Pretraga

[UŽIVO] Donosimo kratki pregled svih današnjih vijesti iz obrazovanja tijekom nastave na daljinu

A- A+

Treći je tjedan online nastave u Hrvatskoj, a hoće li se učenici uopće vraćati u klupe još je uvijek nepoznato. Ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak, istaknula je kako su razrađeni scenariji za završetak nastave godine, ali i da je izgledno da se esej neće polagati u svibnju, ali će maturanti tada, online putem, pisati probni. Današnji tijek događaja pratite uživo na srednja.hr.

Unsplash

17:14h Ministarstvo znanosti i obrazovanja nastavlja isporuku rasporeda za sve nastavnike koji nemaju spremna online predavanja. Osim putem virtualnih učionica, nastava se može pratiti na HRT3, Sportskoj televiziji, RTL2 i YouTube kanalu Škola za život. Raspored za srijedu, 1. travnja, objavljen je, a dostupne su i video lekcije, što možete vidjeti ovdje.

17:13h Online nastava izvodi se i na fakultetima zbog situacije s koronavirusom, a Pravni fakultet u Zagrebu najavio je da će se održavati i online ispiti. Prvi sljedeći rok za ispit na ovom fakultetu je 3. travnja, a na stranicama fakulteta objavljeno je detaljnije kako će ispiti izgledati za pojedine kolegije. Neki će imati i online usmene ispite. Opširnije na linku.

17:10h Za malo opuštanja i zabave ‘skoknite’ na naš Instagram. Pripremili smo vam zanimljiv 30 day leksikon izazov, u kojemu svaki dan postavljamo jedno pitanje nalik na onom iz leksikona kojeg smo svi ispunjavali u osnovnoj!

17:00h Zbog mjera koje je propisao Stožer civilne zaštite, HRT je otkazao snimanje popularnih emisija, među kojima su i kvizovi Milijunaš i Potjera. Emisije koje emitiraju ovih dana, kažu,  snimljene su ranije, a nakon njih do novih snimanja emitirat će se neke starije reprizne epizode. Uz to, otkrili su i što će se emitirati umjesto drugih emisija. Više na linku.

16:31h Online nastava je trenutno u trećem tjednu, a nema naznaka da će se završiti prijevremeno. Prvi tjedan je prošao kako je prošao, više u uhodavanju i traženju mogućih servisa za obavljanje nastave. Drugi tjedan je sve već bilo bolje, ali nekako nam je svima i dalje teško shvatiti da se radi o pravoj nastavi. Teško je napraviti razliku između vremena provedenog u školi i slobodnog vremena ako smo uvijek na istom mjestu. Zato donosimo par savjeta kako se što lakše privikuti na virtualnu školu, a možete ih pročitati na poveznici.

15:47h U suradnji sa studentima psihologije s FIlozofskog predstavljamo vam serijal “kako si?” u kojemu ćemo razgovarati o psihičkom zdravlju. U današnjem podcastu razgovaramo sa studentom Lukom koji nam je objasnio što su emocije te kako se s njima nositi, pogotovo kada osjećamo rollercoaster emocija! Premijera je u 20 sati na našem YouTube kanalu.

17:04h Nastava iz učionica do daljnjeg se zbog epidemije preselila u virtualni svijet. Ministarstvo znanosti i obrazovanja nastavlja isporuku rasporeda za sve nastavnike koji nemaju spremna online predavanja. Osim putem virtualnih učionica, nastava se može pratiti na HRT3, Sportskoj televiziji, RTL2 i YouTube kanalu Škola za život. Raspored za srijedu, 1. travnja, objavljen je, a dostupne su i video lekcije. Više na linku.

15:29h Protekla dva tjedna u školama nema provjera znanja, a samim time ni ocjenjivanja. Hoće li učenici nastavnu godinu završiti u klupama ili ispred računala i TV-a još je neizvjesno. No, ono što je sigurno jest da se ocjenjivanje u ovoj izvanrednoj situaciji neće ukinuti, potvrdila je to ministrica Blaženka Divjak. U škole uskoro stiže uputa o načinu vrednovanja tijekom nastave na daljinu. Istovremeno, pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević, poslala je Ministarstvu preporuku o zaštiti najboljeg interesa djeteta u nastavi na daljinu, u kojoj, između ostaloga, upozorava da vrednovanje i provjeravanje znanja u ovim okolnostima djeci ne bi trebalo dodatno otežavati situaciju, već bi ono trebalo biti poticajno. Više čitajte ovdje.

14:43h Zagrebački Medicinski fakultet nastradao je u nizu potresa koji su prošlog tjedna pogodili Zagreb. Oštećeno je nekoliko fakultetskih zgrada, a šteta se najbolje vidi iz zraka. Kako bi pokazali razmjere štete koju su procijenili na pola milijarde kuna, s Medicine su objavili video koji pokazuje koliko je oštećenje samo na krovovima zgrada. Video pogledajte ovdje.

13:51h Iako se većina učenika, nastavnika i učitelja uhodala u nastavu na daljinu određene poteškoće i dalje postoje, od onih tehničkih pa do značajne preopterećenosti učenika koji nerijetko čitav dan provedu za računalima i laptopima čitav. I mnogi su na to upozoravali proteklih dana. Ministrica Divjak danas je dala intervju za Media Servis, a na pitanje je li bilo alternative ovakvoj nastavi rekla je:

– Alternativa bi bila da učenici nemaju nastavu ili da su prepušteni sami sebi. Zamislite kako bi to bilo u obitelji. Obiteljska dinamika, apatija kod učenika, gubitak radnih navika, upitna školska i akademska godina. Oni koji komentiraju iz udobnih fotelja bilo bi dobro da se angažiraju i pomognu tamo gdje mogu, kaže Divjak za Media Servis.

No dio roditelja negoduje jer su, uz posao od doma, previše angažirani oko djece i nastave.

 – Znam da se puno angažiraju i hvala im na tome. Međutim, ako je nečega previše, dobro je da ta komunikacija roditelja prema školama i učiteljima bude iskrena i da gradimo krug povjerenja za učenike, vezano za učenje i podršku. To je posebno zahtjevno u razrednoj nastavi kada komunikacija i ide preko roditelja, ali za predmetnu nastavu i za srednje škole, razvijajmo samostalnost kod učenika. Tu je naglasak, rekla je Divjak za Media Servis i dodala kako će se tijekom vrednovanja učenika naglasak morati stavljati na bitno  te da je potrebno ‘osloboditi se nepotrebnih, suvišnih informacija, činjenica koje se ispituju’.
Na kraju je spomenula i kako postoji mogućnost upisa na fakultete online putem, dok su prethodne generacije morale i fizički doći upisati na fakultet.

13:08h Jedan član obitelji ima jedne, a drugi druge potrebe te kada se one mimoilaze dolazimo do problema. Tako je studentica Ines Bekčević u prvom od nizu serijala ‘Kako si?’ opisala probleme provođenja izolacije u obitelji. No ponudila je i nekoliko rješenja. U suradnji sa studentima psihologije s Filozofskog ovim videom predstavljamo vam serijal u kojem ćemo razgovarati o psihičkom zdravlju, a više možete doznati ovdje.

12:43h Grad Zagreb pogodio je 22. ožujka 2020. najjači potres u posljednjih 140 godina i prouzročio velika materijalna oštećenja gotovo na cijelom području grada, a osobito u užem centru. U potresu su oštećene i mnoge knjižnice u mreži Knjižnica grada Zagreba.

– Oštećenja su na zgradama knjižnica, mnoštvu opreme, te knjižničnoj građi. Među oštećenim zgradama je i Starčevićev dom, povijesna zgrada iz 1895. godine u kojoj danas djeluje Gradska knjižnica. U tijeku je procjena vrste oštećenja na pojedinim lokacijama, priopćeno je iz Knjižnica grada Zagreba.

12:36h Ministarstvo znanosti i obrazovanja na ovoj poveznici objavljuje i svakih nekoliko dana ažurira odgovore  na česta pitanja u vezi nastave na daljinu.

U odgovorima su navedena rješenja i prijedlozi koji su sada relevantni. Međutim, s obzirom na stalnu promjenu epidemiološke situacije promjene su moguće iz dana u dan. Molimo vas pratite najnovije odgovore na često postavljana pitanja, a zanemarite one ranijeg datuma ako postoji odgovor na slično pitanje novijeg datuma poručili su iz MZO-a.

11:40h Tijekom nastave na daljinu i mnogi su se roditelju našli pred zahtjevnim zadatkom balansiranja između vlastitog posla i kućanskih obveza te pomaganja djeci oko usvajanja gradiva. Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Zagreb pripremio je letak s nekoliko savjeta roditeljima za lakšu organizaciju nastave u kući.

10:45h Ministrica Blaženka Divjak sinoć je gostovala u emisiji RTL Danas, a tema su bile online nastava i matura. Istaknula je pritom kako je ukidanje mature, što pojedini maturanti traže kroz peticiju, apsolutno posljednja opcija i da postoji više drugih scenarija, a jedan je odgoda. Podsjetimo kako odgodu na kasniji datum predlaže i NCVVO. Isto tako, kako je u našem podcastu rekla ravnateljica NCVVO-a, Ivana Katavić, jedan od prijedloga NCVVO-a je i pomicanje eseja sa svibnja na lipanj.

I Divjak je najavila je kako je izgledno da maturanti neće pisati esej u svibnju, te da će im se u svibnju omogućiti pisanje probnog eseja online, što bi im trebala biti povratna informacija o tome koliko su spremni.

– Sada je izgledno da pisanje eseja, koje je bilo planirano za svibanj, neće biti u svibnju, odnosno prebacit će se u neki od sljedećih termina, a u terminu u svibnju omogućit ćemo maturantima da pišu probni esej i tako imaju povratnu informaciju o tome koliko su spremni, rekla je Divjak i dodala kako će ovo ujedno biti i testiranje tehnologije, kazala je Divjak za RTL.

Napominje kako u Ministarstvu imaju osjećaj za to da maturantima treba izaći u susret, ali i ‘oni moraju razumjeti da se ne uči samo za maturu nego i za kompetencije koje su im važne u njihovu daljnjem školovanju.’

Na pitanje koliko je izgledno da će školska godina završiti na daljinu, ministrica je odgovorila kako je sve spremno da školska godina i završi kroz nastavu na daljinu.

– Imamo i te scenarije pa je to važno da ovu situaciju shvatimo kao novu realnost u kojoj smo se dobro snašli, a sada ćemo korak po korak i ovu školsku godinu regularno dovesti do kraja, rekla je Divjak.

Što se pak tiče mogućnosti da se zbog nedavnog štrajka prosvjetnih djelatnika i sadašnje epidemije koronavirusa, školska godina produži, ministrica je odgovorila da je već sada nadoknađeno ono što je izgubljeno zbog štrajka. Divjak je napomenula kako se ocjenjivanje neće ukidati i da će škole uskoro dobiti uputu o načinu vrednovanja tijekom nastave na daljinu.

– Ocjenjivanje se neće ukidati, ali ostavili smo dva tjedna za prilagodbu. Krajem idućega tjedna ili možda i ranije dat ćemo uputu školama. Ovo je period u kojem se uhodava online nastava, a što se tiče tri najvažnija kriterija koja bi trebalo primjenjivati u ocjenjivanju su da se vrednuje ono što je bitno i da već sad oslobodi vrijeme nepotrebnih detalja, zatim sve ono što smo govorili u reformi da treba vrednovati – problemsko rješavanje i kritičko razmišljanje, a ne da djeca budu skladišta podataka, i naposljetku da iskoristimo mogućnosti koje imamo, rekla je Divjak za RTL.

10:00h Osim u virtualnim učionicama, učenici predavanja mogu slušati putem Trećeg programa HRT-a, Sportske televizije i RTL2 te na YouTube kanalu Škola za život. Raspored za 31. ožujka je na poveznici.


Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal. U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.

U suradnji sa studentima psihologije s FIlozofskog predstavljamo vam serijal “kako si?” u kojemu ćemo razgovarati o psihičkom zdravlju.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap