Pretraga

Plot twist: Borasovi senatori nakon dvije odbijenice digli ručice za dekanske kandidate na Filozofskom

A- A+

Filozofski fakultet u Zagrebu početkom iduće godine mogao bi imati novu, redovno izabranu dekanicu ili dekana. Nije san, nije šala. Senatori zagrebačkog sveučilišta konačno su digli ručice i prihvatili dekanske programe profesorice Renate Geld i profesora Nevena Jovanovića. Iste one ručice kojima su već jednom odbili Geld, a dvaput Jovanovića kao kandidate za dekana.

renata geld i neven jovanović

Neven Jovanović i Renata Geld, dekanski kandidati na Filozofskom fakultetu
Foto i obrada: Screenshot N1 | srednja.hr

Senat zagrebačkog sveučilišta na jučerašnjoj je sjednici većinom glasova prihvatio programe oboje dekanskih kandidata na Filozofskom fakultetu. Ne, ne šalimo se. Renata Geld iz drugog, a Neven Jovanović iz čak trećeg pokušaja uspjeli su dobiti podršku senatora te konačno ući u posljednju fazu postupka izbora za redovnu dekanicu ili dekana.

Zamjerao mu ‘radikalističke izjave’, a sad ga podržao

Profesora Jovanovića na prijedlog rektora Damira Borasa senatori su prvi put odbili u travnju prošle godine. Tada mu je kao jedinom kandidatu Boras zamjerio, među ostalim, i činjenicu da je u svom programu profesor naveo da ćeu fokus svojega rada staviti – studente. Nakon toga smijenjena je tadašnja dekanica, instalirana uprava iz rektorata, a na idućim izborima uz Jovanovića, kandidirala se i profesorica Geld.

Međutim, oboje su odbijeni. Rektor je Jovanoviću tada pak spočitnuo “prosvjedni politički marš”, misleći na prosvjed održan ljetos zbog kontroverzne smjene dekanice. Osim toga, Boras je Jovanovića optužio i za “radikalističke pa i militantne izjave” te za zagovaranje “državnog intervencionizma na Sveučilištu”. Profesorici Geld je, u kratkim crtama, zamjerio to što se nije dovoljno ogradila od mandata i djelovanja bivše uprave. One uprave koju je Boras, naglasimo još jednom, uz pomoć Senata ljetos smijenio, pa na čelo Filozofskog postavio svog prorektora Miljenka Šimpragu, inače profesora s Veterinarskog fakulteta koji je između ostalog pisao znanstvene radove o kakvoći janjeće paštete.

Izdvojeni članak

Očekivano, Senat je podržao Borasa: Uskratili su suglasnost predloženiku za novog dekana Filozofskog

‘Ne mogu reći da išta u mom pristupu promijenilo u tri programa’

No, početkom veljače nastupio je pritisak sa svih strana. Nagomilali su se skandali oko rektora Borasa, Ministarstvo znanosti i obrazovanja im je stalo na žulj, konačno se sastao Sveučilišni savjet, tijelo koje bi inače konstantno trebalo nadzirati rad zagrebačkog sveučilišta. Jedna od posljedica tih pritisaka bila je ostavka Šimprage i imenovanje profesora Miljenka Jurkovića na čelo FFZG-a. Time je, zapravo, nekako otpočeo i normalan proces izbora dekana, a nakon jučerašnjeg prihvaćanja dosta se optimističnim čini predviđanje da će početkom iduće akademske godine na čelo Filozofskog zasjesti Geld ili Jovanović kao redovno izabrana dekanica, odnosno dekan.

– Da, očekivala sam se da će rektor Boras predložiti Senatu da podrži programe, oba programa. Čini mi se da je rektor jednostavno shvatio da Filozofski fakultet mora biti taj koji će odlučiti o tome koga želi za dekana ili dekanicu. Smatram i da je uvidio da se zaista radi o dobrim programima, rekla nam je kratko Geld.

Profesor Jovanović nam, pak, kaže, kako je očekivao da će program profesorice Geld proći, ali ne i njegov, tako da ga je ova odluka Senata u nekom pogledu iznenadila.

– Ne mogu reći da se išta u mom pristupu promijenilo u ova tri predložena programa, od kojih su dva odbijena. Osnova mog programa je potreba za dosljednošću, zasnovanom na nizu strateških dokumenata i odluka koje je donijelo vijeće Filozofskog fakulteta. Promjena mišljenja Senata izravan je plod promjene mišljenja rektora. S njim, međutim, nisam bio ni u kakvom kontaktu pa ne mogu reći što je dovelo do te promjene, kaže nam Jovanović o radikalnoj promjeni mišljenja senatora o njegovoj kandidaturi.

Naglasimo bizarnosti

I premda je ovom odlukom zagrebačkih senatora, temeljnog upravljačkog tijela Sveučilišta, krizu na Filozofskom obasjao barem tračak nade za povratak u normalu, valja još jednom istaknuti sve bizarne elemente ovog akademskog trilera. Senatori su, ponovimo, program dekanske kandidatkinje Geld odbili već jednom, a onaj profesora Jovanovića dvaput.

Izdvojeni članak

Ovo već postaje nestvarno: Rektor Boras ne želi podržati nijedno od dvoje kandidata za dekana Filozofskog

Prva ključna stvar; u svim slučajevima odbijanja senatori se nisu sastali, raspravili pa odlučili o tim važnim pitanjima koje se tiču upravljanja jednog od najvećih fakulteta, ne samo na Sveučilištu, već i u Hrvatskoj. Senatori su o tome odlučivali – ni više ni manje nego – mailom. Na već definirani dnevni red su, kao i na gotovo svim sjednicama u posljednjih godinu dana, jednog utorka od 12 do 18 sati imali priliku poslati svoje glasačke preferencije. Istini za volju, na posebnu mail adresu u rektoratu mogli su poslati svoje komentare i primjedbe koje će ući u zapisnik, no rasprave de facto nije bilo.

Druga ključna stvar; iako je prošla dva puta bio odbijen uz nadmoćnu većinu senatora koji su digli ruku za Borasov prijedlog, program profesora Jovanovića, suštinski neizmijenjen, sada je dobio podršku većine. Nema jasnog objašnjenja zašto je došlo do promjene mišljenja, no valja naglasiti da je ovoga puta bilo rasprave na sjednici koja je održana na ZOOM platformi, dok se glasanje odvijalo putem obrasca koji je senatorima poslan neposredno prije sjednice.