Pretraga

Na Filozofskom pet prijava za seksualno uznemiravanje, jedan od prijavljenih profesora još uvijek surađuje s faksom

A- A+

Filozofski fakultet u Zagrebu broji pet prijava studentica za seksualno uznemiravanje. Jedna od prijava odnosi se na profesora koji je umirovljen, no još uvijek surađuje s Fakultetom.

Foto: Unsplash; Volkan Olmez | srednja.hr

Studentska pravobraniteljica pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu Norma Trkovnik dobila je ukupno pet prijava studentica za seksualno uznemiravanje ili zlostavljanje.

Nitko još nije kažnjen

Pet prijava odnosi se, kaže nam, na četiri profesora, a dvije spominju isto ime. Jedan od prijavljenih professor je emeritus. Trenutno je u mirovini, no kako nam kaže Trkovnik, surađuje s Filozofskim fakultetom u smislu da mentorira određeni broj doktorskih radova.

– Za sad još nikome nije izrečena nikakva sankcija. Službenu prijavu sam dala danas. Etičko povjerenstvo na Fakultetu ne radi i trebat ćemo naći neki drugi put preko kojeg će Fakultet eventualno sankcionirati profesore koji su seksualno uznemiravali studentice i studente, rekla nam je studentska pravobraniteljica.

Akademija dramske umjetnosti, za sada, bilježi najviše prijava studentica protiv seksualnih predatora. Na toj je sastavnici zagrebačkog sveučilišta dosad podneseno 20 prijava, a neke od njih odnose se na barem četiri profesora koja još uvijek rade na Akademiji.

Izdvojeni članak

Seksualno uznemiravanje na još jednoj sastavnici Sveučilišta u Zagrebu: ‘Pokušao me je dirati i poljubiti’

‘Pokušao me je dirati i poljubiti’

Kako smo danas izvijestili, na još jednoj sastavnici zagrebačkog sveučilišta, Akademiji likovnih umjetnosti, studentice su prijavile neprimjereno ponašanje profesora. Detalji su gnjusni. Jedna studentica tako kaže kako ju je zlostavljač pokušao dirati i poljubiti.

– Situacije u kojima dolazi do zlostavljanja događaju se dok su profesori sa studenticama jedan na jedan. Meni se to dogodilo na prvoj godini dok još nisam procijenila gdje je granica, kako se ponijeti. događale su se eskalacije. Pokušao me je dirati i poljubiti. Rekla sam mu da to ne želim, pa je prestao. Ali je drugom prilikom pokušao opet, iako sam bila vrlo jasna već prvi put. Kolegicama je govorio da će proći ispit ako ga poljube i slično. Netko ispituje tvoje znanje, pa usput da neki seksualni komentar. To je na ALU česta pojava, a osoba o kojoj pričam još je zaposlena na fakultetu, ispričala je studentica.

S iste Akademije stiže još jedno svjedočanstvo. Studentica koju je profesor uznemiravao s njim je radila na projektu, što je zahtijevalo da se nalaze sami.

– Ispričao mi je cijeli svoj ljubavni život. Pokazivao mi je fotografije na kojima su on i njegova djevojka u donjem rublju. Pitao me želim li da nas dvoje budemo skupa, ispričala je bivša studentica za Jutarnji.

Dekan ALU-a, Tomislav Buntak za Jutarnji je rekao da za sada nije bilo prijava studentica. Kaže i da se na fakultetu razgovara o tome koji će biti postupci u slučaju da se i  studentice Likovne akademije jave s prijavama za seksualno nasilje’, te je pozvao studente koji su se osjećali ugroženima da se jave.

Više tekstova o ovoj temi:

I riječki studenti pozvali na prijavu zlostavljača na faksevima: ‘Primili smo video poruku jedne sugrađanke’

Seksualno uznemiravanje na još jednoj sastavnici Sveučilišta u Zagrebu: ‘Pokušao me je dirati i poljubiti’

Ministarstvo o seksualnom uznemiravanju studentica: Očekujemo da fakulteti detaljno ispitaju svaku prijavu

Dekanica Dramske akademije: Imali smo slučajeve omalovažavanja i na prijemnim ispitima

Selak-Raspudić o zlostavljanju na fakultetima: Studenti već na upisima moraju znati kome prijaviti slučaj

Dvije bivše studentice Filozofskog doživjele seksualno nasilje, počinitelj još uvijek radi kao profesor

ADU zna imena zlostavljača studentica: Stiglo 11 prijava, četiri profesora još uvijek rade

Studentski zbor zagrebačkog sveučilišta pružio podršku žrtvama seksualnog zlostavljanja: ‘Niste sami’

Horor priče o seksualnom zlostavljanju na hrvatskim faksevima: ‘Nasrnuo je na mene i na silu me pokušao poljubiti’

Na Filozofskom pet prijava za seksualno uznemiravanje, jedan od prijavljenih profesora još uvijek surađuje s faksom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap