Pretraga

Baterija na mobitelu vam se brzo troši? Pet savjeta koji će vam pomoći u rješavanju problema

A- A+

Najbitnija stvar koju nosite sa sobom svaki dan je vjerojatno mobitel. Koliko god mi voljeli reći da postoje neke druge stvari bez kojih ne izlazimo iz kuće, zapravo je mobitel jedina bez koje se ne usudimo vjerojatno ići ni baciti smeće. Stoga je jako bitno da uvijek imate dovoljno baterije da možete preživjeti dan.

USB C punjač za mobitel

Ilustracija: Unsplash; Andreas Haslinger

Iako živimo u 2022. godini, za koju smo imali zaista visoka očekivanja po pitanju tehnologije, neke stvari su i dalje problematične. Ne možete slušati glazbu na YouTubeu jednom kad zaključate zaslon (osim ako nemate YT premium ili YT vanced), ne možete vidjeti točan redoslijed osoba koje su vam pogledale story na Instagramu, a ne možete ni imati mobitel s baterijom koja će izdržati čitav dan u komadu.

Možda to zvuči kao pretjerivanje, ali ako imate mobitel koji nije tek izašao iz dućana i intenzivno ga koristite, zaista su velike šanse da vam baterija ne izdrži čitav dan. Pogotovo sada kada postoji sve više raznih gadgeta koji utječu na stanje baterije, od kojih su bežične slušalice najčešća ‘tegoba’. Brzo trošenje baterije je zaista velik problem, ali na sreću možete ga ipak nekako riješiti.

Prva, i najmanje praktična opcija, jest kupovina novog mobitela. Vjerojatno vam to nije opcija, tako da preskačemo i idemo na drugu, a to je zamjena baterije. Ponovno, moguće da vam ni to ne zvuči dovoljno primamljivo (čitaj: prihvatljivo). Treća opcija je biti stalno prikopčan na prijenosnu bateriju, što od svega ponuđenoga, zaista djeluje kao najbolja opcija. A četvrta opcija bi bila maksimalno poraditi na očuvanju baterije, za što donosimo nekoliko savjeta.

Izdvojeni članak

Pitali smo vas koliko često mijenjate mobitel: ‘Danas koštaju nenormalno puno’

Punjenje baterije

Iako smo godinama živjeli u uvjerenju da je mobitel potrebno prvo isprazniti do kraja, pa tek onda staviti na punjač, izgleda da to više nije zlatno pravilo. Štoviše, stručnjaci preporučuju da pokušavate održavati bateriju uvijek u rangu od 30% do 80%, ne čekajući da se napuni do kraja, niti da se u potpunosti isprazni. Naravno, uvijek koristite original punjač i nemojte ga ostavljati na punjenju nakon što se napuni do kraja – to nije ni od kakve pomoći.

Zatvaranje aplikacija

Kada koristite mobitel, vjerojatno ni ne idete za time što se sve događa u pozadini. Preskakanje iz jedne u drugu aplikaciju je vrlo česta pojava, kao i ostavljanje raznih prozora. Iako vam mobitel to ne pokazuje, to mu predstavlja puno veći napor, pa samim time i troši puno više baterije. Pogotovo ako ne koristite mobitel aktivno, ali su vam aplikacije ostale otvorene. Nije dobro.

Zrakoplovni način

Zrakoplovni način je vjerojatno opcija koju najmanje koristite na mobitelu, a možda to ne bi trebalo biti tako. On ustvari u potpunosti blokira spajanje na sve mreže, osim na WiFi, tako da zapravo i dalje možete biti ‘spojeni na Internet’. Nama je zanimljivo to što kad upalite zrakoplovni način, trošenje baterije postaje minimalno, a punjenje extra brzo. Ako ste ikad u nekoj velikoj stisci, znate što vam je činiti!

Tamni način

Iako djeluje kao nebitna ili sporedna stvar, istina je da većina vaše baterije odlazi na napajanje zaslona. Upravo zato veći mobiteli imaju jaču bateriju – jer im je puno potrebna kako bi mogli funkcionirati. Što je jača svjetlina, to je potrebno više baterije za održavanje situacije. I upravo zato tamni način pomaže u očuvanju baterije.

Mreže

Često se dogodi da nam razno razne mreže i usluge ostanu upaljene, a da toga praktički nismo ni svjesni. Položaj, Bluetooth i mobilni podaci su tri stavke koje najviše troše bateriju, a isto su tako i najčešće korištene. Jedina gora stvar je uključivanje osobne pristupne točke, ali to je ipak za samo posebne prilike. U svakom slučaju, sjetite se sve ugasiti kada ne koristite. Nije loša ideja ni prebaciti se na WiFi kad god se ukaže prilika za to!

USB C punjač za mobitel
Share via
Copy link
Powered by Social Snap