava?‘ poslušajte u videu ispod.


Portal srednja.hr održao je konferenciju Obrazovanje na prekretnici. Događaj se održao 7. studenog, a kroz sedam panela i četiri predavanja govorili smo o aktualnim izazovima pred kojima se obrazovni sustav nalazi. Više o konferenciji možete pročitati u rubrici Obrazovanje na prekretnici. Pretplatnici portala srednja.hr, bilo mjesečni ili godišnji, cijelu konferenciju još uvijek mogu pogledati online. Kako biste pogledali snimke s konferencije, pretplatite se putem ove poveznice i postanite dio naše zajednice. Snimke će biti vidljive u rubrici srednja.hr+. O svim pogodnostima pretplate pročitajte ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap