Pretraga

Ministarstvo otkrilo kakve izmjene učenike, roditelje, ali i nastavnike, očekuju iduće školske godine

A- A+

Pred nama je još jedna reformska školska godina. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja otkrili koje novosti učenici, roditelji i nastavnici mogu očekivati od jeseni, kada u Školu za život ulaze drugi, treći, šesti i sedmi razredi osnovne škole, prirodoslovni predmeti osmih razreda osnovne škole te drugi i treći razred srednje škole. Za učenike su, kažu, pripremili besplatne udžbenike i tablete, a za nastavnike računala.

Blaženka Divjak na satu kemije

Blaženka Divjak na satu kemije | foto: Denis Gaščić/srednja.hr

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nastavlja pripreme za novu, reformsku školsku godinu, pohvalili su se sa zagrebačkih Svetica.

Objavili su pregled najvažnijih procesa za sljedeću školsku godinu, kada u program Škole za život ulaze drugi, treći, šesti i sedmi razredi osnovne škole, prirodoslovni predmeti osmih razreda osnovne škole te drugi i treći razred srednje škole.

Država kupuje udžbenike za sve osnovnoškolce

– Rok za nakladnike da pošalju udžbenike bio je do 31. siječnja, a stigla su 524 prijedloga udžbenika. Do 1. svibnja završit će proces procjene udžbenika, nakon čega slijedi odabir od strane škola. Dakle, proces završava mjesec dana ranije nego prošle godine, a još su i nakladnici imali znatno više vremena za pripremu prijedloga udžbenika, kažu iz Ministarstva.

Izdvojeni članak

Dok se ministrica hvali uspjesima Škole za život, dio učenika još nema ni udžbenike ni radne bilježnice

Podsjećamo, zbog kasnog raspisivanja natječaja prošle godine, neki su učenici ove godine čak i drugo polugodište započeli bez udžbenika.

– Za udžbenike prilagođene za učenike s teškoćama u razvoju poziv je otvoren do 1. ožujka tako da očekujemo još zahtjeva, dodaju iz MZO-a.

Pohvalili su se i kako država kupuje udžbenike za sve osnovnoškolce.

– I sljedeće školske godine planirano je da za sve osnovne škole budu besplatni udžbenici, a navedeno se financira iz državnoga proračuna. U državnome proračunu planirano je u 2020. godini 178.500.000,00 kn u tu svrhu, ističu iz Ministarstva.

Novi ciklus edukacija za nastavnike

Najavili su i novi ciklus edukacija za nastavnike.

Izdvojeni članak

Što će se dogoditi s reformom školstva? Kako dalje – ministrica optužuje NCVVO

– Nakon održanih prvih savjetničkih posjeta svim osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj krajem prošle godine, nastavlja se kontinuirano pružanje potpore odgojno-obrazovnim djelatnicima u primjeni novih predmetnih i međupredmetnih kurikuluma. Ministarstvo znanosti i obrazovanja do kraja ožujka 2020. godine organizira još jedan ciklus edukacija uživo, najavljuju.

Na više od 900 skupova očekuju više od 30.000 učitelja, nastavnika, ravnatelja i stručnih suradnika.

– Teme ovih stručnih skupova – od primjera kurikulumskog planiranja do predmetnih radionica, izravno se nastavljaju na one u virtualnim učionicama te će učitelji, nastavnici, ravnatelji i stručni suradnici imati priliku uživo raditi u grupama uz potporu predavača i konkretno se pripremati za rad u nastavi, smatraju.

Dodaju da je u pripremi i održavanje drugoga savjetničkog posjeta svim osnovnim i srednjim školama tijekom travnja i svibnja 2020. godine.

Navedeno se, naglašavaju, financira u sklopu projekta Podrška provedbi Cjelovite kurikularne reforme II (CKRII), Škola za život, financiranog iz Europskoga socijalnog fonda.

Stiže novih 109.885 tableta

Naravno, tu je i digitalizacija. Iz MZO-a otkrivaju kako nabavljaju 109.885 novih tableta.

Izdvojeni članak

Poznato kada će učenici početi dobivati tablete: Isprobali smo jedan koji stiže u škole

– Otvoreni postupak javne nabave provodi Središnji državni ured za središnju javnu nabavu. Ovogodišnja nabava preostalih tableta za učenike budućih 5. i 7. razreda, kao i za preostali broj tableta za niže razrede, pokrenuta je pet mjeseci ranije u odnosu na prošlogodišnju nabavu. Dodatno, CARNET će u sklopu projekta e-škole provoditi nabavu prijenosnih računala za nastavnike, a  upravo se izrađuje analiza potreba po školama. Broj računala će ovisiti o iskazanim potrebama s obzirom na to da je prošle godine nabavljeno 26.350 računala za nastavnike, kažu.

Zaključuju kako se računala financiraju u sklopu projekta Podrška provedbi Cjelovite kurikularne reforme II (CKRII), Škola za život, financiranog iz Europskoga socijalnog fonda te projekta e-škole koji vodi CARNET, a financira se također iz Europskoga socijalnog fonda.

Ministarstvo otkrilo kakve izmjene učenike, roditelje, ali i nastavnike, očekuju iduće školske godine
Share via
Copy link
Powered by Social Snap