Pretraga

Gotove prijave ispita: Doznajte koji izborni predmet piše najviše maturanata

A- A+

Još 1. prosinca 2018. započele su prijave ispita za ovogodišnji ljetni rok državne mature. Točno u podne ovoga petka bio je krajnji rok za obavljanje te radnje, a samo oni s opravdanim razlogom ispite će moći prijaviti do početka svibnja. Danas je poznato i koje su ispite maturanti najviše prijavljivali u sustavu Postani student.

Foto: srednja.hr

Prema podacima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), ove je godine ispite ljetnog roka mature prijavilo 34.638 pristupnika. Podsjetimo, prošle je godine ispite na istom roku prijavilo 35.891 pristupnika, ali je u konačnici na maturu izašlo njih 32.045.

Obavezni predmeti

Izdvojeni članak

[Matura ’19] Izmjene uvedene u čak 12 predmeta državne mature, a među njima su i obavezni

Ispit s najviše prijava jest viša razina Hrvatskog jezika, koju je u sustavu Postani student odabralo 22.042 kandidata. Daleko manje, njih 9.847 prijavilo je Hrvatski na B razini.

Obrnuta je situacija s razinama ispita iz Matematike. Za ljetni je rok osnovnu razinu tog predmeta odabrala 21.139 pristupnika, a višu razinu pisat će njih duplo manje – 11.252 maturanta.

Od obaveznih predmeta s većim brojem prijava valja još izdvojiti i Engleski jezik. Ispit više razine u sustavu je odabralo 18.760 kandidata, dok će osnovnu pisati njih 11.464.

Izborni predmeti

Izdvojeni članak

[MATURA ’19] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Već tradicionalno, od izbornih je predmeta na vrhu po broju prijava Fizika. Nju će ove godine polagati 8.602 pristupnika. Biologija je drugi predmet po popularnosti na ovogodišnjoj državnoj maturi, a taj je ispit za ljetni rok prijavilo 6.306 kandidata.

Među najpopularnijim izbornim predmetima tu su još i Politika i gospodarstvo koju će pisati 5.810 kandidata, Psihologija s 4.598 prijava te Kemija kojoj će pristupiti 4.207 maturanata.

Jedini ispit s nula prijava je B razina Španjolskog jezika.

U tablici koja slijedi možete vidjeti broj prijava za svaki od ispita državne mature. Napomena: ako vam tablica nije vidljiva, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [149.96 KB]

Ispite moguće odjaviti do 14. svibnja

Podsjetimo za kraj, prijave ispita u redovnom roku završene su ovoga petka. Maturanti ispite za ljetni rok naknadno mogu prijavljivati ili mijenjati prijavljene od 15. veljače do 3. svibnja, ali samo uz opravdane razloge. U to spadaju teži zdravstveni problemi u razdoblju trajanja prijava ispita te smrt u obitelji, prometna ili druga nesreća i slično.

Odjava prijavljenih ispita moguća je do 14. svibnja, pri čemu valja napomenuti da maturanti koji ne izađu na prijavljeni ispit snose novčane troškove. Prijava studijskih programa krenula je 1. veljače.

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu Državna matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.