Pretraga

U Ministarstvu obrazovanja cijepilo se manje zaposlenika nego u školama, doznali smo postotak

A- A+

Potkraj prošlog tjedna ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs iznio je podatak kako je u školama cijepljeno oko 74 posto zaposlenih. Iz službenog odgovora Ministarstva znanosti i obrazovanja danas doznajemo kako je u samom MZO-u cijepljeno tek 61 posto zaposlenih. Kažu i kako u današnjoj provjeri potvrda nije bilo nikakvog zastoja. I sve tri obrazovne agencije pitali smo kako je kod njih protekao prvi dan provedbe nove mjere.

Foto: Unsplash/screenshot: HRT

Od ovog utorka zaposlenici državnih i javnih službi obavezni su testirati se za dolazak na posao, a izuzetak su oni koji posjeduju važeću COVID potvrdu. Popratili smo kako se ova mjera provodila u školama, a upite o tome poslali smo i Ministarstvu znanosti i obrazovanja te tri obrazovne agencije, jer se i na njih odnosi. Odgovor do zaključenja teksta nije stigao jedino iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

U MZO-u cijepljeno tek 61,11 posto zaposlenih

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja otkrili su nam kako je  cijepljeno tek 61,11 posto zaposlenika. To je uvjerljivo manje nego u školama. Podsjetimo, potkraj prošlog tjedna ministar Fuchs rekao je kako je u školama cijepljeno oko 74 posto zaposlenih, a ravnatelji škola koje smo danas kontaktirali govorili su nam kako je u njihovim školama cijepljeno od 70 do 80 posto zaposlenih.

Ministarstvo smo pitali kako je protekao današnji proces provjere potvrda te jesu li organizirali testiranje za zaposlenike.

– Sa zadovoljstvom možemo reći da je sve proteklo bez ikakvih problema. Ljudi su doista pokazali veliku dozu odgovornosti i svojim ponašanjem pokazali da shvaćaju trenutak u kojemu živimo te su svi bez iznimke, surađivali. Nije bilo nikakvih zastoja. Nismo organizirali testiranje u prostorima Ministarstva. Refundacija troškova vrši se na temelju dostavljenoga računa svakom pojedincu – uplata na tekući račun, stoji u pisanom odgovoru MZO-a.

Dodaju kako je potvrdu o testiranju danas je na ulazu dalo 38 zaposlenika, dok COVID potvrdu ima 66 posto zaposlenika. Tvrde i da nije bilo zaposlenika koji su odbili pokazati potvrdu te da ne očekuju veće probleme u budućoj provedbi ove mjere.

Izdvojeni članak
razred učionica

Ravnateljica nije pustila nastavnika, inače lokalnog političara, u školu: Nije pokazao COVID potvrdu

U AZOO-u većina imala potvrde

Na upit nam je odgovoreno i iz Agencije za odgoj i obrazovanje, gdje je također provedena provjera COVID potvrda

– Većina zaposlenika Agencije na ulasku je predočila COVID potvrde o cijepljenju, a necijepljeni su pokazali negativni test i možemo izraziti zadovoljstvo što je cijeli proces protekao bez problema, čekanja i zastoja. Od 119 zaposlenika AZOO-a 16. studenoga 2021. godine u prostorije Agencije došlo je 78 djelatnika, dok su ostali zaposlenici odsutni iz različitih razloga, rada u povjerenstvima za stručne ispite, savjetodavni i stručno pedagoški nadzori i posjeti školama i vrtićima, korištenje godišnjih odmora, bolovanja, samoizolacije, rodiljni, odgovaraju nam na upit iz AZOO-a.

Iznijeli su i konkretne brojke – od 78 zaposlenika 56 ih je jutros prilikom ulaska u prostorije predočilo EU digitalnu COVID  potvrdu, a 22 zaposlenika negativni test na virus ili potvrdu o preboljenju.

– S obzirom na mali broj zaposlenika koji nemaju EU digitalnu COVID potvrdu u  Podružnicama Osijeku i Rijeci neće biti organiziramo testiranje za one koji nisu cijepljeni, a za iste u Podružnici Split i Zagreb bit će organizirano testiranje u dogovoru sa Zavodom za javno zdravstvo ili najbližom poliklinikom. Troškove testiranja zaposlenicima će refundirati Agencija za odgoj i obrazovanje iz državnoga proračuna. Nitko od zaposlenika Agencije za odgoj i obrazovanje nije jutros, prvoga dana obveznog testiranja zaposlenika, iskazivao nezadovoljstvo provođenjem Odluke Stožera civilne zaštite, ističu iz AZOO-a.

Izdvojeni članak

Prvi dan nove mjere u školama: ‘Većina nastavnika je COVID potvrde dobrovoljno unaprijed dostavila’

ASOO: Prvi dan provjere prošao je bez poteškoća

I iz Agencije za strukovno i obrazovanje odraslih poslali su odgovor na naš upit.

– Prvi dan provjere prošao je bez poteškoća jer su prethodnih nekoliko dana provedene pripremne radnje za uvođenje COVID potvrda unutar Agencije, a odnosile su se na provjeru stanja s COVID potvrdama kod zaposlenika, donošenje uputa te organizaciju testiranja. Veći dio zaposlenika (79,6 posto) posjeduje valjane potvrde, a za one koji ih nemaju organizirano je testiranje. Nismo zabilježili nikakve poteškoće u provedbi upute, a vezano za buduće aktivnosti Agencija će postupati u skladu s odlukama stožera i nadležnih tijela, odgovorili su nam iz ureda ravnatelja ASOO-a.

Dopuna teksta, 17. studenog u 10:36 h

Odgovor na naš upit stigao je i iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje. I oni kažu da je proces provjere protekao bez poteškoća jer su i prije obveznog uvođenja COVID potvrda utvrdili koji broj zaposlenika je cijepljen i posjeduje COVID potvrdu.

– Djelatnicima koji nisu cijepljeni i nisu preboljeli COVID-19 omogućili smo testiranje u ovlaštenoj klinici na trošak Agencije. COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o cijepljenju ili preboljenju ima 90 % posto djelatnika AZVO-a, a cijepljeno je više od 80 % djelatnika Agencije, kažu nam iz AZVO-a i dodaju kako, s  ‘obzirom na postotak cijepljenih u Agenciji’ ne očekuju probleme u provedbi mjere.

U Ministarstvu obrazovanja cijepilo se manje zaposlenika nego u školama, doznali smo postotak
Share via
Copy link
Powered by Social Snap