Pretraga

Što se sve može s 20 eura u Europi

A- A+

Ukupno 17 europskih država veže euro kao zajednička valuta, no usprkos toj činjenici u različitim dijelovima Eurozone za istu količinu novca možete kupiti različitu količinu istih artikala. S obzirom da hrvatski tinejdžeri uglavnom muče muku s novcem ovom prilikom vam donosimo informacije o tome što s 20 eura možete kupiti u raznim krajevima Starog kontinenta. Natuknut ćemo vam samo da je Slovačka obećana zemlja, a sve ostalo otkrijte u nastavku.

Internetski portal businessinsider.com je u suradnji s Europskom komisijom je odgovorio na pitanje što se može u Europi za 20 eura. Uspoređene su cijene raznih artikala u zemljama diljem Eurozone te su dobili vrlo zanimljive podatke.

Nakon letimičnog pogleda na rezultate istraživanja za zaključiti je da je za studente i srednjoškolce Slovačka obećana zemlja. Naime, Slovaci s 20 eura mogu kupiti mnogo više kino ulaznica, autobusnih karata ili pak piva no njihove kolege u Italiji, Nizozemskoj ili Irskoj.

Ovom prilikom vam donosimo rezultate za desetak najzanimljivijih artikala, a u cijelu priču smo ubacili i Hrvatsku. Vodeći se trenutnim tečajem izračunali smo da se za 20 eura dobije oko 150 kuna, a cijene koje smo usporedili s europskim su one prosječne iz hrvatskog glavnog grada.


Izdvojeni članak

Ocjenjujemo kavu: projekt Coffee Fever

Kava

Ako ste ljubitelj kave u Eurozoni ćete se najbolje provesti u Portugalu. Naime tamo ćete za spomenutu cifru kupiti 35 šalica kave. Za iste novce najlošije ćete proći u nesretnoj Grčkoj u kojoj ćete dobiti njih samo sedam. Hrvatska je po ovom parametru negdje između.

Prosječna cijena kave u hrvatskom glavnom gradu se kreće oko 8 kuna i stoga za 20 eura možete popiti otprilike 18 šalica kave. Nije loše, ali nije kao u Portugalu.

Izdvojeni članak

Evo što svaki student mora znati o novcu prije no što se osamostali

Ulaznice za kino

Kategorija kino ulaznica je samo prva u nizu kojoj se najviše raduju i najmanje novca za nju izdvajaju naši dragi gosti iz Slovačke. Oni naime za 20 eura mogu pogledati sedam ili osam filmova. Za isti taj novac mladi Irac može kupiti sebi i curi karte za tek jedan film.

Možemo se žaliti koliko hoćemo no u Hrvatskoj situacija i nije tako loša. Izuzmemo li 3D filmove za 150 kuna kod nas se može kupiti ravno pet ulaznica.

Pivo u supermarketu

Europske pobjednike ćete i sami zasigurno bez problema pogoditi. Naravno riječ je o Slovacima. Oni litru piva u supermarketu plaćaju ravno euro, odnosno malo manje od 7 i pol kuna. Hrvatske pivopije će za svoj užitak izdvojiti nešto više novca pa će za 150 kuna ‘natankati’ oko 13.5 litara zlatnožute tekućine.

Talijani su i onako poznati po tome kako više vole vino pa im vjerojatno ne smeta što je njihovo pivo najskuplje u Europi. Oni za 20 eura dobiju svega šest litara ovog pića.

Izdvojeni članak

Kad švercanje tramvajem postane umjetnost

Karte za bus

U posljednje vrijeme javni prijevoz je tema oko koje se mladi,
pogotovo studenti, dosta bune, jer su cijene u posljednjih par godina
prilično narasle. Zaista, Hrvatska s cijenom od 12 kuna za autobusnu ili
tramvajsku kartu ima jednu od skupljih tarifa u Europi te za 20 eura se
možete voziti 12 i pol puta.

Nizozemski gradski prijevoz je još
skuplji od našega te oni za 150 kuna mogu kupiti samo osam autobusnih
karata. Priča je sasvim drugačija u Slovačkoj gdje se za isti novac
možete voziti čak 43 puta i pritom će vam ostati još nešto sitniša u
džepu.

Cigarete

Pušač je definitivno najteže biti u Irskoj. Za kutiju cigareta tamo morate platiti nešto manje od deset eura što je iz naše perspektive zastrašuća cifra. S prosjekom od 20-ak kuna po kutiji Hrvatska se još jednom nalazi u europskom prosjeku. S obzirom na naš standard pušačima bi puno više pasale estonske cijene duhana. U toj baltičkoj zemlji cigarete su uvjerljivo najjeftinije te za 20 eura možete popušiti čak deset kutija.

Izdvojeni članak

Oralni seks češće uzrokuje rak grla nego pušenje

Novine

Iako novine polako izlaze iz mode one još uvijek imaju svoje mjesto u kulturi i njihova cijena uvelike pokazuje kakve su navike i stupanj informiranosti nekog društva. U Hrvatskoj je prije par godina cijena dnevnih tiskovina porasla s pet na sedam kuna te se s tom cijenom svrstavamo na sredinu ljestvice.

U cijeloj Eurozoni najjeftinije se informirati na Malti gdje cijeli mjesec novine možete kupovati za 20 eura. Još jeftinije su tiskovine u Velikoj Britaniji, koja za ne koristi euro, ali zato za spomenutu cifru možete kupiti čak 57 primjeraka dnevih novina.

Na jednom drugom europskom otoku novine su najskuplje. Nije teško pogoditi da je riječ o Cipru. Na podjeljenom otoku za 150 kuna možete dobiti svega 11 ‘naslovnica’.

Taksi

Zadnjih par godina su cijene taksi prijevoza u Zagrebu strmoglavo pale te se s 15 za start i šest kuna za svaki sljedeći kilometar za 20 eura možemo voziti 22 i pol kilometra. To je tek 500 metara kraće nego u Portugalu gdje je prijevoz ove vrste najjeftiniji u cijeloj Eurozoni. No proširimo li svoje vidike malo shvatit ćemo da vožnja taksijem može zaista biti jeftina tek kad odemo u Bugarsku.

U ovoj novopečenoj članici Europske unije se za ovaj novac možete voziti nevjerojatnih 70 kilometara. Sad se po svemu sudeći svi hvatate za glavu, no pomislite što bi na ovu informaciju rekli Nizozemci kojima je taksi čak deset puta skuplji.

Što se sve može s 20 eura u Europi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap