Pretraga

Facebook policiji predao privatne poruke 17-godišnjakinje i njene majke: Sad im sude za pobačaj

A- A+

Jedna 17-godišnjakinja iz Nebraske i njezina majka optužene su za niz kaznenih djela i prekršaja zbog izvođenja pobačaja nakon perioda u kojem je on legalan. Optužnica je podignuta nakon što je policija zatražila, a onda i dobila popis poruka između majke i kćeri, i to direktno od – Facebooka.

Foto: Unsplash

Tinejdžerica iz Nebraske i njezina majka optužene su za niz kaznenih djela i prekršaja zbog izvođenja pobačaja koji je tamo ilegalan, a sve zahvaljujući tome što je Facebook njihove privatnim poruke, na zahtjev, predao policiji.

Povijest razgovora kao dokaz

Kako prenosi Vice, policija je počela istraživati 17-godišnju Celeste Burgess i njezinu majku Jessicu Burgess, nakon što je dobila dojavu da su ilegalno zakopali mrtvorođenče koje je tinejdžerica prerano rodila. Dvije žene su rekle da su majka i kćer o tome razgovarale na Facebook Messengeru, što je potaknulo državu da naloži Facebooku da im pruži popis njihovih poruka na aplikaciji.

Facebook je udovoljio tom zahtjevu i predao je policiji sve poruke, koje su otkrile da su Celeste i Jessica razgovarale o korištenju lijekova za kućni pobačaj. Tinejdžerica je, kako se navodi u zapisima, u to vrijeme bila trudna 28 tjedana. Riječ je o važnom podatku jer Nebraska zabranjuje pobačaje 20 tjedana nakon oplodnje, osim ako je život majke u opasnosti.

Policija je povijest razgovora na Facebooku iskoristila kao dokaz za oduzimanje računala i telefona. Optužila je tinejdžericu i njenu majku za niz zločina, među kojima se posebno ističe izvođenje pobačaja 20 tjedana nakon oplodnje i bez licenciranog liječnika. Osim toga, 17-godišnjakinju terete i za kazneno djelo uklanjanja, sakrivanja ili napuštanja mrtvog ljudskog tijela.

Izdvojeni članak

Održan prvi pro-life kamp za mlade: Srednjoškolci učili da pobačaj nije slobodan izbor žene

Facebook se distancira od kritika

O cijelom se slučaju na Twitteru oglasio i glasnogovornik tvrtke Meta, koja stoji iza Facebooka, Andy Stone.

– Nalozi su se odnosili na optužbe vezane uz kaznenu istragu i sudski dokumenti pokazuju da je policija u to vrijeme istraživala slučaj mrtvorođenčeta koje je spaljeno i zakopano, a ne odluku o pobačaju, kaže Stone.

Dakle, isticanjem pojedinosti da se u nalogu ne spominje pobačaj, Facebook se pokušava distancirati od kritika da se njegova trenutna politika prikupljanja podataka može i hoće koristiti za kazneni progon žena u SAD-u koje izvrše ilegalni pobačaj.

Aktivisti žele da Meta promijeni svoju politiku o prikupljanju podataka te da uključe end-to-end enkripciju prema zadanim postavkama u Facebook Messengeru. Da je to učinjeno, policija bi mogla pristupiti porukama Celeste i Jessice jedino putem njihovih mobitela.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap