Pretraga

[UŽIVO] U kratkom pregledu dana doznajte što se se dogodilo u obrazovanju ovog četvrtka

A- A+

Uskoro završava i deveti tjedan nastave na daljinu u kojemu smo doznali kakve su upute HZJZ-a za povratak učenika srednjih škola na obrane završnih radova, popravne i završne ispite te vježbe, iako se za njih datum povratka još ne zna. Današnji tijek događaja uživo pratite na srednja.hr.

17:44h Ne propustite večerašnji podcast, gošća je učiteljica Marlena Bogdanović

17:42h Zadranin Luka upao na glumu u Londonu: Prijemni mu je bio online, a osvojio ih je Hamletom

Hamletom osvojiti Engleze bio je cilj mladog Zadranina, Luke Nešovića, koji je u glumi od svoje 12. godine. To je i uspio te je upao na glumačku školu East 15 Sveučilišta Essex. Prijemni mu je bio online, a iako se na prvu zbog toga malo zabrinuo, kasnije se ispostavilo da straha ne treba biti. Razgovarali smo s ovim mladićem kojem još preostaje samo položiti državnu maturu, a što nam je sve rekao, pročitajte ovdje.

17:38h Online prijemni održat će se i na dentalnoj medicini: Pogledajte kako će izgledati test manualne spretnosti

Fakultet dentalne medicine u Rijeci test manualne spretnosti zbog epidemiološke situacije održat će online. Prijave za test su do 12. lipnja, a sam test održat će se 6. srpnja. Više na poveznici.

17:20h Ovakve pripreme za esej iz Hrvatkog još niste imali: Besplatne su i online, a održavaju ih glumci

Ne stignete ponovno čitati sva ispitna djela, a u raznim vodičima za čitanje pišu jako slične stvari. E, pa, dragi maturanti, imamo odličnu vijest za vas. Pripreme za esej za Hrvatskog možete pratiti na YouTubeu osječkog HNK. Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, naime, radi ciklus videa za pripremu za mature. Više čitajte na linku.

16:19h Tema večerašnjeg Otvorenog HRT-a je obrazovanje

Večerašnja emisija Otvoreno HRT-a bavi se temom ‘Na koji bi način trebalo završiti nastavnu godinu?’. Gosti su Marko Košiček, savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja, Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Damir Jelenski, ravnatelj Gimnazije “Tituša Brezovačkog”, Zagreb, Josip Jukić, ravnatelj Osnovne škole “Mladost”, Osijek te prof. dr. sc. Nikša Burum, predsjednik Rektorskog zbora RH.


15:54h Divjak pojasnila kako će se na fakultete upisati maturanti koji zbog samoizolacije ne idu na ljetni rok mature

Prema uputi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, maturanti koji su u samoizolaciji ne mogu pristupiti ispitima državne mature, ali je već u ponedjeljak upravo ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak izjavio da učenici u samoizolaciji trebaju pisati maturu, i to pod maskama, ‘jer su to zdrava djeca’. U srijedu je, pak, promijenio stav pa je rekao da se o tome još razgovara s Ministarstvom. Ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak, danas je pojasnila na koji će se način na fakultete upisivati učenici koji zbog samoizolacije ne mogu na ljetni rok mature. Više pročitajte na poveznici.

14:10h Večeras novi podcast, gošća je učiteljica Marlena Bogdanović

U trinaestom podcastu ugostili smo učiteljicu razredne nastave iz Osnovne škole Tučepi Marlenu Bogdanović. Učiteljica Marlena u javnosti je prepoznatljiva po njezinim javnim stavovima o školskom sustavu, ali i prema digitalizaciji razredne nastave koju je sama pokrenula još prije nekoliko godina. Marko i Marlena prošli su kroz nekoliko tema, uključujući online nastavu, digitalnu nastavu te dostojanstvo profesora. Premijera je večeras u 20:30h, pretplatite se na naš YouTube kanal da je ne propustite!

14:03h Prijemni za novi studij logopedije bit će online: Prijave već krenule, evo kako će postupak izgledati

Trenutno najpoželjniji studij među maturantima je studij logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, a od ove godine pokrenut je još jedan studij logopedije i to na Sveučilištu u Rijeci. Na riječki studij logopedije upisuje se ove godine 30 kandidata. Za upis se provodi prijemni ispit, a novost je da će se on održati online putem. Prijave su već započele, a više možete pročitati na linku. 

13:02h U novom videu ministrica se obrecnula na kritičare: Hvali se da uvodi informatiku u 1. razred

Ako ste zaboravili na uspjehe ministrice Blaženke Divjak, ona je tu da vas podsjeti. Ministrica se danas videoporukom obratila javnosti te naglasila kako je ‘unatoč velikim otporima, kočničarima i kritičarima’ uspjela napraviti digitalnu transformaciju škola. Iskoristila je i priliku da podsjeti kako će, zahvaljujući njenim naporima, od ove jeseni informatika biti izborni predmet svim učenicima nižih razreda. Više na linku.

11:52h Vladin Savjet za mlade poziva studente da sudjeluju u izradi Preporuka Vladi Republike Hrvatske te svim visokim učilištima, nadležnim ministarstvima i agencijama

Savjet za mlade Vlade Republike Hrvatske je oformljivanjem Radne skupine za studente kao jedno od područja svog djelovanja odabrao praćenje i reagiranje na teškoće i izazove s kojima se susreću studenti. Temeljem provedenih dubinskih intervjua sa studentskim predstavnicima, članovima Radne skupine, su izdvojili su 14 prioritetnih područja u kojima predlažu promjene. Temljem toga izrađen je nacrt dokumenta ‘Preporuke Vladi Republike Hrvatske te svim visokim učilištima, nadležnim ministarstvima i agencijama’, a studenti do 15. svibnja mogu izraziti svoje slaganje ili/ne slaganje sa pojedinačnim preporukama. Više pronađite na linku i Facebook objavi Hrvatskog studentskog zbora.

11:04h Zastupnik i profesor opleo po Divjak: Njena pedagogija mrcvari nastavnike, djecu i roditelje

Prema sve glasnijim napisima u medijima, parlamentarni izbori mogli bi se održati već ovoga ljeta. Jedna od stranaka čija je sudbina posebno neizvjesna je i HNS, koji je u Vladu ušao pod izlikom provedbe kurikularne reforme, a iz čije kvote je na poziciju zasjela i ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak.

U sinoćnjem RTL Direktu gostovao je Marko Vučetić, nezavisni saborski zatupnik  i profesor na Filozofskom fakultetu u Zadru. Kod pitanja hoće li nakon izbora nekim političarima teško pasti prelazak među obične smrtnike, dotaknuo se rada ministrice Blaženke Divjak.

– Zasigurno će im to teško pasti. Da su imali čvrst identitet ne bi se prepustili u privid. Primjerice, ministrica Divjak koja se prividno prepustila reformi obrazovanja upravo je sada za vrijeme koronakrize prikazana kao jedna rodonačelnica pedagogije mrcvarenja. To je antipedagogija, u ovoj koronakrizi obrazovanje mrcvari nastavnike koji čitav dan rade bez ikakvog učinka, mrcvari djecu budući da nemaju dostatno kvalitetno obrazovanje i poduku koju trebaju imati, mrcvari roditelje budući da su potpuno usmjereni prema djeci. Niti su roditelji roditelji, bivaju nastavnici, niti su nastavnici nastavnici nego čine nešto potpuno bespotrebno, niti djeca usvajaju znanja, a to sve zbog pedagogije mrcvarenja koju je promovirala sadašnja ministrica Divjak, rekao je u Direktu Vučetić.

11:00h Opći raspored online nastave i poveznice na sve današnje videolekcije možete pronaći ovdje.


 


Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal.

Podcasti:

U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap