Pretraga

Premijer i ministri podržali novi studij medicine u Puli: Stručnjaci su našli mali milijun problema

A- A+

Premijer Andrej Plenković i njegovi ministri Radovan Fuchs te Vili Beroš sastali su se s rektorom Sveučilišta u Puli pa tom prilikom pružili podršku osnivanju novog studija medicine. Studij je to medicine u čijem su elaboratu, podsjetimo, stručnjaci iz Nacionalnog vijeća za znanost našli takoreći mali milijun problema. Detaljno smo ih se prisjetili.

liječnica doktorica

Foto: Pexels; Thirdman

U Banskim se dvorima dogodio dosta znakovit sastanak. Rektor pulskog sveučilišta Alfio Barbieri i njegova prorektorica za studente i obrazovne programe Mirjana Radetić-Paić, zajedno s ravnateljicom Opće bolnice u Puli Irenom Hrstić sastali su se državnom delegacijom. Premijera Andreja Plenkovića te ministara znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa i zdravstva Vilija Beroša izvijestili su o, kako kažu, “smjernicama daljnjeg razvoja sveučilišta s naglaskom na otvaranju studija medicine”. Tom su im prilikom članovi Vlade iskazali “bezuvjetnu podršku za otvaranjem studija medicine u Puli kojim se jamči razvoj sveučilišta i obrazovanja mladih”.

Dobili su odbijenicu stručnjaka

Ovo je jedan od dva novoplanirana studija medicine. Drugi je onaj već pokrenuti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, koji će najesen dočekati prvu generaciju brucoša. Katoličko sveučilište, kao i pulsko, u startu baš nisu naišli na odobravanje kad su javno obznanili svoju želju za osnivanjem medicinskih fakulteta.

Prvo su dekani četiri etablirana medicinska faksa u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku iskazali otpor. Tvrdili su da nema strategije potreba javnog zdravstva te da već, po nekim statistikama, obrazujemo dovoljno liječnika. Zbog toga u konačnici nisu podržali ideju o novim studijima. Međutim, oba su studija krenula u proceduru. Jedan od koraka u proceduri, kako bi neki novi studij dobio dopusnicu resornog ministra obrazovanja, pretpostavlja i odobrenje Nacionalno vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj. Na sjednici održanoj 19. listopada 2019. Nacionalno vijeće većinom je glasova odbilo dati suglasnost na pokretanje studija. I Katoličko sveučilište i Sveučilište u Puli dobili su odbijenicu.

Već je dovoljno studenata medicine

Zamjerke na račun Katoličkog sveučilišta bile su iznimne, no neovisno o tome Nacionalno je vijeće prošle godine promijenilo ploču i dalo suglasnost, pa se medicina na HKS-u počinje izvoditi već od jeseni. Problemi koje su, međutim, detektirali na Sveučilištu u Puli očito su bili nešto veći pa će medicina u Puli, čini se, vrata otvoriti s nešto većim odmakom.

U obrazloženju uskrate suglasnosti za novi studij medicine na pulskom sveučilištu iz listopada 2019., članovi Nacionalnog vijeća saželi su svoje zamjerke u ukupno pet točaka: potreba za stručnjacima koje se na studiju obrazuje, kadrovi, uvjeti za izvođenje nastave, nastava i financije. Cijeli dok

Ukratko, što se tiče potreba stručnjaka, Nacionalno vijeće ističe da Hrvatska prema statistikama obrazuje dovoljan broj diplomiranih liječnika, a bez jasnog strateškog plana o kadrovskim potrebama u sustavu zdravstva, naglasili su, “nedovoljno promišljeno povećanje broja studenata medicine može rezultirati novim problemima”. Nakon toga istaknuli su i neke konkretne podatke; recimo, činjenicu da s okvirno 15.000 liječnika na 1.000 stanovnika Hrvatska stoji na EU i OECD prosjeku, a s petnaest diplomiranih studenata na 100.000 stanovnika iznad europskog prosjeka. Isto tako, s četiri medicinska faksa na oko 4 milijuna stanovnika, značajno smo iznad europskog i svjetskog prosjeka. Napomenimo da od ove godine imamo čak pet medicinskih fakseva, ako pribrojimo i onaj na HKS-u.

Izdvojeni članak

Što će biti sa studijima Medicine u Puli i na HKS-u? Nacionalno vijeće nije im dalo suglasnost, ali proces nije završen

Premalo kadrova

Isto tako, Nacionalno vijeće za znanost tvrdi da je kadrovska pokrivenost pulskog sveučilišta za studij medicine tek 24 posto, što je nedostatno prema postojećim smjernicama za osnivanje novih studijskih programa. Tu, zanimljivo, tvrde da pulsko sveučilište među glavnim nastavnicima i nositeljima medicinskih predmeta u značajnom udjelu ima umirovljenike koji su mirovinu ostvarili u različitim ustanovama, koji nemaju mjesto stalnog boravka u Puli, a kao stariji od 65 ne mogu zasnovati radni odnos. Osim toga, nedostajali su životopisi, a Nacionalno vijeće ističe i da značajan broj nastavnika u zadnjih pet godina ima “minimalnu ili nikakvu znanstvenu produkciju”.

Pulsko sveučilište, prema zaključcima Nacionalnog vijeća, nema ispunjene uvjete za izvođenje studija medicine. Konkretno, tvrde da Sveučilište nije priložilo analize niti dokaze da Opća bolnica Pula kao glavna nastavna baza ispunjava “minimalne kriterije za stjecanje naziva akademske ustanove”. Isto tako, to se odnosi i na posebne uvjete za izvođenje studija koje moraju ispunjavati zdravstvene ustanove, ili njihovi dijelovi, kako bi se mogli nazivati klinikama ili kliničkim ustanovama.

U elaboratu studija medicine Nacionalno vijeće nalazi probleme i s organizacijom nastave; nije im jasno kako se računalo opterećenje studija u norma satima, kako neki nastavnici pokrivaju predmete iz polja koja nisu srodna, a problematičnom ističu i činjenicu da su neki nastavnici izvan područja biomedicine i zdravstva navedeni kao nositelji medicinskih kolegija za koje je potrebna klinička specijalizacija.

Neusklađenost troškova

“Sve navedeno, uz ranije spomenuti nedostatak nastavnog iskustva na studiju medicine značajnog broja nastavnika te veliku ovisnost o vanjskim suradnicima, negativno utječe na sposobnost kvalitetne provedbe nastave na studiju”, navodi Nacionalno vijeće u svojem zaključku iz listopada prije gotovo dvije godine.

Naposljetku, problematičnim aspektom novog studija medicine na pulskom sveučilištu identificiraju i u financijama. Pulsko sveučilište prvo navodi jedan trošak participacije za školarine šezdesetero studenata, a onda se u elaboratu kao upisna kvota navodi njih tek četrdesetero. Isto tako, u troškovima studija nisu prikazane plaće zaposlenika koji će sudjelovati u nastavi na novom studiju medicine, što također ide na teret državnog proračuna.

Ministarstvo još nije dalo dopusnicu

Za razliku od Katoličkog sveučilišta koje će najesen upisati studente nakon što je Medicinski fakultet u Zagrebu neviđeno promijenio ploču i s njima potpisao suradnju, koju nam usputno napomenimo još ne žele dati na uvid, medicina u Puli još uvijek nije dobila dopusnicu. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja su nam potvrdili da je cijeli proces još uvijek u tijeku. To, pak, ako je vjerovati vijestima s pulskog sveučilišta, nije spriječilo Fuchsa da podrži osnivanje novog studija, iako još nije jasno hoće li ispuniti uvjete za osnivanje.

Izdvojeni članak
hrvatsko katoličko sveučilište

Medicina na HKS-u: Ostavimo se fobije od svega katoličkog i okrenimo se bitnomu

Nakon što je Nacionalno vijeće za znanost donijelo odluku o odbijenici Ministarstvo znanosti i obrazovanja je, kažu, s predstavnicima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Nacionalnog vijeća i pulskog sveučilišta organiziralo nekoliko radnih sastanaka. Na tim je susretima zaključeno kako će Sveučilište Nacionalnom vijeću dostaviti “dodatne dokaze o ispunjavanju uvjeta za izvođenje studijskih programa koji se odnose na odgovarajući profil nastavnog osoblja, prostora i opreme”.

Nakon toga, što smo provjerili i u zapisnicima sjednica Nacionalnog vijeća, nastavilo se dopisivanje između njih i pulskog sveučilišta. To potvrđuje i Ministarstvo istaknuvši da će Nacionalno vijeće za znanost, kada pulsko sveučilište jednom pripremi korekcije, tako pripremljeni elaborat ponovno uzeti u razmatranje. Isto kao kod Katoličkog sveučilišta, nije jasno kako se može opovrgnuti fundamentalna primjedba oko novog studija koja se odnosi na to da već imamo dovoljno diplomiranih studenata medicine, a prema nekim statistikama čak i previše.


Detaljno smo izvještavali o medicini na Katoličkom sveučilištu, pročitajte više o tome:

Alemka Markotić predavat će na medicini Katoličkog sveučilišta: Prije par godina u ime Klinike potpisala suradnju

Katoličko sveučilište pojasnilo kako će na novom studiju medicine podučavati priziv savjesti

Otvorio se novi studij medicine u Zagrebu: Upisuje studente već od jeseni, godina 38.000 kuna

Ministar se zbog medicine na Katoličkom sveučilištu sastaje i s Bozanićem, a detalja o studiju – nigdje

Nedostaje nam liječnika, ali novi studij medicine na Katoličkom sveučilištu to neće promijeniti

Medicinski ipak podržao medicinu na Katoličkom sveučilištu, potpisali sporazum koji ne žele pokazati

Medicina na HKS-u: Ostavimo se fobije od svega katoličkog i okrenimo se bitnomu

Imamo malu ekskluzivu: Ministarstvo izdalo dopusnicu za medicinu na Katoličkom sveučilištu

Premijer i ministri podržali novi studij medicine u Puli: Stručnjaci su našli mali milijun problema
Share via
Copy link
Powered by Social Snap