Pretraga

Raspisani natječaji za stipendije učenicima i studentima slabijeg imovinskog stanja u Zagrebu i Splitu

A- A+

Sezona natječaja za stipendije u punom je jeku. Ovih dana natječaje i javne pozive za učenike i studente slabijeg imovinskog stanja raspisala su i dva najveća hrvatska grada – Zagreb i Split.

Foto: srednja.hr

Grad Zagreb ovog je ponedjeljka raspisao natječaj za stipendije učenicima i studentima slabijeg imovinskog stanja. Svi obrasci za prijavu mogu se preuzeti na ovoj poveznici.

Stipendija Grada Zagreba za učenike

Izdvojeni članak

Pozor studenti i srednjoškolci: Raspisan natječaj za ‘braniteljske’ stipendije u 2019./2020.

Za školsku godinu 2019./2020. učenicima će se dodijeliti najviše 35 stipendija. Ova stipendija se dodjeljuje, računajući od 1. rujna 2019., za trajanja statusa redovitog učenika, odnosno najduže za 10 mjeseci. Njen iznos utvrđuje se u visini 35% prosječne neto plaće u Gradu Zagrebu za razdoblje od siječnja do kolovoza ove godine, a taj prosjek plaće iznosio je oko 7.400 kuna.

Kriteriji za utvrđivanje liste kandidata za dodjelu stipendije su socijalni status i druge socijalne prilike te uspjeh u školovanju. Uvjeti su sljedeći:

 • da su kandidati državljani Republike Hrvatske s prijavljenim prebivalištem u Gradu Zagrebu neprekidno tri godine prije dana objave natječaja. odnosno prije 5. studenoga 2019.;
 • da su redoviti učenici srednje škole u Gradu Zagrebu ili Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina u Velikoj Gorici;
 • ne smiju biti, osim iz zdravstvenih razloga (što se dokazuje vjerodostojnom medicinskom dokumentacijom liječnika specijalista), ponavljači razreda u srednjoj školi;
 • važno je da su završili prethodne razrede srednje škole, odnosno od 5. do 8. razreda osnovne škole (za učenike 1. razreda srednje škole) s prosjekom ocjena od najmanje 3,00;
 • da prosječni mjesečni prihod po članu učenikova kućanstva, ostvaren u razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna 2019. godine, ne prelazi 60% proračunske osnovice (1.995,60 kuna)

Rok za podnošenje prijava na natječaj je 5. prosinca 2019. Detaljnije o prijavi na natječaj doznajte iz dokumenta koji slijedi, a ako vam isti nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Stipendija Grada Zagreba za studente

Kako stoji u natječaju i studentima će se za ovu akademsku godinu dodijeliti najviše 35 stipendija. Stipendija se dodjeljuje, računajući od 1. listopada 2019., za trajanja statusa redovitog studenta. Neto iznos stipendije utvrđuje se u visini 50% prosječne neto plaće u Gradu Zagrebu za razdoblje od siječnja do kolovoza ove godine.

Prijaviti se mogu sljedeći studenti:

Izdvojeni članak

Poznato koliko je prijava pristiglo na natječaj za državnu stipendiju i do kada stižu rezultati

 •  koji su državljani Republike Hrvatske i imaju prijavljeno prebivalište u Gradu Zagrebu neprekidno tri godine prije dana objave Natječaja, odnosno prije 5. studenoga 2019.;
 • koji su redoviti studenti preddiplomskih sveučilišnih studija, diplomskih sveučilišnih studija, integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija, kratkih stručnih studija, preddiplomskih stručnih studija i specijalističkih diplomskih stručnih studija u Gradu Zagrebu;
 • koji nemaju, osim iz zdravstvenih razloga (što se dokazuje vjerodostojnom medicinskom dokumentacijom liječnika specijalista), zaostajanja tijekom studija;
 • koji su završili prethodne godine studija, odnosno razrede srednje škole (za studente 1. godine studija) s prosjekom ocjena od najmanje 3,00;
 • koji nisu apsolventi ni studenti razlikovne godine studija;
 • koji u akademskoj godini za koju se stipendija dodjeljuje nisu upisali mirovanje studentskih obveza;
 • kojima prosječni mjesečni prihod po članu studentova kućanstva, ostvaren u razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna 2019. godine, ne prelazi 60% proračunske osnovice (1.995,60 kuna)

Rok za podnošenje prijava na natječaj je 5. prosinca 2019. Detaljnije o prijavi na natječaj doznajte iz dokumenta koji slijedi, a ako vam isti nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Download [279.66 KB]

Stipendija Grada Splita za učenike i studente

Grad Split stipendije dodjeljuje putem javnog poziva otvorenog u ponedjeljak. Mjesečna potpora  za učenike srednjih škola slabijeg imovinskog stanja iznosi 600 kuna. Ako studiraju u Splitu, studenti iz socijalno ugroženih obitelji mogu računati na 800 kuna potpore, a za one koji studiraju izvan Splita predviđeni iznos stipendije je 1.000 kuna mjesečno.

– Prijave na ovaj Poziv podnose se na obrascu koji se može pronaći na mrežnoj stranici www.split.hr ili u pisarnici Grada Splita. Prijava se upućuje preporučenom poštom na adresu Grad Split – Upravni odjel za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju, Obala kneza Branimira 17, 21000 Split, s naznakom ‘Prijava za dodjelu potpore’, a može se i osobno predati u pisarnici Grada Splita na istoj adresi, stoji u tekstu javnog poziva.

Rok za prijavu na javni poziv je do kraja  travnja 2020. godine, ali iz Grada naglašavaju da prijava podnesena do 30. studenog 2019. godine omogućava odobravanje potpore za učenike od rujna 2019., odnosno za studente od listopada 2019. godine.

– Sve prijave podnesene nakon 30. studenog realizirat će se od mjeseca podnošenja i za učenike i za studente. Pravo ostvare svi koji ispunjavaju uvjete, pa bi zaista bila šteta da se propuste prijaviti na poziv, poručuju iz Grada Splita.

Raspisani natječaji za stipendije učenicima i studentima slabijeg imovinskog stanja u Zagrebu i Splitu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap