Pretraga

Sindikat znanosti opet se oglasio oko Fakulteta hrvatskih studija: Sud nije utvrdio da je bilo sve po zakonu

A- A+

Visoki trgovački sud odbio je žalbu ministrice Blaženke Divjak te ustvrdio da Fakultetu hrvatskih studija nije bio potreban upis u Upisnik visokih učilišta kako bi se upisali u Sudski registar. Nije dugo trebalo čekati reakciju Nezavisnog sindikata znanosti i obrazovanja, iz kojeg napominju kako Sud ipak nije ustvrdio da je bilo sve po zakonu, već samo ispitao formalne pretpostavke upisa. Ističu i da se ‘instalirani’ Barišić bavi optužbama i političkim pritiscima tako što iznosi teorije o zavjeri Sindikata protiv Hrvatskih studija.

foto: srednja.hr

– U vezi odluke Visokog trgovačkog suda RH (VTS) kojom je odlučeno o žalbi DORH-a na upis Fakulteta hrvatskih studija u sudski registar, važno je istaknuti da se predmetnu odluku VTS-a ne može uzeti kao potvrdu zakonitosti osnivanja Fakulteta hrvatskih studija niti zakonitosti njegovog osnivačkog akta, tvrde iz Nezavisnog sindikata znanosti i obrazovanja.

Podsjetimo, Sud je odbio žalbu ministrice Blaženke Divjak, koju je uime njezina Ministarstva podnijelo Državno odvjetništvo, te zaključio kako Fakultetu hrvatskih studija nije bio potreban upis u Upisnik visokih učilišta kako bi se upisali u Sudski registar.

Samo ‘formalne pretpostavke’…

No iz Sindikata upozoravaju kako to ne znači da je novi fakultet osnovan po zakonu.

Izdvojeni članak

Sud odbio žalbu ministrice Divjak i zaključio: Hrvatski studiji zakonito su postali fakultet

– Naime, u predmetnoj odluci sud je zauzeo stav da prilikom provedbe upisa u registar nije dužan provjeravati okolnost je li osnivač fakulteta kao javne ustanove od nadležnog ministarstva zatražio i dobio ocjenu o sukladnosti osnivačkog akta ustanove sa zakonom, nego da je dužnost suda ispitati samo ‘formalne pretpostavke’ upisa Fakulteta hrvatskih studija u sudski registar, a jedna od njih, po stajalištu tog suda, nije i postojanje pozitivne ocjene ministarstva o sukladnosti akta o osnivanju sa zakonom, ističu iz Sindikata.

Dodaju kako je taj stav sud zauzeo, unatoč tome što Zakon o ustanovama, koji se temeljem članka 5. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (ZZDVO) također primjenjuje i na postupak osnivanja visokih učilišta, ‘nesporno predviđa dužnost osnivača da odluku o osnivanju podnese Ministarstvu na ocjenu usklađenosti sa zakonom. Tek se nakon tako provedenog postupka akt o osnivanju može smatrati zakonitim’.

– U svojoj odluci sud nije rekao ništa o samoj zakonitosti Odluke o osnivanju Fakulteta hrvatskih studija, jer se tim pitanjem nije ni bavio, napominju sindikalisti u priopćenju koje potpisuju prof. dr. sc. Igor Radeka, predsjednik Velikog vijeća, izv. prof. dr. sc. Vesnica Garašić, predsjednica Regionalnog vijeća Zagreb, te pravnica Ana Petošić.

‘Instalirani Dekan Barišić iznosi teorije zavjera’

Posljedica ovakvog stajališta suda, smatraju sindikalisti, jest da je u konkretnom slučaju Fakultet hrvatskih studija upisan u sudski registar, a da nitko nije provjerio zakonitost njegovog akta o osnivanju. Zaključuju kako taj akt i dalje sadrži niz nezakonitosti na koje je Sindikat ranije ukazivao i opširno ih argumentirao.

Izdvojeni članak
hrvatski studiji

I Hrvatski studentski zbor oglasio se oko osnivanja Fakulteta hrvatskih studija

Tvrde i kako ‘instalirani’ dekan Barišić ‘neosnovano nastoji javnosti prikazati kao nekakvu pravnu pobjedu u njegovom duelu s Ministarstvom i Sindikatom, iznoseći pritom teorije o zavjeri Sindikata protiv Hrvatskih studija iz ideoloških razloga (koje pripadaju nekom drugom vremenu u kojem g. Barišić očito još živi ili ih samo dobro koristi)’.

– Na štetu Fakulteta Hrvatskih studija u cijeloj priči jedino djeluje uprava Sveučilišta u Zagrebu zajedno s profesorom Barišićem koja je u postupku njegova osnivanja učinila brojne pogreške i propuste koje iste te osobe ne demantiraju argumentima, nego javnim širenjem neistina o tome da postoji neka tajna agenda da se iz neobjašnjivih razloga našteti Hrvatskim studijima, navode iz Sindikata.

Na nezakonitosti u osnivanju i upravljanju Hrvatskim studijima, kažu, upozoravaju radi zaštite interesa zaposlenika te sastavnice. Eklatantan primjer toga vide u upozoravanju Sindikata na nezakoniti sadržaj Odluke o osnivanju Fakulteta HS-a u kojoj se suprotno Zakonu o radu predviđa sklapanje novih ugovora o radu sa zaposlenicima umjesto njihov prijenos.

Smokvin list za nezakonito djelovanje i pribavljanje koristi 

Izdvojeni članak
Ante Čović

Jedan od osnivača Hrvatskih studija zgrožen je nastupom Čovića i Barišića na Katoličkom radiju: ‘Pa oni su marksisti!’

– Također, jedan od ključnih interesa zaposlenika jest da institucija u kojoj rade funkcionira zakonito i kao istinska nastavna i znanstvena ustanova posvećena studentima, a ne kao smokvin list za nezakonito djelovanje i pribavljanje koristi uskoj skupini zaposlenika koji su za svoje osrednje znanstvene karijere izgubili perspektivu na bilo kojoj drugoj visokoobrazovnoj ustanovi koja u obrazovnom, znanstvenom i etičkom smislu drži do sebe, kažu.

Ističu da u ovom postupku Sindikat znanosti nije bio stranka, nego je žalba protiv rješenja Trgovačkog suda u Zagrebu podnesena od strane DORH-a temeljem njihove procjene osnovanosti i potrebi njena ulaganja.

– Neovisno o tome, ‘instalirani’ dekan Barišić, ovom odlukom suda povećava svoj score u sporovima protiv Sindikata pozivajući se (valjda jedini u Zemlji) na kompetentne i neovisne sudove, dodaju.

‘I studenti prava utvrdili bi da su ovakve odluke protuzakonite’

– Pri tome je stvarno ‘začudno’ kako Sindikat u pravilu uspijeva u sporovima koje vodi u drugim pitanjima u kojima štiti interese svojih članova, ali u pitanjima povezanima s osnivanjem i radom Hrvatskih studija i Sveučilištem u Zagrebu to mu ne uspijeva. Tako treba istaknuti da je u vezi Hrvatskih studija donesena još jedna odluka tog ‘kompetentnog’ i ‘neovisnog’ sudstva, i to odluka Upravnog suda u Zagrebu, u postupku u kojom su zaposlenici Hrvatskih studija osporavali zakonitost osnivanja Odjela hrvatskih studija, za koji je već općepoznata činjenica da je 2017. godine osnovan suprotno izričitoj odredbi ZZDVO-a, dakle nezakonito, podsjećaju.

Izdvojeni članak
hrvatski studiji

O Hrvatskim studijima oglasio se i Studentski zbor Sveučilišta: Dali su podršku studentima koje ‘zastrašuju i omalovažavaju’

Smatraju da je ‘nakon tri godine čekanja na donošenje odluke koju bi po svojoj složenosti mogao donijeti, napisati i otpremiti malo sposobniji student prava u jednom danu’, donesena i odluka suda za koju bi ‘isti taj student prava također lako mogao utvrditi da je apsolutno protivna zakonu’.

– Naime, Upravni sud u Zagrebu odbacio je tužbu radi pobijanja odluke o statusnoj promjeni Hrvatskih studija s obrazloženjem da se o toj stvari ne može voditi upravni spor. Istovremeno čl. 54. st. 5. ZZDVO-a sadrži nedvosmislenu i izričitu odredbu temeljem koje se protiv odluke o statusnoj promjeni jedino i može pokrenuti upravni spor. Dakle, očito se radi o potpuno ‘kompetentnom’ sudu koji sa zakašnjenjem od tri godine (u međuvremenu je Odjel ukinut, a postupak o kojoj se vodio upravni spor postao bespredmetan), donosi odluku suprotnu izričitoj zakonskoj odredbi. A kome ovakva ‘brzina’ rada i ovakva vrsta ‘kompetentnosti’ odgovara? Sindikatu i svima onima koji nastoje rasvijetliti stvari očito ne, za razliku od profesora Barišića koji je svojom slavljeničkom izjavom stao u obranu ovakvog načina rada suda, kažu.

Kažu da se Barišić bavi optužbama i političkim pritiscima

Izdvojeni članak
hrvatski studiji

Studenti Hrvatskih studija šokirani izjavama Ribića, traže podršku: ‘Osuđujemo politikantstvo sindikata’

Primjećuju da ‘mimo sudskih postupaka iza kojih se g. Barišić skriva, on nije u stanju javno i argumentirano odgovoriti zašto uprava Sveučilišta u Zagrebu odnosno uprava Hrvatskih studija nije postupila sukladno svojim zakonskim obvezama iz Zakona o ustanovama i nikada nije Ministarstvu dostavila osnivački akt u svrhu izdavanja ocjene zakonitosti osnivačkog akta Fakulteta Hrvatskih studija’

– Ako i prihvatimo stajalište trgovačkog suda da on ne mora utvrđivati je li navedena ocjena izdana od strane Ministarstva, još uvijek postoji nesporna pravna i moralna obveza dekana jednog visokog učilišta da postupa po zakonu. Profesor Barišić zna zašto se umjesto zakonitim postupanjem koje mu je na raspolaganju, u ostvarenju svojih ciljeva radije koristi optužbama i političkim pritiscima.
Zaključno, slučaj Hrvatskih studija jasno pokazuje u kakvom je stanju hrvatsko pravosuđe, tko u njemu dobiva „pravdu“, a za koga pravda ne postoji te kamo sve sežu pogubni pipci na osobni interes orijentirane akademske vlasti, zaključuju iz Sindikata znanosti.

hrvatski studiji
Share via
Copy link
Powered by Social Snap