Pretraga

Pitali smo Ministarstvo tko provjerava COVID potvrde ravnateljima, odgovor je teško prepričati

A- A+

Prije dva tjedna svi zaposlenici javnih i državnih službi odlukom Stožera civilne zaštite obavezni su prilikom dolaska na posao pokazati COVID potvrdu ili se testirati dvaput tjedno. Prema uputama Ministarstva obrazovanja, za provođenje te odluke zaduženi su poslodavci, odnosno ravnatelji odgojno-obrazovnih ustanova te oni određuju na koji način će se kontrolirati tko od zaposlenika ima kakvu potvrdu. Ali tko provjerava ravnatelje i koliko njih uopće nema COVID potvrdu? Pitali smo to Ministarstvo, njihov odgovor je teško prepričati.

Ilustracija: Unsplash

Polako se stišava bura oko uvođenja obveznih COVID potvrda za zaposlenike javnih i državnih službi. Tema je to koja je izazvala velike prijepore u javnosti, a u nekim školama došlo je i do nemalih incidenata – primjerice, jedna je nastavnica uhićena nakon što je odbila pokazati potvrdu, odnosno test, i pritom je ometala javni red i mir.

Što smo pitali MZO?

Prema naputku Ministarstva, za provođenje odluke Stožera, zaduženi su poslodavci, odnosno ravnatelji odgojno-obrazovnih ustanova. Oni određuju na koji način – tko i gdje – će kontrolirati tko od zaposlenika ima, odnosno nema potvrdu. Ali koliko ravnatelja nema COVID potvrdu i tko njih kontrolira? Ta pitanja, među ostalima, postavili smo njihovom poslodavcu, Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Prvi upit poslali smo prošli ponedjeljak, a nakon nekoliko požurnica tek smo jučer zaprimili povratni mail u kojem niti na jedno od naša četiri konkretna pitanja nije konkretno odgovoreno. Štoviše, iz Ministarstva su nam praktički ‘kopipjestali’ odgovor koji su nam već poslali na neki drugi prošlotjedni upit, a taj je bio vezan za povećanje broja cijepljenih nakon uvedenih obveznih COVID potvrda.

Kada je riječ o kontroli potvrda ravnatelja, Ministarstvo smo konkretno pitali:

  • Tko u školama provjerava imaju li ravnatelji COVID potvrde, kakva je procedura za njih?
  • Znate li koji postotak ravnatelja ne posjeduje COVID potvrdu?
  • Koliki postotak ravnatelja škola je cijepljen?
  • Koje će biti sankcije za ravnatelje koji nemaju COVID potvrdu?
Izdvojeni članak
razred, učionica, škola

Čini se da je propao štrajk šačice nastavnika protiv COVID potvrda: Zvali smo jutros škole

Nema konkretnog odgovora

U odgovoru koji su nam poslali navode općenite informacije kako, ‘na razini RH, manje od 20.000 zaposlenika nije ni cijepljeno ni preboljelo COVID, oko 20 posto’. Vele nam i da nemaju evidenciju po tipu radnog mjesta, iz čega se da zaključiti da podatak o postotku cijepljenih ravnatelja – ne znaju.

Kao što smo spomenuli, ponovno su nam poslali statistiku koju smo već jednom dobili i objavili prošli tjedan – da je procjepljenost svih zaposlenika škola, fakseva i instituta barem jednom dozom 70,71, a s obje doze 61,14 posto.

I valjda kao odgovor na naša pitanja oko trenutne procedure provjere za ravnatelje škola, te sankcija za one koji eventualno ne posjeduju potvrde, upućuju nas na, ni manje ni više – izmjene Zakona koje još uopće nisu na snazi, nego tek u proceduri javnog savjetovanja.

– Što se tiče procedure provjere i eventualnih sankcija vezanih uz Odluku o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova, upućujemo na javno savjetovanje o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, stoji zaključno u dogovoru MZO-a na naš upit.


Naš podcast Redakcija na temu COVID potvrda pogledajte u nastavku:

Tridesetak studenata nekoliko zagrebačkih fakulteta održalo je više prosvjeda ispred Filozofskog, koji je COVID potvrde uveo i za studente. Evo kako je protekao prvi:

Pitali smo Ministarstvo tko provjerava COVID potvrde ravnateljima, odgovor je teško prepričati
Share via
Copy link
Powered by Social Snap