Pretraga

[UŽIVO] Donosimo sažetak svega što se danas dogodilo u obrazovanju, kao i raspored za četvrtak

A- A+

U šestom smo tjednu nastave na daljinu. Kako je Krizni stožer i jučer potvrdio hoće li se učenici vratiti u škole do kraja nastavne godine, ovisit će o daljnjem razvoju epidemiološke situacije i dogovoru Vlade i Kriznog stožera. Ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak, još je jednom ponovio kako e-škola ide dobro i da smatra da nema prepreke da se na fakultetima godina završi na ovaj način. No, istodobno je ministrica Blaženka Divjak jučer donijela odluku da se iz ispita mature ‘izbaci’ gradivo drugog polugodišta četvrtog razreda. Uživo s nama pratite današnji tijek događaja u obrazovanju.

Foto: Niamat Ullah; Unsplash

20:00h Rezultati velikog istraživanja: Što maturanti misle o državnoj maturi?

Proveli smo anketno istraživanje na gotovo 5.000 maturanata o državnoj maturi. Ispitali smo njihove stavove o online nastavi, kao i o mogućim rješenjima za ovogodišnju državnu maturu. Do ispitanika smo došli putem naših društvenih mreža, a rezultate smo prikupljali tri dana. Rezultate ankete komentira Marko Matijević, glavni urednik portala srednja.hr. Gledajte ne našem YouTube kanalu:

17:19h Raspored za četvrtak, 23. travnja

Raspored nastave za četvrtak, 23. travnja (dio rasporeda je u .pdf formatu, pa ako vam dokumenti nisu vidljivi, potrebno je osvježiti stranicu):

Razredna nastava, Treći program HRT-a

1. razred – počinje u 8.00 sati (repriza od 14.00 sati)
2. razred – počinje u 9.00 sati (repriza od 15.00 sati)
3. razred – počinje u 10.00 sati (repriza od 16.00 sati)
4. razred – počinje u 11.00 sati (repriza od 17.00 sati)

Predmetna nastava OŠ (5. – 8. razred), YouTube kanal Škola za život

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.49 MB]

Srednja škola (1. – 4. razred), YouTube kanal Škola za život

 
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.49 MB]

17:04h Kakav talent: Učenik sesvetske Gimnazije nacrtao strip inspiriran našom objavom s društvenih mreža

Nakon što je profesorica Hrvatskoga Željka Župan Vuksan snimila videolekciju baziranu na našoj nedavnoj objavi s društvenih mreža. Radilo se o tome da su po ‘kućama’ podijeljeni različiti književni likovi, a svatko je onda trebao izabrati u kojoj bi kući najradije proveo karantenu. Nakon što je profesorica zadala zadatak, došle su i prve zadaće, a među njima se našao i strip maturanta Petra Kulasa. Kako on izgleda, pogledajte na linku.

16:55h Studentska akcija u mjesec dana rezultirala s preko 11.000 isprintanih vizira koji štite medicinsko osoblje

Akcija 3D printanja vizira za medicinsko osoblje koju je prije mjesec dana pokrenuo Hrvatski studentski zbor rezultirala je izuzetno velikim brojem isprintanih vizira koje štite oči od koronavirusa. Naime, HSZ se pohvalio da je u akciji isprintano čak 11.467 vizira. Opširnije na poveznici.

16:51h Maturant ogorčen odustajanjem od izbornih na maturi: ‘Ispali smo posramljeni i budale, šaljem apel ministrici’

Kako smo danas doznali, za upis studija Sveučilišta u Rijeci neće biti potrebno polaganje izbornih predmeta na maturi. Rezultat je to dogovora s Ministarstvom obrazovanja, a ministrica Blaženka Divjak već je pozvala Rektorski zbor na sastanak na kojem bi se trebalo razgovarati o potrebama za ispitima iz izbornih predmeta na državnoj maturi prilikom upisa na visoka učilišta.

No, brojni maturanti za izborni dio mature pripremaju se već mjesecima, a takav je slučaj i s našim čitateljem koji nam je poslao pismo. Ističe kako je za upis Medicinskog fakulteta u Rijeci do sada bio ključan upravo izborni dio mature za kojeg se najviše pripremao. Pita se i zašto će biti moguće da medicinu upiše netko tko zna engleski ili hrvatski bolje no biologiju ili kemiju te zašto nije moguće organizirati pisanje izbornih predmeta, ako će postojati uvjeti za pisanje obaveznih. Pismo maturanta čije je ime poznato redakciji pročitajte ovdje.

16:10h Mijenjaju se pravilnici o maturi i o upisima u srednje: Uključite se u javna savjetovanja

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u javnu je raspravu pustilo izmjene Pravilnika o državnoj maturi. Ministrica bi, po tom prijedlogu, mogla u posebnim okolnostima ‘odrediti sadržaj, uvjete, način i postupak polaganja državne mature’. Mijenja se i Pravilnik o upisu u srednje škole, po kojem bi ministrica također mogla ‘utvrditi zajedničke, dodatne i posebne elemente i kriterije za izbor kandidata’. Više na poveznici.

14:42h Stipić o povratku u klupe: ‘Kad već rade i u školi i od doma, prosvjetarima bi mogla biti osnovna plaća uvećana za 10%’

U četvrtak će se na sjednici Vlade raspravljati i o mogućnosti otvaranja škola. Kako je jutros u intervjuu za N1 televiziju potvrdila ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak, na stolu je i scenarij da se u škole najprije vrate učenici razredne nastave, no i da će roditelji moći odlučiti hoće li pustiti djecu u škole. Pritom je istaknula i da će se za većinu učenika nastava i dalje održavati online putem.

Jedno od glavnih pitanja koja se nameću u tom scenariju, ono je kako će učitelji istovremeno raditi na dva mjesta – u školama i online sferi, što bi zapravo bio daleko zahtjevniji posao nego što već sada jest. Tog se pitanja priopćenjem za javnost dotakao i Željko Stipić, čelnik Sindikata Preporod. Priopćenje u nastavku pročitajte u cijelosti.

Ako se obistini najnovija najava sa Svetica, nakon redovite i cirkularne nastave, te nastave na daljinu, ove bi školska godina mogao biti patentiran i četvrti vid – paralelna nastava. Radit će se o „nastavi“ koja će objediniti dva od tri vida nastave, koji su zaživjeli ove školske godine. Sva sreća da se ljeto približava jer da nije tako, tko zna kakvih bi se još novotarija mogli domisliti pedagoški čudotvorci sa Svetica.

U paralelnoj nastavi učenici će biti podijeljeni na one koji nastavu prate od doma, jer ih roditelji ne puštaju u školu i učenike koji dolaze na nastavu, jer se njihovi roditelji tome ne protive. S jednima i drugima radit će isti učitelji i nastavnici. Oni će, nakon što odrade pet, šest ili sedam sati u školi, te izvjesno vrijeme provedu putujući na posao i s posla, nepredvidiv broj sati ostatka dana, raditi nastavu na daljinu.

U ovom trenutku još uvijek nije jasno hoće li učitelji i nastavnici morati imati i dvostruku pripremu, kako će se kontrolirati realizacija svake vrste rada, te hoće li ocjene dobivene realnim ili virtualnim putem biti  jednakovrijedne? Nejasno je i hoće li, zavisno od situacije, doma i u državi, učenici moći mijenjati, u hodu, odabrani režim nastave.

Učitelji i nastavnici, naravno oni, koji najnovije čudo sa Svetica “prežive”, mogli bi ostvariti i važne benefite. Možda im prosvjetne vlasti, one iste koje su im brzopotezno ukinule pravo na uvećanje plaće za smjenski rad, oduzeto vrate već na prvoj plaći. Kad već rade, i u školi i od doma, prosvjetarima bi mogla biti osnovna plaća uvećana za 10%. Naravno, mogli bi im biti vraćeni i putni troškovi bez kojih su ostali s prvim minutama koronakrize, piše Stipić u priopćenju.

14:24h Capak: ‘Otvaranje škole predmet je razmatranja Vlade RH’

Prethodna dva dana Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ponovio je kako eventualno otvaranje škola ovisi o daljnjoj epidemiološkoj situaciji, ali da ‘e-škola ide dobro’ pa nema razloga da dio učenika nastavnu godinu završi online putem. Na te je izjave jučer oštro reagirao čelnik Sindikata Preporod, Željko Stipić, kazavši da nastava na daljinu ne može zamijeniti onu u učionici, a Stožeru je zamjerio i što se nikad nije osvrnuo na rad nastavnika.

– Kad već Nacionalni stožer nije našao za shodno osvrnuti se na rad više desetaka tisuća učitelja i nastavnika, prosvjetare se moglo poštedjeti od paušalnih i neutemeljenih, stoji u Stipićevu priopćenju.

Na današnjoj konferenciji za medije novinari su zamolili Capaka da komentira priopćenje ovog nastavničkog Sindikata.

– Otvaranje škole predmet je razmatranja Vlade RH, a epidemiolozi su tu samo da daju epidemiološki okvir da se to na siguran način bez velikog rizika za prijenos koronavirusne infekcije obavi, kratko je odgovorio Capak.

13:48h Ni korona im nije stala na put: Naše učenice ‘pobrale’ medalje na , prvoj većoj olimpijadi održanoj online putem

Domaća natjecanja u znanju, kao i smotre, otkazana su zbog epidemije koronavirusa. Kako smo nedavno pisali, organizatori nekih od najvećih međunarodnih olimpijada ostavljaju otvorenom mogućnost da se one održe online putem. Upravo na taj se način ovih dana održala i Europska matematička olimpijada za djevojke. Na njoj je po prvi puta i Hrvatska imala svoje predstavnice, a njih dvije osvojile su i medalje – srebrnu i brončanu. Više čitajte ovdje.

13:41h Na ERF-u izradili ‘Šalabahtere za nastavu na daljinu’

Odgojno savjetovalište Centra za rehabilitaciju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilište u Zagrebu nastavilo je s oblikovanjem materijala za učenike, ponajviše srednjoškolce i učenike viših razreda osnovne škole.
 
Kako su priopćili iz Grada Zagreba, ‘ŠALABAHTERI za NASTAVU na DALJINU’ obuhvaćaju sadržaj vezano uz pravila komunikacije putem e-maila, preferirane stilove učenja, metodu učinkovitog učenja, aktivno čitanje i načine vođenja bilješki, pamćenje i tehnike lakšeg zapamćivanja te organizaciju pisanja eseja ili seminara.
Ove sadržaje školarci mogu samostalno koristiti, ali i biti dopunjeni te biti od koristi nastavnicima i stručnim suradnicima u njihovom neposrednom radu. Također, učenici imaju i priliku unaprijediti i ojačati svoje vještine učenja i samoregulacije. Pripremljeni sadržaji koreliraju i s domenama međupredmetne teme ‘Učiti kako učiti’.

‘Šalabahteri za nastavu na daljinu’ obuhvaćaju sljedeće materijale:

13:00h Sveučilište u Rijeci olakšalo upise: Maturanti ne moraju pisati izborne predmete na maturi

Budući studenti Sveučilišta u Rijeci ne trebaju pisati izborne predmete državne mature. Rektorica Snježana Prijić Samaržija prilagodila je scenarij upisa na fakultete. Otkrila nam je i kako će se provoditi samo dodatne provjere koje su nužne, ali uz poštivanje svih preporuka epidemiologa. Opširnije čitajte na linku.

12:42h Danas objavljujemo rezultate ankete o maturi!

Večeras od 20h na našem YouTube kanalu možete gledati uživo predstavljanje rezultata ankete na koju je odgovorilo čak 5.000 maturanata. Pretplatite se ovdje da ne propustite rezultate, a uživo prijenosu u 20h u chatu uživo postavljajte pitanja koja vas zanimaju!

10:16h Divjak: ‘Sutra će biti poznato hoće li se otvoriti škole; istraživanja nastavničkih grupa rade više štete nego koristi’

Ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, ove je srijede gostovala na  je ponovila kako nastava na N1 televiziji. Ponovila je da nastava na daljinu ide relativno dobro te da je nemoguće za očekivati da protječe savršeno jer su pripreme za nju bile vrlo kratke.

Divjak: ‘Pomicanje mature na kolovoz ne bi nikome puno donijelo’

Podsjetimo, jučer je donesena odluka prema kojoj se u ispitima mature neće ispitivati gradivo drugog polugodišta 4. razreda. Doneseni su i okvirni datumi mature tako da bi se obavezni predmeti, kako stvari sada stoje, trebali pisati od 8. do 29 lipnja. Divjak kaže kako su  okvirni datumi u lipnju usklađeni s epidemiolozima te da je to pozitivno jer se matura u lipnju održava i u svim europskim državama u okruženju.

– Pomicanje mature na kolovoz ne bi nikome puno donijelo osim što bismo odgađali. Ovako imamo rezervne scenarije. Išli smo i da maksimalno smanjimo vrijeme koje učenici provedu u pisanju državne mature, rekla je Divjak za N1.

Sutra odluka o mogućnosti otvaranja škola

Dio europskih država već je započeo s izvođenjem nastave u školama, a druge najavljuju otvaranje škola u sljedećih nekoliko tjedana, barem za pojedine grupe učenika. Nije željela potvrditi da se učenici u svibnju vraćaju u klupe, informacije o tome će se doznat će se nakon sutrašnje sjednice Vlade.

– Djecu neće nitko tjerati u školu, roditelji će odlučiti o tome. Nastava će se za veliku većinu učenika nastaviti  online, kao i do sada, rekla je Divjak za N1.

Potvrdila je kako postoji scenarij prema kojemu se učenici razredne nastave vraćaju u škole, ali da će sutra biti potvrđeno koji će plan biti realiziran.

– Druge europske države su krenule s tim. Sutra ćemo objaviti sam raspored kada se s kojim scenarijem kreće. Ako gospodarstvu želite dati priliku da se pokrene, morate omogućiti da roditelji mogu sigurno skrbiti o djeci – ili kod kuće ili da tu ulogu preuzme škola. Trebamo razraditi detaljan scenarij, razgovaramo s epidemiolozima. Velika većina učenika bit će u nastavi na daljinu do kraja školske godine, rekla je Divjak za N1.

Komentar na rezultate ankete koju su proveli nastavnici

Iako Divjak ističe kako se e-nastava provodi uspješno, učenici pa i dio učitelja s tim se ne bi složio. Prije desetak dana Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je rezultate ankete o nastavi na daljinu. U anketi je sudjelovalo nešto više od četiri tisuće nastavnika, a rezultati su bili izrazito povoljni – posebno u dijelu koji se tiče potpore koju dobivaju od strane Ministarstva. No, anketa koju su nastavnici okupljeni u grupu 45 minuta proveli među svojim i članovima ostalih nastavničkih grupa na Facebooku, pokazala je potpuno drugačiji rezultat – u online nastavi upravo im je najproblematičniji izostanak podrške MZO – a. Podršci i organizaciji nastave na daljinu od strane MZO-a nastavnici su dali tek ocjenu dovoljan, točnije 2,43. Od 1.992 sudionika ankete grupe 45 minuta, čak 970 nastavnika istaknulo je da radi od osam do deset ili čak više od deset sati u danu.

Divjak kaže kako takve ankete ‘rade više štete nego koristi’ jer stvaraju dojam da učitelji inače ne rade osam sati u danu.

– Neka istraživanja rade više štete neko koristi. Kad građani pročitaju da nastavnici sad rade osam sati dnevno, pitaju se ne rade li i inače. Trebamo paziti na poruke koje se šalju. I inače rade osam sati, a sada vjerojatno i više, kaže Divjak za N1.

Zaključivanje ocjena

Ponovila je i kako će se kod zaključivanja u obzir uzimati ocjene iz nastave na daljinu i one dobivene prije zatvaranja škola.

– Kod zaključivanja ocjena dali smo jasnu uputu – uzima se sve što je do školi bilo, u nastavi na daljinu trebaju se dati još dvije ocjene, što možda neće biti moguće iz, primjerice, tjelesnog. Treba osluškivati i u kakvim uvjetima učenici rade. Nije samo ocjena ono što nas zanima, zanima nas i kako se učenik osjeća i kako mu je kod kuće, rekla je Divjak za N1.

Što je s fakultetima?

Kratko se osvrnula i na visoko obrazovanje rekavši kako je već razgovarala sa Sveučilištem u Rijeci, ponajviše oko toga kako će se ocijeniti praktična nastava koju studenti sada ne mogu pohađati. Osobno je, dodaje, barem 20 godina vezana za e-učenje.

– Neki fakulteti to izvrsno rade, neke je trebalo malo pogurati. Dali smo preporuku što se tiče ocjenjivanja, ne možemo im dati uputu kao školama zbog određene autonomije, rekla je Divjak za N1.

Raspravljat će se još i o načinu na koji će studenti braniti završne i diplomske radove. Podsjetimo, i jučer su iz Ministarstva za srednja.hr kazali kako su sveučilištima uputili prijedlog za snižavanjem broja ECTS bodova koji su minimalni uvjet. Ne isključuju mogućnost promjene u pravilniku za ostvarivanje prava na studentski dom, ali za sada ništa od novčane pomoći studentima koji su ostali bez angažmana na studentskim poslovima. Poručili su i kako, ‘za razliku od osnovnog i srednjeg obrazovanja, visoko obrazovanje ima dodatne mjesece (uključujući rujan) u kojima je moguće nadoknaditi, ako situacija bude povoljna, ono što nije bilo moguće izvesti na daljinu’.

10:00h Raspored online nastave za srijedu, 22. travnja možete vidjeti ovdje.Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal. U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.

Ostali podcasti: