Pretraga

Još jedan TikTok trend postao je toksičan: ‘To se ne može smatrati obrokom’

A- A+

Jedan od posljednjih viralnih trendova na TikToku imena ‘Girl dinner’ na zabavan način prikazuje što djevojke ponekad jedu za večeru, a da nije ‘potpuni’ obrok. Tako se na tanjurima djevojaka na TikToku mogu pronaći razne grickalice, slatkiši, ali i kombinacije drugih namirnica koje su zdrave, ali ne izgledaju kao kuhani obrok. No, iako se ovaj trend smatra šalom i simpatičnom dosjetkom vezanom uz manjak vremena za pripremu obroka ili to što se djevojkama nekada jednostavno ne da kuhati, neki smatraju da on promovira nezdravo razmišljanje o hrani.

Sir, salama i krekeri na tanjuru

Sir, salama i krekeri na tanjuru | foto: Pexels

TikTokerica Olivia Maher slučajno je, prije više od mjesec dana, na TikToku započela viralni trend imena ‘Girl dinner’. Olivia je, u jednom od svojih videa, komentirala kako je na TikToku vidjela da jedna djevojka komentira da su, u srednjovjekovnim vremenima, kmetovi jeli samo kruh i sir i kako je to bilo užasno, ali da je to, u ova vremena, njen idealan obrok.

Na to je Olivia pokazala da i njen obrok izgleda slično te da za večeru samo ispred sebe postavi razno voće, maslac, kruh, sir ili što god već ima u hladnjaku i jede od svega po malo. Naravno, to je nazvala svojom ženskom večerom odnosno, ‘girl dinner’. Ubrzo su i druge djevojke počele dijeliti svoje obroke sastavljene od bilo čega što prvo ‘dohvate’, ali također, nije trebalo proći previše vremena da bi se ovaj trend počeo smatrati toksičnim.

@liviemaher #girldinner #medievaltiktok ♬ original sound – Olivia Maher

Nedovoljan unos nutrijenata

Cosmopolitan piše kako su neke djevojke ovaj trend shvatile kao povod da se hvale time što jedu premalo i što ne jedu nutritivno bogate namirnice. Naime, jedna djevojka je, kao svoju žensku večeru, snimila samo zdjelicu punu leda koja se nikako ne može smatrati obrokom dok je druga djevojka pokazala tanjur na kojemu se nalaze samo dva kuhana jaja, jedna jagoda i komadić sira što nije dovoljna količina za obrok odrasle osobe.

Naime, večera se smatra ‘velikim’ obrokom u danu i trebala bi sadržavati puno veću količinu hrane, kalorija i nutrijenata nego što to tijelu može pružiti ‘obrok’ koji se sastoji od nekoliko zalogaja bilo koje vrste hrane.

Izdvojeni članak
tiktokerica kallmekris u podcastu ispred mikrofona

Tiktokerica o poremećaju koji ju je skoro ubio: ‘Roditelji nisu shvaćali da se nešto događa sa mnom’

Promoviranje nezdrave slike o sebi

Iza doslovnog shvaćanja ovog trenda i smatranja da donošenje nezdravih odluka vezanih uz hranu ‘može proći’ ako se prikaže na simpatičan i zabavan način, stoji psihološko objašnjenje. To objašnjenje prvenstveno se odnosi na sliku o sebi.

– Rasprostranjenost kulture koja promovira razne dijete, gubitak kilograma i slično, većinom je promovirana u medijima, društvenim normama i industrijama koje profitiraju od toga što je netko nesiguran u sebe, za Cosmopolitan objašnjava psihologinja Sophie Mort.