Zar smo ovako nazadni: Gazda izbacio studenticu iz stana jer boluje od epilepsije?

Dio studenata svoje je akademske obaveze za ovu godinu odradio i sada započinje sa sezonskim radom. Raditi je preko ljeta odlučila i studentica splitskog Pravnog fakulteta, Ela Miličević iz Vrgorca. Iselila se iz studentskog doma, unatoč turističkoj sezoni uspjela pronaći stan u Splitu, a onda šok – ona i cimerice iz stana su doslovno izbačene na ulicu.

Ilustracija: pixabay

U razdoblju kada se splitski studenti iz stanova izbacuju na ulice zbog dolaska turista, a šanse da nađu novi stan u kojem će boraviti tijekom ispitnih rokova ili sezonskog rada gotovo su jednake nuli, činilo se kako je studentica Ela Miličević imala nevjerojatnu sreću. Kako piše Slobodna Dalmacija, ona i njene tri cimerice pronašle su stan od 100 kvadrata za 700 eura, najmodavci nisu tražili polog, a odmah su dobile i ugovore. Idila je potrajala sve dok Ela u nedjelju navečer nije dobila epileptični napad.

Dan nakon napada gazda izbacios studentice iz stana

Pričali smo sa splitskim studentom kojeg su izbacili iz stana: ’Da moram iseliti saznao sam 5 dana prije’

– Cimerica se preplašila i pozvala Hitnu, došli su, dali mi terapiju, a onda je u 11 sati navečer nazvao gazda i rekao mi da imam rok do sutra u podne iseliti se iz stana, prepričala je za Slobodnu Dalmaciju Ela koja epilepsiju ima već sedam godina i napad nije imala dulje vremena, a liječi se u Zagrebu u KBC-u Rebro.

Kada se u ponedjeljak vratila s posla, gazda u kuću nije želio primiti ni cimericu koja je naknadno doputovala sa stvarima.

– Meni je počeo govoriti da sam muljatorica, da sam izmislila svoju bolest, da je provjerio u bolnici na Firulama, da nemamo valjane ugovore… Uglavnom, naveo je brojne nesuvisle razloge za raskid ugovora o najmu stana, iako je jasno da je bio samo jedan – moja bolest. A to mi je najgore. U srednjoj školi u Vrgorcu su mi se rugali zbog epilepsije, ali nikada ovakvu diskriminaciju nisam doživjela od odraslih ljudi. Najgore je što su, zbog moje bolesti, još tri djevojke ostale bez stana, ispričala je Ela za Slobodnu Dalmaciju.

‘Gazdina supruga je rekla da ne želi da joj opet Hitna dolazi’

Pozvala je odvjetnicu i policiju i dok je čekala da se policija pojavi, ponovno joj je pozlilo. Dobila je dva napada i tvrdi – gazda joj nije želio dati ni vode dok policija nije došla.

Splitski studenti usred rokova iz stanova izbačeni radi turista: No, stiglo je spasonosno rješenje

– Nakon toga sam opet završila u bolnici, po mene je došao tata iz Vrgorca i onda smo otišli po moje stvari. Gazdina supruga je tada rekla da ne želi da joj opet Hitna dolazi… Nisam mogla vjerovati da dobro čujem što ona govori, kaže Ela za spomenuti izvor.

Za svoju bolest stanodavcu nije rekla, smatra kako je to privatna stvar. Ela će se s bivšim najmodavcem obračunati na sudu, a sada traži novi smještaj te se nada kako budućim stanodavcima njena bolest neće biti problem.

Čitav slučaj neugodno je iznenadio Elina liječnika, prim. mr. sc. Vlatka Šulentića koji kaže – to je dokaz da kao društvo moramo poraditi na destigmatizaciji epilepsije.

– Elu dobro poznajem, liječila se kod nas u Zagrebu, strašno je to što joj se dogodilo! Poznato mi je da nije lako podstanarima u Splitu, da ih tjeraju iz stanova zbog ‘Ultre’, ali ovo je tako primitivno… Nema razloga da se takvi ljudi tjeraju iz stanova, epilepsija je bolest kao i svaka druga, a oboljeli su normalni ljudi. Sramota je u 21. stoljeću imati takve predrasude, komentirao je za Slobodnu Dalmaciju neurolog Šulentić.

Odgovori